673 vizualizări 3 mar 2011

Serviciul Naţional care se ocupăde fauna S.U.A. a declarat puma şi alte feline mari drept speciidispărute în Estul SUA, anunţ ce confirmă presupunerile biologilorcare studiază animalele sălbatice ale ultimului secol, scrieHuffington Post.

Şi Fundaţia Felinelor din Est acăutat dovezi de existenţă a acestor specii de talie mare timp deun deceniu, însă fără niciun rezultat. Din această cauză, fundaţiaşi-a schimbat numele în 2010, devenind o organizaţie care cautăsemne ale existenţei felinelor şi luptă pentru a le readuce înmediul sălbatic.

Alte specii deanimale declarate dispărute în ultimul deceniu

  • Papagalulspix: Originar din America de sud şi centrală,papagalul spix era cunoscută drept cea mai rară pasăre din lume,fapt care a dus şi la dispariţia acestuia. Ultima dată a fostreperat în Brazilia, în anul 2000.

  • GazelaOryx: Această gazelă era un mamifer reprezentativpentru Africa şi, în special, Arabia Saudită. Vânat multă vremeatât pentru carne, cât şi pentru coarnele sale, la începutulsecolului 20 nu mai exista vreun exemplar în libertate.

  • Caprapirineică: Este una din cele două subspecii dispăruteale caprei spaniole. A fost întâlnită pe teritoriul Franţei şi alSpaniei.

  • Foca Călugăr dinCaraibe: Este singura specie din acest top care adispărut din cauza oamenilor care o vânau. Deşi nu a mai fostvăzută din 1952, foca nativă din Marea Caraibilor a fost declaratăspecie dispărută abia în 2008.

  • Cioarahawaiiană: Ultimii doi reprezentanţi au fost reperaţi în2002. Vânătoarea sau distrugerea habitatului acestor păsări suntdouă dintre cauzele dispariţiei.

  • Pachnodusvelutinus: A fost o specie de melc originar din insulaMahe, din arhipelagul Mauritius.

  • Broasca râioasăaurie: Dispariţia acestei specii originare din CostaRica face parte din declinul populaţiilor de amfibieni. Începând cu15 mai 1989, sunt foarte puţine referinţe legate de broasca râioasăaurie. În prezent, este declarată specie dispărută.

  • Rinocerul negru deVest: În ultimii 50 de ani, au dispărut 80% dinreprezentanţii acestei specii întâlnite cel mai des în Camerun.Ultimele observaţii în teritoriile din nordul ţării nu au consemnaturme ale acestui mamifer.

  • Delfinul chinezesc,Baiji: Mediul natural al acestui delfin era fluviulYangtze. Ultimele căutări ale acestei specii au avut loc în 2006,însă ultima dată când a fost reperat delfinul a fost anul 2002.(Laura Holban)

Citește și: