BIAS 2019. Bucharest International Air Show începe sâmbătă, la sediul Romaero: 12 ore de show aviatic fără pauză

Publicat: 24/08/2019, 14:17

Cea de-a 11-a ediție a Bucharest International Air Show (BIAS 2019) are loc, sâmbătă, în București, organizatorii anunțând că anul acesta mitingul aviatic va fi unul diferit, prin faptul că se va desfășura pe parcursul a 12 ore, fără pauze.

„Anul acesta se împlinesc 11 ani de la primul miting aviatic. Mitingul de anul acesta este diferit față de cel din anii trecuți, este un miting care va începe în jurul orei nouă dimineața și se va termina în jurul orei nouă seara. Este un miting continuu. Va fi un show nou, vom avea pentru prima oară din partea companiei Tarom un avion Airbus și pentru prima oară va fi însoțit de cinci avioane din parte Aeroportului României”, a anunțat Dragoș Titea, secretar de stat la Ministerul Transporturilor.

Vor participa la în cadrul show-ului dinamic 10 echipe cu paricipanți din țară și străinatate, iar la display-ul static vor fi 11 participanți. În cadrul show-ului Dinamic Display vor participa, în ordine, Baltic Bees din Lituania cu 6 avioane L39 C Albatros, tot din Lituania, Jurgis Kairys cu o aeronavă SU 31, Luca Berttossio – planor din Italia, Soko Galeb (Serbia, Soko G2 Galeb), Valer Novac (România, Kamov elicopter), Slovacia (L 29 SK și L29 Delifin), Aeroclubul României, Școala Superioară de Aviație (3 elicoptere EC 20, o eronavă bitomotor Tecman 2006, 3 aeronave monomotor – tecman 2008 și Cessna 172), Forțele Aeriene Române (F-16, MIG-21 Lancer, IAR 316B, IAK 52, IAR 99 Șoim, C 130 Hercules, C27J Spartan).

Spectacolul aerian este garantat de prezența așilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, White Wings, alături de parașutiștii formației Blue Wings.Hawks of Romania evoluează cu 5 avioane EXTRA 300; White Wings este formația de două planoare, care a dat clasă multor campioni mondiali la concursurile internaționale. Blue Wings este formația de parașutisti, care vor încânta publicul de la BIAS, dezvăluind în aer drapelul tricolor de 400mp, potrivit organizatorilor.

Spectatorii vor asista și la evolutii inedite de acrobatie individuală, realizate cu aeronave Zlin 50, Extra 300 și IAR 35.

Baltic Bees este o trupă recunoscută pentru manevrele artistice de maximă dificultate, realizate cu aeronave militare, dar și de acrobație de mare viteză și manevrabilitate. Echipa Baltic Bees efectuează toate manevrele standard de acrobație, și are, de asemenea, un arsenal de figuri individuale și alte elemente dificile de zbor în grup. Echipajul Baltic Bees este format din 6 piloți experimentați, având la activ mii de ore de zbor.

Liderul echipei este Artyom Soloduha, un tânăr pilot cu 700 de ore de zbor la activ, a cărui poreclă este Maverick, arată organizatorii BIAS 2019. Manevra de zbor preferată este „crazy bee”. Cel mai experimentat membru al echipei este Valery Sobolev, pilot instructor cu 3.500 de ore de zbor la activ. Porecla sa binemeritată este „God Father”, iar schema preferată de zbor este „bell”. Echipajul este completat de Igor Yudkin „Major”, cu 2.200 ore de zbor, Anatoly Perekriostov „Maestro”, pilot cu 3.100 ore de zbor, Alexander Zarinsh „Smoke”, cu 2.200 ore de zbor și cel mai nou membru al echipei, Alessandro Scorrano, pilot cu 1.500 ore de zbor.

La BIAS 2019 Baltic Bees vor evolua cu șase L-39C Albatros, avioane de instruire, cu reacție și două locuri, folosite în principal de forțele aeriene europene. Albatrosul este special și foarte popular datorită caracteristicilor tehnice excelente, aerodinamicii impecabile și datorită manevrabilității. Fiecare aeronavă Baltic Bees are propriul nume, care aduce aminte de folclorul letonian și care promovează atât istoria, cât și cultura și valorile care definesc această țară.

Luca Bertossio este unul dintre invitații speciali ai BIAS 2019. În vârstă de 27 de ani, italianul este campion mondial la planorism și cel mai tânăr câștigător al competiție Glider Aerobatics. Cu o experință de peste 3.500 de zboruri cu planoarele SWIFT S1, MDM Fox, ASK21 și IS28B2, italianul Luca Bertossio deține inclusiv licența de pilot de linie.

La categoria Static Display, vor lua parte Forțele Aeriene Portugalia cu 2 aeronave F16, Forțele Aeriene Ungaria cu un Gripen și o aeronavă suport, Forțele Aeriene Române, Tarom cu ATR 72, Forțele Aeriene SUA – USAF BlackHawk, NATO – AWAKS – Boeing E-3 Sentry, ARPIA – machete istorice VUIA -COANDĂ, Romaero – BAC1-11, YAK 52, Iacarii Acrobati, IGAV elicoptere MI 17 și EC 135.

Intrarea publicului la BIAS este liberă. Accesul publicului se face prin Romaero, începând cu ora 08.00. Organizatorii le recomandă participanților să folosească mijloacele de transport în comun, deoarece nu se asigură parcarea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York