Noi probleme pentru Huawei. Compania este acuzată că a oferit asistență logistică regimului din Coreea de Nord prin încălcarea sancțiunilor impuse de SUA

Noi probleme pentru Huawei. Compania este acuzată că a oferit asistență logistică regimului din Coreea de Nord prin încălcarea sancțiunilor impuse de SUA
Publicat: 22/07/2019, 18:03

Conform unor documente obținute de cotidianul The Washington Post, Huawei Technologies Co. a avut un parteneriat cu o firmă deținută de statul chinez, Panda International Information Technology Co. Ltd., pentru o serie de proiecte efectuate în ultimii opt ani. Unul dintre proiecte se referă la construirea și întreținerea rețelei wireless din Coreea de Nord.

„Dezvăluirile generează semne de întrebare asupra posibilității ca Huawei, care utilizează tehnologie americană în componentele sale, a încălcat limitele de export impuse de SUA la funizarea de echipamente Coreei de Nord, al cărei regim este vizat de sancțiuni internaționale masive din cauza programului nuclear militar și a abuzurilor în materie de drepturile omului”, comentează The Washington Post.

Huawei a transmis că „nu are prezență de afaceri” în Coreea de Nord. „Huawei menține angajamentul de respectare a tuturor legilor și reglementărilor din țările și regiunile în care desfășoară activități, inclusiv legile și reglementările de control asupra exporturilor și cele privind sancțiunile” impuse de Națiunile Unite, Statele Unite și Uniunea Europeană, a precizat compania. Joe Kelly, un purtător de cuvânt al firmei de telecomunicații chineze, a refuzat să ofere detalii despre activități din trecut.

Departamentul american al Comerțului, care a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, a anchetat presupusele legături dintre Huawei și Coreea de Nord din 2016, dar nu a anunțat public date referitoare la presupuse colaborări. Investigația rămâne activă. În mod separat, Departamentul Justiției din SUA a acuzat Huawei de fraude bancare și încălcări ale regimului de sancțiuni impus Iranului. Compania chineză și-a susținut nevinovăția.

Administrația Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane și a îndemnat țările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranței naționale. Washingtonul denunță presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofițer de telecomunicații în timpul stagiului militar. Administrația Donald Trump a avertizat recent că ar putea revizui cooperarea cu națiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate. Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relațiilor cu instituțiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activități de spionaj.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun