no author
Patricia Marinescu
564 vizualizări 9 iul 2015

Cineastul retras din activitate de circa şapte ani va fi sărbătorit cu Pardo d'onore (Leopardul de onoare) şi va fi prezent pe scena festivalului elveţian pentru o discuţie, informează site-ul contactmusic.com.

"Sunt onorat să pot să-l întâmpin pe Michael Cimino şi sunt sigur că prezenţa lui va fi un mare stimul pentru spectatorii şi tinerii cineaşti care vin la Locarno", a spus Carlo Chatrain, directorul festivalului.

"Filmele lui m-au marcat ca spectator şi cred că este important să le difuzăm în cadrul acestui festival care vrea să fie un pod peste culturi, urechi, stiluri. În această privinţă, poetica lui Cimino nu are vârstă, fiind deopotrivă clasică şi modernă", a mai spus acesta.

Michael Cimino, în vârstă de 76 de ani, a regizat opt filme, printre care "Tărâmul făgăduinţei/ Heaven's Gate" (1980), cu Kris Kristofferson şi Christopher Walken, şi "Ore de disperare/ Desperate Hours" (1990), cu Mickey Rourke şi Anthony Hopkins, semnând tot atâtea scenarii şi producţia a patru pelicule. Ultimul său lungmetraj, "Gonind spre soare/ The Sunchaser" (1996), cu Woody Harrelson şi Anne Bancroft, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes.

"Vânătorul de cerbi/ The Deer Hunter" (1978), cu Robert De Niro, Christopher Walken şi Meryl Streep, a fost recompensat cu cinci premii Oscar - cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol secundar (Christopher Walken), cel mai bun sunet şi cea mai bună editare de film.

Premiul Pardo d'onore a fost acordat pentru prima dată în 1989, compozitorul Enio Morricone fiind recompensat, la acel moment, pentru întreaga carieră.

Printre cei care au mai primit Leopardul de onoare se numără Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Sidney Pollack şi Jean-Luc Godard.

Ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Locarno are loc în perioada 5 - 15 august. Cel mai important moment al evenimentului îl reprezintă proiecţia de deschidere, care se desfăşoară în Piazza Grande şi unde peste 8.000 de spectatori pot urmări filmul pe un ecran de 360 de metri pătraţi.

Citește și: