A ascuns o cameră foto într-o biblie și a surprins TRAGEDIA și SPERANȚA dintr-un lagăr nazist. Cum se relaxau soldații britanici după ce își îngropau camarazii

Publicat: 04/10/2018, 15:52

Fotografiile din lagărul Stalag IV-B îi prezintă pe soldații englezi relaxându-se la un spectacol cu travestiți, după ce și-au îngropat camarazii executați de gărzile naziste, scrie Daily Mail.

Terry Hunt, un prizonier britanic, a construit singur camera foto, chiar în timpul detenției și a ascuns-o într-o biblie, singurul element expus fiind obiectivul aparatului. Lagărul aflat lângă Dresden se afla în estul Germaniei, fiind unul din cele mai mari din timpul naziștilor, cu 30.000 de prizonieri.

Hunt a avut cartea mereu la el și a realizat fotografiile incredibile, asumându-și un risc uriaș. Una din fotografii ilustrează funeraliile unui soldat britanic, care a fost executat de naziști, după ce a încercat să evadeze.

foto: captură www.peterwilson.co.uk

Mai mulți soldați germani oferă un onor lângă sicriu – chiar dacă sunt responsabili pentru moartea britanicului – și trag salve în aer. Într-o altă fotografie vedem un nor de fum, care s-a ridicat după prăbușirea unui bombardier american. Alte ipostaze sunt optimiste și prezintă un spectacol de travesti, pus la cale de prizonierii de război britanici.

Alte ipostaze arată diferența pe care germanii o făceau între prizonierii britanici, polonezi și ruși. În timp ce britanicii dau la schimb alimentele pe țigări, rușii scormonesc în conservele goale.

Rușii primesc supă de la prizonierii britanici și un bărbat chiar strânge coji de cartofi într-o căciulă. Hunt a fost cameraman înainte de război și s-a înrolat în forțele ariene RAF pentru a realiza reportaje.

foto: captură www.peterwilson.co.uk

El era îmbrăcat într-un sergent al aviației britanice, atunci când a fost prins. Într-o altă imagine se observă cu Hunt ascunde camera foto în biblia respectivă.

Stalag IVB a fost inaugurat în septembrie 1939 și în momentul eliberării de către trupele sovietice, în aprilie 1945, înregistra 30.000 de prizonieri, înghesuiți în condiții insalubre. Dintre aceștia, 7.250 erau britanici.

Imaginile au fost strânse într-un album de către un alt prizonier de război, David Courtney, din Escadrila 102 a Royal Air Force. Germanii au doborât bombardierul Halifax în care se afla acesta în 20 ianuarie 1944, deasupra Berlinului.

foto: captură www.peterwilson.co.uk

Courtney a supraviețuit condițiilor din lagăr, iar albumul vine însoțit de o scrisoare datată 24 mai 1945, către doamna Courtney, posibil soția sa, căreia îi transmite că se simte bine și a aterizat în siguranță în Anglia, urmând să ajungă curând acasă.

Albumul cu 39 de fotografii a fost vândut de un colecționar privat prin intermediul Peter Wilson Auctioneers, din Nantwich, Chesire. Chris Large, evaluator în cadrul casei de licitație, a declarat: „Este un album fenomenal din lagăr, asamblat de prizonierul David Courtney.

Există imagini cu prizonieri francezi, ruși, un grup teatral, o scenă cu înmormântarea unui soldat britanic împușcat de nemți”. Albumul va fi scos la licitație în data de 11 octombrie la un preț de pornire de 500 lire sterline.

foto: captură youtube.com

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Florin Dumitrescu, schimbare totală. Cheful începe o nouă viață
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom