no author
Silviu Bănilă
24253 vizualizări 15 nov 2018

George Stinney Jr. avea doar 14 ani când a fost executat pe scaunul electric, în 1944, devenind cea mai tânără persoană executată în SUA.

70 de ani mai târziu, în decembrie 2014, condamnarea pentru crimă a lui George a fost anulată de un judecător din Carolina de Sud. La ce folos? În martie 1944, tânărul afro-american fusese acuzat de uciderea a două fetiţe, în oraşul idilic Alcolu, din Carolina de Sud, scrie mirror.co.uk.

Cadavrele lui Mary Emma Thames, de 8 ani şi Betty June Binnicker, de 11 ani, au fost descoperite în ”cartierul de culoare” al comunităţii. Ambele copile aveau craniile distruse de lovituri, ambele au fost ucise în bătaie cu o traversă de cale ferată. Poliţia l-a arestat pe George, după ce s-a descoperit că el le văzuse pe fete cu o zi înainte de descoperirea cadavrelor.

A fost ridicat de acasă şi Poliţia a susţinut că tânărul ar fi mărturisit cele două crime, deşi nu a existat niciodată vreo mărturie scrisă. Nicio dovadă fizică nu îl plasa pe George la locul crimelor oribile. Sora lui a susţinut că familia nu a avut voie să-l vadă, după arest. Procesul a durat doar trei ore şi a devenit una din cele mai mari greşeli din istoria justiţiei americane.

foto: Carolina Skeletons (1991)

Un juriu format din 12 bărbaţi albi a dat verdictul vinovat, după doar 10 minute de deliberări, condamnându-l pe copil la moarte. Două luni mai târziu, băiatul de 14 ani a fost adus în camera de execuţie, tremurând şi plângând cumplit.

2.400 de volţi i-au traversat corpul, înainte ca masca mortuară ce-i acoperea faţa, prea mare pentru capul său de adolescent, să-i cadă de pe chip, expunându-i expresia plânsă şi îngrozită.


După două şocuri electrice, tânărul a fost pronunţat mort, în data de 16 iunie 1944. În decembrie 2014, condamnarea pentru dubla crimă a lui George a fost anulată de un judecător din Carolina de Sud.

foto: Carolina Skeletons (1991)

Potrivit judecătorului Carmen Muller, avocatul lui George a chemat puţini martori (sau deloc!) la proces, nereuşind să realizeze nici măcar o examinare serioasă a acuzatorilor. Sora băiatului, Amie Ruffner, a depus mărturie în timpul recursului, în care a spus că fratele ei era acasă când s-au înfăptuit crimele oribile.Amie a ţinut minte toată viaţa cum fratele mai mare era arestat de poliţişti, pe când ea avea 8 ani. Avea să-l mai vadă doar la înmormântare, aşezat într-un sicriu deschis.

foto: Carolina Skeletons (1991)

Amie povesteşte că familia sa a fost obligată să se mute din Alcolu, din cauza cazului. ”Carolina Skeletons”, un film de televiziune din 1991, a recreat execuţia tânărului George. Producţia a avut la bază cartea scrisă de nepotul lui Stinney Jr., David Stout.

 

Citește și: