no author
Silviu Bănilă
668 vizualizări 14 sep 2018

Willy Toledo, un actor de film şi televiziune, a fost arestat miercuri la Madrid, după ce nu s-a prezentat în două rânduri la tribunal, din cauza unor mesaje de pe Facebook, distribuite anul trecut.

Toledo, în vârstă de 48 de ani, a fost eliberat fără cauţiune, dar judecătorul va decide dacă va fi pus sau nu sub acuzare, riscând plata unei amenzi pentru BLASFEMIE, scrie Daily Mail.

Javier Bardem, unul dintre cei mai apreciaţi actori şi totodată câştigător al premiului Oscar (No Country For Old Men), l-a apărat pe colegul său, spunând că Spania riscă să revină la represiunile din vremea dictatorului Francisco FRANCO.

Cazul a luat naştere după o postare Facebook din iulie 2017 a lui Willy Toledo, în care acesta apără trei femei acuzate de blasfemie, după ce au mimat o procesiune religioase şi au avut ca obiect de decor un „vagin uriaş”.

„Defechez pe Dumnezeu şi îmi mai rămâne rahat şi pentru a defeca pe dogma sanctităţii şi virginităţii Fecioarei Maria. Această ţară este dezgustătoare. Sunt dezgustat”, a scris Toledo pe Facebook, la vremea respectivă.

Actorul a fost pus la zid de Asociaţia Spaniolă a Avocaţilor Creştini, pentru „acoperirea numelui lui Dumnezeu şi al Fecioarei Maria cu JIGNIRI”.

Toledo, care apără frecvent regimurile comuniste din Cuba şi Venezuela, a declarat că a rugat un judecător să claseze cazul.

„E un caz demn de o ţară de mâna a treia, care încă mai are cinci articole în codul penal referitor la insulte aduse sentimentelor religioase”, a spus Toledo.

Acesta este unul din cazurile unor artişti anchetaţi sau chiar reţinuţi în Spania, unii analişti gândindu-se deja la probleme legate de libertatea de exprimare. Printre cei taxaţi s-au numărat câţiva utilizatori de Twitter şi rapperi, care au încercat fie să glorifice terorismul, fie să îl insulte pe regele Spaniei, în comentarii şi versuri acide.

Amnesty International a declarat că acţiunile judecătoreşti reprezintă o represiune asupra libertăţii de exprimare în Spania.

Anul acesta, rapperul Tapper Valtonyc a fugit în Belgia pentru a evita ispăşirea unei sentinţe de 3 ani şi jumătate de închisoare, după ce a încurajatul terorismul, l-a insultat pe rege şi a lansat ameninţări în piesele sale.

Un tribunal belgian va decide în 17 septembrie dacă îl extrădează sau nu pe artistul în vârstă de 24 de ani.

foto: captură youtube.com

Citește și: