no author
Gilda Popa
3303 vizualizări 10 aug 2018

Perioada de activitate a Perseidelor este sezonieră, între 17 iulie şi 24 august, informează Observatorul astronomic ”Vasile Urseanu”. În acest interval se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus. Maximul curentului este aşteptat în noaptea de 12 spre 13 august, începând cu ora 22 TLR. ”Vom putea observa panta ascendentă şi pe cea descendentă a maximului, în nopţile de 11/12 şi 13/14 august”, potrivit astro-urseanu.ro.

Perseidele se numără printre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, fiind cunoscute din cauza spectaculozităţii fenomenului dată de vizibilitatea în nopţile de concediu din august. Numite şi ”stele căzătoare”, meteorii sunt în fapt particule de praf cosmic vizibile ca nişte dâre luminoase începând cu miezul nopţii şi până spre dimineaţă. Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu. Anul acesta, luna va fi în a doua zi după faza de Lună Noua. Asta înseamnă că în seara de 12 august, Luna se va afla aproape de Soare şi va apune la scurt timp după acesta, ploaia de stele fiind mult mai vizibilă decât de obicei.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Aşa că din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte. Este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Urmărind bolta cerească veţi vedea stelele şi Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puţin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de ”stea căzătoare". Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt aţi observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, care a intrat în atmosfera Pământului şi la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).

 

Citește și: