Organizatorii expoziției Banksy la București răspund după listarea manifestării ca fals: O exagerare

Organizatorii expoziției Banksy la București răspund după listarea manifestării ca fals: O exagerare
Publicat: 30/08/2019, 16:39

Agenția Events, organizatoarea expoziției Art of Banksy de la București alături de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, a reacționat după ce site-ul artistului britanic a enumerat manifestarea de la Arcul de Triumf ca fals, într-o secțiune intitulată „Retragere de produs/ Product recall”.

„Este esențial să facem diferența între drepturi de autor și drepturi de proprietate. Cum ar putea Banksy să autorizeze o expoziție în care există replici după tablouri originale ce nu-i mai aparțin, ele fiind cumpărate de persoane private? Anunțul de pe site-ul său – «Publicul ar trebui să fie conștient de faptul că există o serie recentă de expoziții Banksy, niciuna dintre acestea nefiind consimțită. Au fost organizate în întregime fără cunoștința sau implicarea artistului. Vă rugăm să le tratați în consecință» – este interpretat superficial”, arată organizatorii expoziției.

Cu această ocazie, cei de la Events schimbă formularea folosită inițial în prezentarea a expoziției.

În primele comunicate se vorbea despre „picturi, obiecte 3D, clipuri video ale lui Banksy”, iar acum organizatorii explică faptul că „expoziția este despre Banksy, nu a lui Banksy” astfel, „comunicarea s-a aflat permanent sub expresia «unauthorized exhibition» pe materialele vizuale sau «expoziție neautorizată» în texte. Acest status apare atât pe posterele noastre, pe bannerele Facebook, dar mai ales în comunicatul de presă și pe site-ul oficial www.expozitiatheartofbanksy.ro. Și noi, și Banksy am semnalizat neautorizarea expoziției, delimitându-ne corect de artist și el de noi – Expoziția este DESPRE Banksy, nu a lui Banksy -, însă felul în care a ales să o facă el a stârnit reacții puternice și interpretări. Ca de obicei, în cazul lui”.

Textul redactat de cei de la Events arată că „dacă veți cumpăra un tablou semnat Banksy, veți putea oricând, fără ca Banksy să aibă dreptul să se opună, nici legal, nici moral, să îl închiriați unui muzeu sau unei expoziții. Așa se întâmplă cu tabloul «Fetița cu balon», ce aparține doamnei care l-a câștigat la celebra licitație în care tabloul, care a costat 1,4 milioane de lire, s-a autodistrus parțial. Proprietara sa l-a închiriat unui muzeu din Germania. Acesta îl expune și, evident, vinde bilete vizitatorilor, ca orice muzeu”.

„Pentru TOATE lucrările expuse în București și Cluj, compania care deține brandul «The Art of Banksy», Statu Company, deține inclusiv drepturile de reproducere și afișare obținute legal, prin contract, de la proprietarii privați ai lucrărilor originale Banksy, lucrări pe care colecționarii le-au cumpărat prin licitație sau direct de pe piață, iar apoi le-au autorizat ca originale. Prin urmare, nu pot exista în nici un caz presupuneri privind legalitatea ei”, se arată în comunicat.

„În ceea ce privește cuvântul «fake» / «fals» din fotografia ce însoțește anunțul de pe site-ul banksy.co.uk, considerăm că reprezintă o exagerare în stilul propriu Banksy, un cuvânt provocator, dar care nu are nimic de-a face cu lucrările din expoziție, ci descrie, într-un mod dramatic, simplul faptul [sic n.r.] că această expunere nu este produsă sau promovată de el însuși. «Treat them accordingly/ Vă rugăm să le tratați în consecință» a fost, de asemenea, interpretată greșit, fraza neînsemnând nici pe departe îndemnul de a nu vizita expoziția. De altfel, Banksy nu ar putea susține o astfel de asociere, pentru România și Olanda, cel puțin, Expoziția fiind realizată, în aceste cazuri, în colaborare cu insituții administrative de stat – primăriile capitalelor acestor țări, în condițiile în care Banksy este un artist anonim, dorind cu orice preț, cum am explicat și mai devreme, să rămână așa. Manifestările publice ale lui Banksy au inclus, pe lângă street art, afișarea în spații muzeale, pe furiș, ilegal, a unor tablouri cu mesaje socio-politice, plasarea unei păpuși în mărime naturală reprezentând un deținut, chiar în mijlocul parcului de distracții Disneyland, auto-distrugerea parțială a tabloului «Fetița cu balon» aflată în plin proces de licitație și multe altele, similare ca implementare, dar cu un impact puternic și un mesaj întotdeauna moralizator. Este practic imposibil ca publicul să plătească pentru a le vedea”.

„Vă aștepăm [sic! N.R.] la Expoziția «The Art of Banksy – Without Limits». Este o retrospectivă extraordinar curatoriată, ce cuprinde replici după lucrări foarte bine selectate, unele mai vechi, unele din perioada recentă, altele unicat. Am depus mult efort pentru ca lucrările lui Banksy să fie expuse într-un cadru onorant, muzeal. Arta lui este sub privirile tuturor, așa cum își dorește, alături de explicații pertinente și contextualizatoare, iar mesajul său ajunge, astfel, la cât mai mulți oameni, în timp ce valoarea sa ca artist este bine conservată și chiar amplificată. Acestea fiind spuse, îi rugăm respectuos pe cei care încearcă să inducă în eroare publicul prin formule precum «expoziție ilegală», «expoziție falsă», «batjocură la adresa simbolurilor naționale», să treacă informațiile prin filtrul oficial, al nostru, ori prin cel al realității evidente și, mai ales, să nu lezeze gratuit imaginea unei companii private”, arată organizatorii în încheierea textului dat publicității vineri.

Reprezentanții Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic prin care Primăria Municipiului București susține expoziția au confirmat pentru MEDIAFAX faptul că vor da publicității un răspuns, dar acesta nu a ajuns la redacție până în momentul publicării acestui material.

Artistul, care a reușit de-a lungul anilor să își păstreze identitatea ascunsă, a reacționat și față de alte evenimente similare, reproșul principal fiind legat de prețul biletelor. „Eu nu cer bani oamenilor ca să-mi vadă arta decât dacă instalez un carusel”, spunea artistul într-o discuție online privind o expoziție neautorizată. Majoritatea expozițiilor făcute cu acordul artistului au avut intrare liberă sau prețuri de până în 4 dolari.

Expoziția „The Art of Banksy” cuprinde peste 50 de tablouri, fotografii, șabloane (stencil-uri), obiecte 3D și clipuri video realizate după originalele Banksy, a fost vernisată pe 29 iulie, în interiorul Arcului de Triumf din București. Organizatorii expoziției sunt Events și Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic. Expoziția rămâne deschisă până în 27 octombrie. Biletele costă 35 de lei în timpul săptămânii și 40 de lei în weekend, iar elevii, studenții și pensionarii plătesc 20 de lei de luni până vineri și 30 de lei sâmbătă și duminică.

Expoziția a fost deschisă prima dată în 2016 la Istanbul, după care a fost itinerată la Paris, Amsterdam, Londra, Roma, Berlin, Toronto, Montreal, Tel Aviv, Berlin. Toate acestea se regăsesc în lista de evenimente false publicată de artist. Expoziția de la București este disponibilă aproximativ în aceeași perioadă și la Cluj Napoca, unde este deschisă la Casa Vaida Voevod între 1 august și 3 noiembrie. Și expoziția de la Cluj-Napoca este enumerată pe site-ul artistului pe lista evenimentelor catalogate ca fals.

Banksy a devenit un pictor extrem de apreciat în universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale de tip graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoțite adeseori de comentarii cu tentă socială.

În 2018, „Girl with balloon”, o pictură semnată de acesta, s-a autodistrus imediat după ce a fost adjudecată, pentru 1,185 de milioane de euro

Banksy a apărut în documentarul „Exit Through the Gift Shop”, pe care l-a și regizat și în care își prezintă opera, fără a-și dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

Banksy, care își ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraș din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul și arta subversiunii: el și-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar și pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.

Considerat un reprezentant al curentului street art, artistul este renumit pentru faptul că își tachinează publicul, dar și autoritățile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

În 2009, el și-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în fața oficialilor prezenți la un vernisaj. În trecut, Banksy a reușit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deținut de la Guantanamo.

În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziție inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje și agenți de pază.

În luna ianuarie 2015, o colecție ce include 32 de desene create de Banksy a fost vândută cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 de euro) la o licitație organizată în Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a aflat ce a făcut Ion Iliescu. A fost nevoie de aproape 30 de ani...
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete