Războinicii daci, gladiatorii și nimfele sunt la Alba – Iulia. Festivalul Roman Apulum, un spectacol din Antichitate – FOTO, VIDEO

Războinicii daci, gladiatorii și nimfele sunt la Alba - Iulia. Festivalul Roman Apulum, un spectacol din Antichitate - FOTO, VIDEO
Publicat: 05/05/2019, 09:49

Legionarii romani, gladiatorii, nimfele și triburile de daci s-au pregătit și apoi s-au aliniat pentru parada de prezentare care a deschis Festivalul Roman Apulum. Trupele albaiuliene de reconstituire istorică: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului și Ludus Apulensis, alături de cele venite din alte orașe din țară și din străinătate au salutat publicul, fiecare într-un fel aparte, anunțând, prin costumație și jocul de scenă, două zile de spectacol deosebit, o adevărată lecție de istorie vie.

Spectatorii au fost invitați, după acest moment, să viziteze tabăra războinicilor, unde au avut ocazia să afle amănunte despre echipamentul militar, dar și despre obiceiurile lor din vechime și meșteșugurile cu care se îndeletniceau pentru a-și face armele, îmbrăcămintea, podoabele și obiectele necesare în gospodărie. S-au făcut poze, s-au povestit legende din trecut, vizitatorii au fost martori ai pregătirilor pentru bătălie sau au aflat amănunte despre traiul zilnic al războinicilor și al celor din jurul lor.

Festivalul a continuat cu demonstrații militare ale trupelor participante: Legio V Macedonica cu sediul în St, Petersburg (Rusia) specializată pe reconstituiri militare din vremea împăratului Traian; „Cohors III Lucensium” din Lugo (Spania) care prezintă momente din viața civilă, religioase și militară din antica Hispania Romana; „Legio Prima Italica” (Bulgaria) care pun în valoare istoria antică din în castrul de la Novae, în perioada secolelor I-V d.Hr; Legiunea IIII Flavia Felix (Croația) ai cărei războinici reînvie istoria din timpul lui Dioclețian; trupele Legiunea V Macedonica și Dacii Liberi care fac parte din Asociația Terra Dacica Aeterna, din Cluj; Legiunea VI Ferrata a Asociației Veteres Milites din Sibiu, care au adus la festival și ateliere tematice și echipamente militare romane și dacice din perioada celor două războaie daco-romane de la începutul secolului II d.Hr.; Omnis Barbaria (Baia Mare) care prezintă perioada antică din nord-vestul României populat de celți, daci și germanici; Legiunea IV Flavia Felix, Geto-Dacii Sud Carpatici și „Celtae Bellatores” – trupe ale Asociației Historia Renascita care reunește „reenactori” (n. r. persoane care repun în scenă evenimente, fapte etc., de obicei istorice) din Pitești, București și Constanța și gazdele Festivalului Roman Apulum, Legiunea XIII Gemina și Lupii Apoulonului, reenactorii Asociației Istorie Vie din Alba Iulia.

O altă trupă a asociației albaiuliene, Ludus Apulensis, alături de oaspeții de la Ludus Ursus, au fost protagoniștii spectaculoaselor lupte de gladiatori, mult apreciate în fiecare an de public, prima zi de festival încheindu-se cu teatru și dansuri antice interpretate de Nimfele Dace din Zalău și de trupa de nimfe Eurythmia urmate, mai apoi, de o paradă cu torțe.

Vizitatorii vor trăi cu și mai mare intensitate realitățile unei lumi demult apuse în cea de-a doua zi de festival. Duminică pot urmări din nou demonstrații militare cu bătălii între daci și romani, atelierele de lucru, jocuri sportive și un târg de sclavi. Închiderea evenimentului va fi, ca de obicei, spectaculoasă: un episod de război, la care participă toate trupele invitate la festival, denumit sugestiv: „Revolta”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...