no author
Silviu Bănilă
1265 vizualizări 10 oct 2018

În reclama cu pricina, difuzată la televizor în luna iulie, actorul Martin Freeman pare că se desparte de iubita sa, când de fapt doreşte să renunţe la... furnizorul său de telefonie mobilă, scrie The Independent.

„Nu am avut puterea să mă cert mereu cu tine”, afirmă personajul lui Freeman în reclama Vodafone. Ulterior, o voce de fundal face următoarele precizări: „Despărţirea nu este niciodată uşoară, dar, spre deosebire de alte reţele, Vodafone are o garanţie a serviciului de 30 de zile, astfel încât dacă nu vă place la noi, puteţi să ne părăsiţi”.

11 telespectatori s-au plâns la Agenţia pentru Standarde în Publicitate (ASA) că reclama este înşelătoare, deoarece nu precizează clar că respectivii clienţi pot solicita o anulare doar în primele 30 de zile ale noului contract.

ASA a precizat că reclama Vodafone dădea impresia că personajul actorului Freeman dorea să plece de ceva timp de la furnizorul telecom, dar garanţia serviciului i-ar fi oferit „30 de zile să se răcorească, să se răzgândească”.

„După acea perioadă, consumatorii vor avea aceleaşi dificultăţi în renunţarea la contractul cu Vodafone şi chiar dacă operatorul a făcut referire la mica atenţionare cu termeni şi condiţii de pe site, nu credem că asta a schimbat percepţia inoculată de reclamă”, a precizat ASA.

„Astfel, deoarece reclama a insinuat că domnii clienţi au oricând dreptul să pună în aplicare garanţia şi aici nu este cazul, am concluzionat că reclama este înşelătoare”.

Agenţia de reglementare în publicitate Clearcast a precizat că Vodafone a dorit să sublinieze că garanţia serviciului său este de 30 de zile, în timp ce alţii oferă 15 zile.

Personajul lui Freeman ar fi avut rolul de a scoate în evidenţă frustrările pe care le-ar putea avea alţi provideri, care nu au acordat suficient timp clienţilor, pentru a se decide dacă respectivul contract este sau nu bun pentru ei.

Vodafone a precizat că garanţiile permit de regulă unui consumator să încerce un serviciu pentru o perioadă de timp, la începutul unui contract şi acesta este familiarizat cu conceptul.

„Am stabilit deja clar că acele 30 de zile fac parte din perioada de început a unui contract, în termeni şi condiţii şi ne asigurăm că acest lucru este evident şi în campaniile noastre de marketing”.

foto: youtube.com

Citește și: