3533 vizualizări 18 mai 2017

Una dintre aceste persoane este medicul B.J. Miller care activează într-un azil şi centru de îngrijire paliativă din San Francisco. Având acest rol, Miller petrece mare parte din timp alături de pacienţi bolnavi în fază terminală care se apropie de sfârşitul vieţii lor. 

Medicul i-a acordat un interviu lui Oprah, în care a dezvăluit ce a observat el că se întâmplă imediat ce o persoană pierde lupta cu moartea. 

„Am stat în preajma oamenilor care erau pe punctul de a muri, lângă oameni care muriseră deja şi spune că în acele momente te cuprinde un sentiment de oboseală, simţi că timpul trece foarte încet”, a mărturisit medicul. 

Este un lucru greu de înţeles pentru o persoană care nu a trecut prin asta, dar acea oboseală se manifestă. 

Miller a trecut el însuşi printr-un accident teribil în urma căruia şi-a pierdut ambele membre inferioare şi un braţ, întâmplare care l-a făcut să se teamă mai puţin de ceea ce se întâmplă după acel sentiment de încetinire a timpului. 

Medicul susţine că nimic dramatic nu se petrece în momentul când o persoană îşi pierde viaţa, ci acel moment devine, cumva, un lucru obişnuit. 

„Am avut în jurul meu oameni care stăteau şi vorbeau cu familia lor şi au decedat brusc, în mijlocul conversaţiei. Este ceva firesc. Este ca şi cum o persoană este aici şi, dintr-odată nu mai este”, a povestit Miller. 

El spune că moartea este un moment profund, impresionant, care ne arată, în sfârşit, cum corpul este doar o carapace a persoanei. De asemenea, el consideră că în acel moment îţi dai seama de continuitatea vieţii şi de cursul ei, firesc, în ciuda dispariţiei unor persoane din jurul tău. 

„În acel moment al tranziţiei în corp, suntem într-adevăr în contact cu faptul că viaţa se îşi continuă cursul firesc. Acea persoană a dispărut, dar viaţa continuă", explică medicul.

Citește și: