no author
Florin Jinga
21034 vizualizări 15 dec 2018

Robert Ballard, cel care a descoperit epava Titanicului, a declarat că expediţia a fost, de fapt, o misiune militară secretă de recuperare a două submarine nucleare scufundate în ocean, informează CNN.

”Nu au vrut ca lumea să ştie acest lucru, aşa că a trebuit să inventez o poveste”, a spus Ballard.

Adevărata poveste din spatele descoperirii epavei Titanicului este acum consemnată şi la expoziţia de la National Geographic Museum, din Washington, unde sunt expuse multe dintre obiectele recuperate de pe Titanic.

Ballard era comandant în Marina americană şi era cercetător la Institutul Oceanografic Woods Hole. Căutarea Titanicului era finanţată şi încurajată de Marina SUA, însă Ballard nu a descoperit epava decât atunci când a plecat în misiunea de recuperare a celor două submarine nucleare scufundate în anii '60, în timpul Războiului Rece.

”Ştiam unde se află submarinele. Ei voiau să mă întorc fără ca ruşii să mă urmărească, pentru că erau interesaţi de armele nucleare care se aflau la bordul USS Thresher şi USS Scorpion, precum şi de efectul reactoarelor nucleare asupra mediului”, povesteşte fostul comandant.

Iar după ce echipa sa a găsit submarinele, au mai avut la dispoziţie 12 zile ca să caute şi Titanicul. Faimoasa navă scufundată în timpul primei sale croaziere în Oceanul Atlantic zăcea pe fundul apei, la o adâncime de peste 3.600 de metri.

”Când am descoperit Titanicul am fost entuziasmaţi, pentru că fusese o muncă dificilă”, a mai spus el, adăugând că, în momentul în care descoperirea a fost anunţată public, ”nimeni nu a bănuit ce căuta el, de fapt” pe fundul oceanului.

Cum a început povestea Titanicului

Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg şi s-a scufundat la ora 02:30 în dimineaţa următoare. În urma naufragiului şi-au pierdut viaţa 1514 persoane din 2228 în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

Nava a fost proiectată de unii dintre cei mai experimentaţi ingineri şi a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare şoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranţă superioare, Titanicul s-a scufundat şi, faptul că s-a scufundat în timpul călătoriei inaugurale, au oferit o notă ironică asupra tragediei.

În urma impactului cu icebergul patru din compartimentele etanşe au început să fie inundate într-un timp foarte scurt. Căpitanul Smith şi Thomas Andrews au făcut o evaluare rapidă a situaţiei. Andrews a stabilit că vasul se va scufunda cu siguranţă. La nici jumătate de oră de la impact, ofiţerii şi echipajul erau mobilizaţi pentru acţiunea de evacuare de urgenţă. Au început să pregătească bărcile de salvare şi pasagerii instruiţi prin ordinul căpitanului să iasă pe punte cu vestele de salvare pe ei.

Din păcate oamenii de la bord nu erau de loc îngrijoraţi, fiind pe un vapor de "nescufundat", se simţeau în deplină siguranţă. Momentan nu era nici un semn că vasul s-ar scufunda. Înăuntrul navei, în punţile inferioare, apa se ridica rapid ajungând la capătul superior al compartimentelor etanşe şi de acolo pe punţi, de unde ajungea cu uşurinţă în următorul compartiment. Pasagerii de la clasa a treia au început să fie inundaţi şi începe panica, dar porţile de acces la punţile superioare erau închise. În bărcile de salvare au avut prioritate pasagerii de la clasa întâi.

Conştienţi că bărcile nu sunt suficiente pentru toţi, ofiţerii încep să pună în bărci doar femeile şi copiii. Oamenii sunt neîncrezători la ideea de a se sui în bărci şi mulţi preferă să rămână la bordul navei unde se simţeau mult mai în siguranţă, mai ales că se spunea că este doar o procedură de precauţie şi vor fi aduşi înapoi la bord. Cu toate acestea, în jurul orei 00:30, prima barcă a fost lansată cu numai 12 pasageri. Bărcile fuseseră testate pentru greutatea a 70 de bărbaţi. Bărcile pleacă una câte una fără a fi umplute la capacitatea maximă.

Ce s-a ţinut secret până acum despre Titanic

Afară, pe punţi este haos total şi panică, toate bărcile au plecat iar oamenii devin conştienţi că vor muri. Cuprins de haos şi panică vasul se înclina din ce în ce mai tare până când ajunge la 45 de grade. În acest moment pupa a fost scoasă afară din apă şi se pot vedea elicele imense ale navei. Practic, era ca o clădire de 25 de etaje. Luminile se sting dintr-o dată lăsând pasagerii în întunericul nopţii.

1500 de oameni au ajuns în apele îngheţate ale oceanului. Supravieţuitorii descriu scena drept terifiantă cu sute de ţipete ale oamenilor pe moarte. Bărcile de salvare ce pluteau în jur nu au făcut nimic pentru a-i ajuta pe cei din apă pentru că le era frică de faptul că vor fi scufundaţi de atâtea sute de oameni. Ofiţerul Lowe totuşi leagă 4 bărci una de alta şi transferă oamenii din barca sa în cele 4. Se întoarce la locul scufundării însă este prea târziu. O imagine terifiantă a o mie cinci sute de oameni morţi îngheţaţi în apa oceanului îl aşteaptă. A reuşit să salveze şase oameni printre care unul, o femeie a povestit toată istoria celebrului Titanic.

După câteva ore de aşteptare vasul Carpathia ajunge şi îi ia la bord pe toţi cei din bărci. După ce câteva ore caută în van alţi supravieţuitori se îndreaptă spre New York.Ce s-a ţinut secret până acum despre Titanic

Carpathia a fost considerată eroul salvator al supravieţuitorilor de pe Titanic. Mai multe monumente au fost ridicate peste tot prin lume în memoria celor 1500 de victime.

Foto: Hepta

Citește și: