Directorul Centrului Satelitar al UE avertizează: Aspectele de securitate cibernetică sunt privite foarte serios în domeniul spațial

Directorul Centrului Satelitar al UE avertizează: Aspectele de securitate cibernetică sunt privite foarte serios în domeniul spațial
Publicat: 15/06/2019, 15:34

Ambasadorul Sorin Ducaru a vorbit, într-un interviu acordat agenției Mediafax și publicației Monitorul Apărării și Securității, la Black Sea and Balkans Security Forum, despre creșterea intensității, a nivelului de impact și a gradului de sofisticare a atacurilor cibernetice, cât și despre provocările cu care se confruntă tehnologia spațială, menționând inclusiv aspectul militarizării spațiului cosmic.

Mediafax: Cât de reale sunt riscurile unui atac cibernetic care să afecteze infrastructura esențială?

Sorin Ducaru: În primul rând aș vrea să vă semnalez că vă răspund la aceste întrebări în calitate de persoană care a acumulat o oarecare expertiză în acest domeniu, dar nu în calitate de persoană care am în acest moment responsabilități în domeniul securității cibernetice.

În acest moment conduc Centrul Satelitar ale UE, care se ocupă de aspectele legate de securitatea, aș spune, a unor asset-uri spațiale și de aspectele care țin de observarea din satelit a unor regiuni geografice în care sunt anumite situații de conflict și așa mai departe. Însă, din perspectiva expertizei acumulate un număr de an și în cadrul NATO, dar și în activitatea academică pe care am depus-o vă pot spune că se manifestă o creștere a intensității, a nivelului de impact și a gradului de sofisticare a acestor atacuri cibernetice. Și aș spune că anii 2017-2018 au fost oarecum ani de vârf, cele două atacuri, cu numele Wanna Cry și NotPetya, au arătat cum astfel de atacuri pot avea efecte nediscriminatorii care, deși au anumite ținte, pot afecta o arie extrem de largă, pot să ajungă să afecteze peste 100 de state și nu doar domenii care țin de sistemul guvernamentale sau militare, ci și sisteme medicale, economice de transport. Deci, este un fenomen care îngrijorează și e normal să fie preocupată comunitatea internațională și să ia niște măsuri pe câteva direcții, pe care aș vrea să le semnalez.

Prima direcție este aceea de creștere a rezilienței sistemelor, inclusiv a infrastructurilor critice, a doua este legată de crearea unor principii, stabilirea unor principii, unor norme și unor măsuri de creșterea a încrederii în spațiul cibernetic, care să evite, aș spune, escaladarea acestui fenomen, iar în ultima perioadă am făcut parte dintr-un grup care se numește Comisia Globală pentru Stabilitatea Cibernetică, un grup care s-a ocupat exact de acest aspect: crearea unui sistem de valori, principii, dar și de norme care să fie respectate, ideal de toată lumea, dar de câți mai mulți și nu în ultimul rând este vorba și de crearea unui sistem care cumva să pună presiune, să creeze acel aspect de responsabilitate și nevoia de a putea impune anumite costuri către acele entități care nu respectă regulile și care inițiază și proliferează aceste atacuri.

Deci acestea sunt măsurile, sunt măsuri tehnice de creștere a rezilienței, măsuri de tip aș spune legislativ și de stabilire a unor aspecte principiale, într-un regim de stabilitate, dar și câteva aspecte politice, care să vizeze capacitatea de a afla cine este la originea unui atac cibernetic, nu e un aspect ușor, dar și de a impune anumite costuri, inclusiv pentru a crea ceea ce se numește o descurajare, de a schimba calculul atacatorului, astfel încât să știe că dacă atacă poate plăti costuri mai mari decât eventuale câștiguri care le-ar putea avea din astfel de atacuri.

Mediafax: Și la originea atacurilor sunt în speciali actori statali sau pur și simplu actori privați, indivizi sau grupuri de hackeri independenți?

Sorin Ducaru: Există un, hai să spun așa, un ecosistem foarte larg, este aria criminalității cibernetice care este ea însăși în creștere și acolo sunt mai ales actori nestatali, actori inclusiv din zona crimei organizate, devin mai sofisticați, devin aș spune mai eficienți și pagubele care sunt create cresc. Însă se manifestă, din ce în ce mai mult, aș spune, și la nivelul atacurilor mai sofisticate și cu un impact mai larg, se manifestă acest aspect și sunt date din ce în ce mai clare că în spatele unor astfel de atacuri sofisticate sunt actori statali și nu întâmplător, în urmă cu un an, la sfârșitul anului 2017, dar și în anul 2018, câteva state au arătat public care sunt, sau cine sunt acei actori statali care au stat la originea unor atacuri, cel puțin în cazul WannaCry și NotPetya, acesta a fost destul de transparent și asumat, ca și analiză a atacului și inclusiv analizei ai sursei atacului, a fost asumat de un număr de state și au vizat într-un caz Coreea de Nord și în alt caz entități statale din Federația Rusă, în cazul NotPetya.

Mediafax: Și, că vorbeam de sateliți, atacurile cibernetice reprezintă o amenințare majoră și pentru constelația de sateliți?

Sorin Ducaru: Pentru că suntem într-o lume în care toate aspectele care țin de economie, de transporturi, de funcționarea societății au la bază, aș spune, schimbul de date, din ce în ce mai rapid, în volumul din ce în ce mai mare și pentru că foarte multe dintre aceste date sunt conectate sau sunt transmise prin sateliți, eu zic că există un mare paralelism între cele două spații, spațiul cibernetic și spațiul cosmic, care este utilizat în facilitarea acestor transferuri de date.

Și acolo unde vorbim despre transferul de date sigur că și această manipulare prin atacuri cibernetice poate să intervină, iar în cazul sateliților contează și centrele de comandă de la sol, contează entitățile care orbitează prin spațiu și liniile de comunicații. Din acest motiv aspectele de securitate cibernetică sunt privite cu mare seriozitate și în domeniul tehnologiilor spațiale.

Mediafax: Și ce alte amenințări mai există în acest domeniu al tehnologiei spațiale, ce alte amenințări în afară de cele cibernetice?

Sorin Ducaru: Să știți că sunt o serie întreagă de provocări, majoritatea sau cele mai multe revin din natura fizică a spațiului, e vorba de radiații solare, e vorba de faptul că sunt temperaturi care pot varia în niște extreme și care testează echipamentele din spațiu, e vorba de anumite obiecte care gravitează pe orbite, fie obiecte care sunt de la sateliți îmbătrâniți și dezintegrați, fie meteoriți.

Toate acestea pot afecta funcționalitatea entităților sau echipamentelor spațiale și pentru aceasta centrul satelitar pe care îl conduc are un program proiect care se numește „programul de Monitorizare și urmărirea acestor Obiecte” astfel încât atunci când ele se pot apropria de niște echipamente, echipamentele să își schimbe locația, să evite o coliziune.

Sunt sigur și amenințări care pot veni din zona umană, cum spuneam, sateliții pot fi atacați fie cinetic, cu rachete sau… au existat câteva demonstrații, până acum nu a fost nici un caz în care un satelit al unui stat să fie să zicem țintit sau dat jos de o rachetă a altui stat. Au fost câteva exemple când statele proprii și-au dat jos niște sateliți vechi, generând așa numita mizerie cosmică, particule dezintegrate care rămân în spațiul cosmic și care pot fi periculoase pentru că pot distruge alte sisteme, dar nu atacând alții, au fost practic niște demonstrații, niște demonstrații dacă își pot ținti propriul satelit ineficient ajuns la bătrânețe, se pot țintii și altele.

Există și alte genuri de vulnerabilități care vin din zona atacurilor cibernetice, pe care le-am amintit sau prin, aș spune, anumite capabilități de energie direcționată, cum ar fi lasere, sau fascicule laser, care pot afecta funcționalitatea unor sisteme.

Până una alta aș spune că spațiul cosmic a fost ferit de o confruntare de tip armat, deși sunt multe echipamente care au și utilitate militară, mai ales în zona observărilor și a culegerii de informații, nu putem vorbi de o, aș spune, înarmare și aici aș semnala că este politica UE a statelor membre de a menține sau de a promova ideea folosirii spațiului cosmic în scopuri pașnice și sperăm să nu ajungem la o confruntare sau accelerare a unor tendințe de militarizare sau înarmare a spațiului cosmic.

Mediafax: Ați amintit de militarizarea spațiului. Rusia din câte știu, SUA au anunțat planuri de militarizare, UE are ceva planuri în acest sens, de militarizare a spațiului?

Sorin Ducaru: După cum am semnalat politica Uniunii Europene este aceea de a folosi spațiul cosmic în scopuri pașnice, în nici un caz nu sunt, aș spune inițiative care s-ar putea fi, aș spune, catalogate sau puse în categoria descrisă, în categoria inițiativelor de militarizare a spațiului cosmic.

Ambasadorul Sorin Ducaru este directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene, iar anterior a fost adjunct al secretarului general al NATO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice