REVIEW Fitbit Versa 2. Este în continuare unul dintre cele mai bune ceasuri de fitness, dar persistă câteva probleme vechi

Publicat: 20/10/2019, 12:32
Actualizat: 08/01/2020, 20:15

Fitbit Versa 2 este mai gros decât modelele predecesoare, dar folosește curele compatibile cu acestea. Încărcătorul nu mai poate fi partajat cu versiunile anterioare, deoarece noul model este mai gros, cam cu un milimetru. Mai mult, noul ceas păstrează designul cu un singur buton introdus pe Versa Lite. Ceasul folosește acum un display OLED și include, în partea din față, un microfon prin intermediul căruia poate fi accesat asistentul digital Amazon Alexa sau prin care pot fi trimise răspunsuri audio la mesajele text primite.

Butonul păstrat pe Versa 2 execută comanda înapoi și poate fi programat pentru a accesa, la o apăsare mai lungă, serviciul de plăți Fitbit Pay sau asistentul digital Alexa.

Versa 2 alături de Versa Lite

Caracteristici tehnice atractive

Din punct de vedere hardware, Versa 2 este un smartwatch solid. Ecranul AMOLED de 1,4″, cu rezoluție de 300 x 300 pixeli, este protejat cu sticlă Gorilla și oferă o vizibilitate mai bună afară și contrast mai ridicat comparativ cu panourile LCD. Display-ul poate fi setat acum și să stea tot timpul pornit, dar funcția afectează semnificativ autonomia bateriei, care fără always-on ajunge și la șase zile. Cu funcția activată bateria ține cam două zile. Acumulatorul se încarcă complet de la zero în aproximativ două ore.

Carcasa este realizată din aluminiu, iar cureaua livrată în cutie este din silicon. Totodată, Versa 2 include conectivitate NFC, Wi-Fi 802.11 b/g/n și Bluetooth 4.0 (tehnologie mai veche, dar cu forță de penetrare prin obstacole, precum haine sau buzunare, mai mare decât 5.0). Noul smartwatch pare să beneficieze și de un procesor mai rapid, deoarece aplicațiile pornesc mai repede, iar sistemul de operare este mai fluid.

Totodată, la fel ca modelele anterioare, Versa 2 este rezistent la apă până la o adâncime de 50 de metri și rezistă în continuare la temperaturi extreme (minus 20 grade – plus 60 de grade Celsius).

Nici Versa 2 nu dispune de propriul senzor GPS. Astfel, cei care doresc ca ruta de alergare să fie înregistrată într-o aplicație dedicată trebuie să aibă telefonul cu ei. Pentru aceștia o opțiune mai bună ar putea fi vechiul model Fitbit Ionic sau modelele rivale de la Samsung și Apple, care includ această componentă.

Sistemul de operare a fost îmbunătățit cu câteva funcții noi. Nu voi insista asupra elementelor centrale, care sunt în mare parte neschimbate, deoarece am vorbit despre acestea în recenziile anterioare, la Versa și Versa Lite. Pe scurt, prin glisarea degetului de jos în sus (swipe) pe ecran utilizatorul are acces la secțiunea/aplicația Today, care arată progresul în materie de mișcare (pași, calorii arse, distanță parcursă etc.) și antrenamente din ziua respectivă. Glisarea de sus în jos a degetului pe ecranul principal afișează fluxul de notificări. O noutate este apariția, în secțiunea de notificări, a trei scurtături pentru controlul muzicii, Alexa și accesul la setări rapide.

Prin glisarea degetului din dreapta spre stânga pe ecran este accesată secțiunea de aplicații. Acestea pot fi rearanjate. Prin ținerea apăsată a degetului pe iconița ei, o aplicație poate fi mutată pe un alt ecran sau pe o altă poziție de pe același ecran.

Probleme „cronice” care trebuie rezolvate

Ajungem acum la una dintre problemele vechi ale Fitbit. Magazinul de aplicații este în continuare „rudimentar”. Nu ai un istoric al aplicațiilor instalate, un sistem de rating și recenzii, filtre și nu există posibilitatea salvării la favorite sau într-o listă a unei aplicații, pentru a fi încercată mai târziu. Dacă ai uitat, după o resetare la setările din fabrică, ce nume avea fața ta preferată de ceas, „ghinion”, va trebui să o cauți din nou ca un orb. Vă recomand să faceți capturi de ecran pentru a evita această situație. Din acest punct de vedere, Fitbit nu a făcut progrese. În continuare numărul de aplicații disponibile în magazin este destul de mic.

Compania a lansat, în sfârșit, o aplicație Spotify, cerută de mulți utilizatori. Aceasta permite schimbarea melodiei, trecerea de la repeat pe shuffle în listă, adăugarea unei melodii la favorite, dar și schimbarea dispozitivului pe care este rulată muzica. Totuși, aplicația nu este foarte rapidă, iar schimbarea melodiei, fără a scoate telefonul din buzunar, se face mai repede de la butonul dedicat al căștilor.

În ceea ce privește fețele de ceas disponibile, numărul acestora este satisfăcător.

Persistă, deși sunt mai rare, problemele de conectivitate pentru care compania Fitbit a fost criticată deseori. Am observat că sunt probleme mari în continuare cu telefoanele Huawei, care restricționează lucrul în fundal al aplicațiilor, iar mulți utilizatori nu știu ce să facă pentru ca aplicația Fitbit să nu fie afectată. Eu folosesc ceasul cu un smartphone Nokia 8 Sirocco, care rulează Android One, și uneori trebuie dezactivată funcția Bluetooth sau restartat ceasul pentru ca sincronizarea cu telefonul să se reia. Totodată, persistă erorile din magazinul de aplicații. Deseori, în timp ce navighezi, apare o pagină albă cu mesajul „Retry”, iar unele fețe de ceas nu se instalează corect sau nu pot fi personalizate. Bănuiesc că acest lucru se întâmplă deoarece acestea nu au fost optimizate de dezvoltatori pentru noul model de ceas.

Versa 2 include acum și integrare cu asistentul vocal digital Alexa, dezvoltat de gigantul Amazon, dar acesta este inutil în România, deoarece serviciul nu este disponibil oficial. Despre țara noastră Amazon Alexa știe, din interacțiunile mele anterioare cu serviciul, doar că „este un stat cu ieșire la Marea Neagră”.

Noul smartwatch oferă și serviciul de plăți Fitbit Pay, care funcționează în România cu Revolut (Mastercard), Orange Money (Visa) și Banca Transilvania (Visa). Am făcut prima plată cu ceasul din viața mea cu Versa 2, via Revolut, și totul a mers fără probleme. Este o experiență plăcută, pe care o recomand.

În ceea ce privește urmărirea activităților, Versa 2 este la fel de precis ca și celelalte dispozitive Fitbit pe care le-am testat în trecut. Practic, dacă ești serios în ceea ce privește sportul și mișcarea, ai cam două opțiuni în materie de dispozitive purtabile precise: Fitbit și Garmin.

Deși vine cu funcții noi, Versa 2 are același preț ca modelul Versa, un lucru binevenit. În România, dispozitivul costă aproximativ 1.000 de lei.

În concluzie, Versa 2 este în continuare ceasul meu preferat pentru fitness și mișcare, deoarece este, discutabil, cel mai precis de pe piață, are autonomie „heavy duty” și beneficiază de o aplicație, Fitbit, excelentă. Compania trebuie, însă, la un an și jumătatea de la lansarea familiei Versa, să rezolve problemele de conectivitate și să îmbunătățească magazinul de aplicații.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Românii, vânați de o nouă escrocherie. Rămân instantaneu cu contul gol
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile...