no author
Ana Obretin
1139 vizualizări 4 ian 2019

Comedia neagră "Vice", de Adam McKay, o abordare extrem de critică a ascensiunii la putere a fostului vicepreşedinte american Dick Cheney, pare favorită, cu şase nominalizări. Este secondată, cu câte cinci nominalizări, de remake-ul "A Star is Born", de Bradley Cooper, cu Lady Gaga, comedia istorică britanică "The Favourite" şi un "road trip" din 1960, a cărui acţiune are loc într-o Americă segregată, "Green Book".

Mai mulţi favoriţi ai criticii şi publicului, precum thrillerul "Widows", au fost lăsaţi pe dinafară, în timp ce lungmetrajul despre aselenizare "First Man" a primit doar două nominalizări, dar nu în categoria dedicată celui mai bun film dramă.

Adam McKay şi-a descris filmul drept "o uimitoare portretizare a puterii". "Am încercat să prezentăm vremurile actuale, care pot fi cam dramatice şi cam absurde şi cam tragice în acelaşi timp", a mai explicat regizorul pentru Reuters. În afară de nominalizarea la Globul de Aur pentru cea mai bună dramă, "Vice" a mai fost selectat în categoriile dedicate actorilor, pentru interpretările lui Christian Bale (în rolul lui Dick Cheney), Amy Adams (Lynne Cheney) şi Sam Rockwell (ca fostul preşedinte american George W. Bush).

Lista filmelor nominalizate anul acesta la premiile decernate de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association) include şi două pelicule despre rasism - "If Beale Street Could Talk", de Barry Jenkins (care a regizat şi "Moonlight", premiat cu Oscar în 2017) şi "BlacKkKlansman", de Spike Lee.

Şi pelicula cu supereroi de culoare "Black Panther" (regia: Ryan Coogler) a primit o nominalizare, pentru cel mai bun film dramă.

Viggo Mortensen, Starul filmului "Green Book”, nominalizat alături de colegul său de distribuţie Mahershala Ali, spune despre producţia Universal Pictures că cere publicului "să gândească profund la trecutul şi prezentul societăţii".

"Crazy Rich Asians", de John Chu, primul mare film produs în ultimii 25 de ani la Hollywood cu o distribuţie exclusiv asiatică, aduce o notă de diversitate în rândul nominalizaţilor, fiind selectat în categoriile "cea mai bună comedie" şi "cea mai bună actriţă" (Constance Wu).

Muzica domină şi ea Globurile de Aur 2019:

- "Bohemian Rhapsody", cu Rami Malek în rolul regretatului lider al trupei Queen, Freddie Mercury,

- "A Star is Born", cu Lady Gaga şi Bradley Cooper,

- "Mary Poppins Returns", o continuare a clasicului Disney din 1964, cu Emily Blunt şi Lin-Manuel Miranda.

Toţi aceşti actori au primit câte o nominalizare anul acesta.

Dintre filmele într-o limbă străină, se detaşează regizorul mexican Alfonso Cuaron, cu drama semi-autobiografică în alb şi negru "Roma".

La categoriile dedicate televiziunii, cu patru nominalizări, conduce serialul "The Assassination of Gianni Versace".

Gala Globurilor de Aur 2018 a celebrat lupta împotriva abuzurilor sexuale la Hollywood şi nu numai, după valul de şoc provocat de "scandalul Harvey Weinstein", premiile fiind atribuite unor producţii TV şi filme ce au prezentat personaje feminine puternice. Drama "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", de Martin McDonagh, a condus în topul premiilor dedicate cinematografiei, cu patru Globuri de Aur, în timp ce serialul HBO "Big Little Lies" a dominat categoriile dedicate televiziunii, cu patru trofee din şase nominalizări.

 

Citește și: