CULTURA, SPORTUL și ARTA: Domenii mai SĂRACE după 2018. Anul în care i-am pierdut pe Neagu Djuvara, Lucian Pintilie, Ilie Balaci și Ionela Prodan

CULTURA, SPORTUL și ARTA: Domenii mai SĂRACE după 2018. Anul în care i-am pierdut pe Neagu Djuvara, Lucian Pintilie, Ilie Balaci și Ionela Prodan
Publicat: 29/12/2018, 15:18

Personalitățile trebuie apreciate și reușitele lor lăudate mai ales când aceștia sunt încă în viață, o frază pe care o tot auzim și căreia, nici până acum, nu i-am înțeles sensul.

Lista personalităților care au murit în 2018

Anul a început cum se putea mai rău pentru lumea personalităților românești.Pe 10 ianuarie a murit Lucky Marinescu, născută Lucreția Marinescu. Interpreta de muzică ușoară a fost și moderatoare TV. A decedat la 83 de ani. Printre piesele din repertoriu ale artistei se numără:„Așa începe dragostea”;”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” și”Ai uitat să vii la întâlnire”.

Matematicianul Ștefan Papadima, cu zeci de lucrări în domeniile topologiei și geometriei, publicate în unele din cele mai tari reviste de matematică din lume, a încetat din viață în ianuarie, la 64 de ani. În aceeași lună, scriitoarea Elisabeta Isanos, fiica Magdei Isanos și a lui Eusebiu Camilar s-a stins din viață la 76 de ani.

La sfârșitul lunii ianuarie, mai exact pe 24, a murit Attila Verestóy, în vârstă de 63 ani, senator român de etnie maghiară.Înmulțirea defrișărilorpădurilor din România a coincis cu implicarea în afacerile cu lemn a familiei politicianului care avea să fie poreclit mai apoi „Drujba lui Dumnezeu” și „Regele cherestelei”.

De istoricul Neagu Djuvara ne-am despărțit pe 25 ianuarie. Avea 101 ani și este binecunoscută activitatea de istoric, diplomat, filosof, jurnalist și romancier a lui Neagu Djuvara, însă este mai puțin cunoscută pasiunea sa pentru sport. A practicat schi, echitație, tenis, sărituri cu schiurile, natație, salt cu parașuta, schi nautic și planorism.

Matematicianul Florin Diacu, stabilit în Canada, s-a stins la 59 de ani. A condus Institutul Pacific de Științe Matematice al Universității din Victoria între 1999 și 2003. A murit pe 13 februarie.

Fizicianul Peter Freund, născut la Timișoara, în 1936, a încetat din viață la Chicago, pe 6 martie. A adus contribuții importante în fizica particulelor și în fizica matematică, mai ales în domeniul teoriei coardelor.În afară de aceasta el a publicat mai multe romaneși eseuri. În anul 1961 a primit cetățenia austriacă, iar mai târziu pe cea americană, dar niciodată nu a uitat că era român.

Lovitură după lovitură pentru România. Pe 19 februarie a murit Paul Urmuzescu, la 89 ani. A fost compozitor român și, până în 1979, a condus departamentul muzical al programelor de divertisment, ca producător la Televiziunea Română. A fost director muzical la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” din Brașov, la prima ediție.

Laureat cu medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, a murit, pe 28 februarie, halterofilul Ștefan Tașnadi, la vârsta de 64 de ani.

Pe 9 martie a murit Ion Voinescu, fostul portar al Stelei București din perioada 1950-1965, fotbalistul pe care au încercat să îl transfere englezii de la Arsenal Londra în 1956 și campioana braziliei, Vasco da Gama, în 1961.

Sculptorița Geta Caragiu, sora actorului Toma Caragiu și a lingvistei Matilda Caragiu a încetat din viață la 11 martie, la București.

Cunoscutul realizator de radio și televiziune Andrei Gheorghe a murit în Voluntari, pe 19 martie. Realizatotorul TV s-a născut în 14 ianuarie 1962, la Lipețk, în Rusia.În anii ’90, a fost reporter la Radio Constanța. De asemenea, în perioada 1996-2002 a fost la Pro FM București („Midnight Killer” „13-14”), și a prezentat „Lanțul Slăbiciunilor” la la Pro TV. În perioada 2002 și 2003 a realizat, la Antena 1, emisiunea „Gheorghe”, apoi „13-14 cu Andrei” inițial la Radio 21 și apoi în 2005-2006 la Radio Total.

Fotbalistul Nicolae Tilihoi, fostul fundaș al Universității Craiova, a murit la 61 de ani, pe 25 martie.

Actrița Aimee Iacobescu, cunoscută din seria de filme în care a interpretat rolul domniței Ralu, în regia lui Dinu Cocea, a murit pe 27 martie, la 71 de ani.

Și actrița Carmen Stănescu a încetat din viață la 92 de ani, pe 11 aprilie, lăsând în urmă o carieră de trei decenii pe scena Teatrului Național și mai multe roluri în film.

Pe 15 aprilie s-a stins politicianul Nicolae Mischie, fostul deputat și președinte al Consiliului Județean Gorj. A fost eliberat condiționat în 2013, după ce o condamnare pentru mită i-a fost redusă cu 102 zile pentru publicarea unei monografii dedicate localității sale natale, „Godinești-file de istorie”.

Interpreta de muzică populară Ionela Prodan a murit pe 16 aprilie, la 70 de ani.”Om ireproșabil, om pur și minunat, om bun și simplu, om încărcat de daruri. Minune de la Dumnezeu! Ai fost un artist emerit, un om fără egal, de o bunătate și o simplitate incredibilă. Ai sădit în inimile românilor clipe de neuitat și i-ai bucurat ani de zile cu vocea ta inegalabilă. Ai avut un har nepereche și ai reușit, astfel, să faci o întreagă lume să te iubească și să te respecte”, a scris la acea vreme, pe Facebook, Anamaria Prodan Reghecampf.

Istoricul Dinu C. Giurescu, membru al Academiei Române și deputat în Parlament, a murit la 91 de ani, pe 24 aprilie.

Pe 1 mai a murit fostul lider comunist Constantin Olteanu, fost ministru al Apărării în perioada 1980-1985 și primar general al Bucureștiului, până în 1988.

La vârsta de 88 de ani a murit, pe 3 mai,Doina Cornea, publicistă și disidentă anticomunistă de la Cluj-Napoca.„A fost una din cele mai importante voci ale disidenței anticomuniste”, a transmis, președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj de condoleanțe.

Pe 15 mai a încetat din viață și cunoscutul jurnalist sportiv Cristian Țopescu. A murit la 81 de ani, internat la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București.

François Bréda, cunoscut eseist, poet, critic literar, traducător, dramaturg, interlocutor epistolar pentru Samuel Beckett și Philippe Soupault,a murit pe 16 mai, la Cluj Napoca. Brédaavea 62 de ani.

Regizorul Lucian Pintilie, care a marcat cinematografia românească a ultimelor decenii din secolul XX și a contribuit la formarea și sprijinirea regizorilor care s-au afirmat în cadrul Noului Val românesc, a murit la 84 de ani, pe 16 mai.

Prima femeie conferențiar a Universității din București, Cabiria Andreian Cazacu, a încetat din viață la 90 de ani. Matematician și membru de onoare al Academiei Române, fosta asistentă a profesorului Grigore Moisil a murit pe 22 mai.

Academicianul Mircea Malița, matematician și diplomat, fost ambasador în SUA și la ONU din anii ’80, a murit la București pe 21 mai, la 91 de ani.

Cântărețul de muzică ușoară Alexandru Jula a murit pe 3 iunie, la Galați.

Pe 7 august a dispărut din viață și taragotistul Dumitru Fărcaș, cetățean de onoare al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare, dar și al capitalei Nord-Coreene, Phenian.

Dramaturgul și criticul de film și teatru Ștefan Oprea a murit la Iași în 9 august, la 85 de ani.

Pe 19 august a murit Margareta Niculescu, fosta directoare a Teatrului Țăndărică din București, între 1949 și 1986. A condus instituția teatrală timp de 37 de ani, de când artista abia împlinise vârsta de 23 de ani.

Artista Geta Brătescu a încetat din viață la 92 de ani. Considerată una dintre creatoarele care au reușit să reflecteze în opera sa mișcările majore ale istoriei artei din ultimul secol, artista a încetat din viață pe 19 septembrie, la București.

Tot în septembrie, dar pe 29, a murit Siminică. Pe numele real, Simion Avram, Siminică a fost cel mai cunoscut comic din circul românesc. Avea 81 de ani și se născuse într-o familie de angajați ai circului Bercuini și a început să se pregătească pentru a intra în arenă încă de la 5 ani.

Fotbalistul Ilie Balaci, unul dintre idolii anilor ´80, a murit la Craiova pe 21 octombrie, în urma unui infarct miocardic. „Minunea blondă” avea 62 de ani și, după ce a ajuns cunoscut purtând tricoul ¨Craiovei Maxima¨, a antrenat mai multe echipe din lumea arabă și din nordul Africii.

Fostul fundaș al Politehnicii Timișoara, al Stelei și al Petrolului Ploiești, Bujor Hălmăgeanu a murit pe 23 noiembrie.

Pe 27 decembrie a murit la Iași pictorul și graficianul Dan Hatmanu, în vârstă de 92 de ani. Fost elev al lui Corneliu Baba și Ion Irimescu, Hatmanu a fost profesor universitar la Conservatorul George Enescu din Iași, unde a deținut și funcția de rector (1984-1990).

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial