Inteligența Artificială schimbă FUNDAMENTAL lumea în care trăim. Reacția Democrației liberale la apariția Autoritarismului digital

Inteligența Artificială schimbă FUNDAMENTAL lumea în care trăim. Reacția Democrației liberale la apariția Autoritarismului digital
Publicat: 01/08/2018, 09:44
Actualizat: 25/03/2019, 19:40

Apariția unui model de guvernanță de tipul Autoritarismului Digital ar putea înviorademocrațiile liberale, scrie Nicholas Wright într-o analiză publicată pe foreignaffairs.com. Răspunsul acestora va depinde, pe de o parte, modul în care abordează Inteligența Artificială, iar pe de alta, de atitudinea față de modelul autoritarian. Pentru moment, perspectivele sunt optimiste.

Pe plan intern, până și democrațiile consolidate au nevoie de eforturi concertate pentru a gestiona dezvoltarea noilor tehnologii. Un prim motiv de optimism este destinația comună. Țările cu puternice tradiții în exercitarea libertăților individuale vor evolua în aceeași direcție cu noile tehnologii. Forța societății americane, de exemplu, s-a împotrivit programelor guvernamentale de supraveghere în masă, chiar dacă succesul lor e relativ. Majoritatea cetățenilor din democrațiile liberale înțelege necesitatea spionajului extern și supravegherea internă de tip contraterorist, dar puternice mecanisme de verificare și control țin în frâu aparatul de securitate ale statului. Aceste mecanisme au devenit ținta atacurilor și trebuie întărite, dar societatea a mai făcut acest efort și în trecut, așa că nu îi va fi greu.

În Occident, libertățile individuale nu sunt amenințate doar de guvern. Marile concerne digitale au devenit tot mai puternice, înghițindu-și competitorii și influențând guvernele să le aprobe legislații favorabile. Dar societatea a mai depășit astfel de provocări și în trecut, cu ocazia altor revoluții tehnologice. Giganții digitali atacă diversitatea media și conținutul de interes general și elimină orice regulă în comunicarea politică. Însă la fel au făcut-o radiourile și televiziunea, când au apărut, iar răspunsul societății a fost la înălțime. Până la urmă, și media online și noii „jurnaliști de Internet” se vor supune unor reglementări. De exemplu, deși s-a împotrivit ani la rândul ideii de a marca pentru public materialele electorale care apar pe Facebook, așa cum se face în televiziune, Mark Zuckerberg a fost nevoit să cedeze anul trecut presiunii politice.

Totuși, democrațiile liberale nu se pot culca pe o ureche. Sondajele recente sugerează că, în societățile occidentale, ideea că democrația este esențială a intrat într-un con de umbră, însă mai e mult până când asta să devină o amenințare.

Și provocarea generată de apariția Autoritarismului digital ar putea întări democrațiile liberale.Tendința umană de a defini competiția ca o confruntare înte „noi” și „ei” va determina țările occidentale să-și definească atitudinea față de cenzură și supravegherea electronică – cel puțin parțial – în opoziție cu noul competitor. Multă lume consideră plictisitoare polologhia despre protecția datelor și nu îi pasă de supravegherea electronică. Dar când aceste concepte vor sta la baza unor regimuri distopice din lumea reală, nu vor mai fi nici plictisitoare, nici abstracte. Guvernele și coloșii digitali vor trebuie să ne explice în ce fel sunt diferiți de ceilalți.

(va urma)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului