ZIUA CARE A SCHIMBAT LUMEA. O stație de metrou din New York, distrusă după atentatele din 11 septembrie 2001, a fost redeschisă după 17 ani. Trump va comemora evenimentele în Pennsylvania

Publicat: 11/09/2018, 11:04
Actualizat: 25/03/2019, 21:12

Stația, care a fost redeschisă sâmbătă, cu doar trei zile înainte de comemorarea a 17 ani de la atentate, a fost redenumită WTC Cortlandt.

„WTC Cortlandt este mai mult decât o nouă stație de metrou. Este simbolul hotărârii newyorkezilor de a restaura și îmbunătăți substanțial întreaga zonă a World Trade Center”, a comunicat Joseph Lhota, președintele Autorității Metropolitane de Transport.

Construcția stației a început în anul 2015, proiectul costând 181 de milioane de dolari.

„A fost o provocare majoră reconstrucția metroului, în același timp în care s-a reconstruit zona de deasupra lui”, a declarat Mitchell L. Moss, directorul Centrului Rudin pentru Politici și Managementul Transporturilor de la Universitatea din New York.

Stația a fost parțial îngropată în urma prăbușirii turnurilor gemene aflate deasupra.

„Noua stație de metrou WTC Cortlandt de pe magistrala 1 este acum deschisă publicului. Este accesibilă în totalitate, are mai puține coloane pentru un flux mai bun de călători și dispune de un sistem modern de ventilație, pentru a-ți oferi răcoare în zilele toride”, anunță NYCT Subway.

The new WTC Cortlandt station on the 1 line is now open to the public. It”s fully accessible, has fewer columns for easier customer flow, and is also air-tempered to keep you cooler on hot days. pic.twitter.com/A5DaiBb06w

— NYCT Subway (@NYCTSubway) 8 septembrie 2018

Trump comemorează 17 ani de la 9/11 în Pennsylvania

Președintele american, Donald Trump, va comemora împlinirea a 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 în Pennsylvania, pe un câmp unde s-a prăbușit unul din avioanele deturnate de teroriști, în timp ce vicepreședintele Mike Pence va merge la Pentagon, informează agenția The Associated Press.

La 17 ani de la atentate, numeroase manifestări sunt prevăzute la New York și în alte orașe americane: momente de reculegere, proiecte de voluntariat și un nou monument comemorativ în Pennsylvania.

Președintele, însoțit de soția sa, Melania Trump, va participa la ceremonia de comemorare a victimelor atentatelor care se va desfășura în apropiere de localitatea Shanksville, Pennsylvania, unde sâmbătă a fost inaugurat un monument comemorativ denumit „Turnul Vocilor”.

În acest loc, în dimineața zilei de 11 septembrie 2001, s-a prăbușit un avion de pasageri, zborul United Airlines Flight 93, după ce pasagerii și membrii echipajului, informați prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, s-au luptat cu teroriștii care au deturnat aeronava. Obiectivul precis al teroriștilor a rămas, până astăzi, necunoscut.

Anul trecut, pentru prima dată în calitate de președinte al SUA, Donald Trump a ținut un moment de reculegere la Casa Albă și a participat la ceremoniile de comemorare de la Pentagon, unde un alt avion deturnat prăbușit.

Aproape 3.000 de persoane au decedat după ce două avioane deturnate de teroriști au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York, provocând prăbușirea lor, o altă aeronavă a lovit Pentagonul, iar un al patrulea avion s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania.

O tragedie care a declanșat un război fără sfârșit împotriva radicalismului islamic

Statele Unite marchează, marți, 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, o atrocitate care va rămâne timp de mulți ani înscrisă în memoria colectivă și care a servit drept catalizator pentru un război global, aparent nesfârșit, împotriva radicalismului islamic.

În dimineața zilei de marți, 11 septembrie 2001, turnurile gemene World Trade Center din New York au fost lovite la un interval de câteva minute de două avioane deturnate.

Un fost student al NYU a filmat momente dramatice în timpul atentatelor de la 11 septembrie 2001

Ulterior, un alt avion deturnat s-a prăbușit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la fațada vestică a clădirii Departamentului american al Apărării.

Un al patrulea aparat deturnat s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania. Obiectivul precis al teroriștilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca și împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare că unii pasageri, informați prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe teroriști.

Primul avion lovește turnurile gemene WTC

2,977 de persoane nevinovate și-au pierdut viața în urma atentatelor, iar alte mii au fost rănite.

„Este genul de eveniment care nu se va diminua din punct de vedere emoțional până când toți cei în viață în momentul producerii atentatelor nu vor muri”, a declarat Lary Sabato, directorul Centrului de Politici din cadrul Universității Virginia.

11 septembrie a remodelat Statele Unite în nenumărate moduri, dar poate cea mai profundă a fost transformarea dintr-o țară în care pace era starea normală într-una blocată într-o stare permanentă de război.

În sfertul de secol scurs după războiul din Vietnam și până la 11 septembrie 2001, Statele Unite au purtat doar războaie scurte, cele mai multe cu o durată măsurabilă în zile. Primul Război din Golf a durat 43 de zile, Bombardamentele NATO în Iugoslavia s-au terminat după 78 de zile.

Însă după 11 septembrie 2001, Statele Unite s-au aflat în război în fiecare zi din cei 17 ani scurși de la atentate, cea mai lungă de perioadă neîntreruptă din istoria americană.

Lucruri mai puțin cunoscute despre tragedia 9/11

SUA au efectuat raiduri aeriene și au trimis trupe în șapte țări de glob, din Pakistan în Libia, însă niciunul din aceste conflicte nu a fost soluționat până acum, și există semne că vor mai dura încă mulți ani.

Victoriile răsunătoare pe câmpul de luptă au fost urmate de eșecuri frustrante pe termen lung. SUA au slăbit foarte mult organizația teroristă al-Qaida în mai multe țări, doar de slăbiciunea acestei rețele a profitat Stat Islamic. Mai mult flagelul islamist s-a răspândit și în alte regiuni de pe glob, cum ar fi Filipine, Indonezia sau țările din zona africană a Sahelului. Talibanii au fost alungați de la putere în Afganistan, dar s-au regrupat ca insurgenți. Saddam Hussein a fost înlăturat în Irak și Moammar Gadhafi în Libia, dar regimurile lor dictatoriale, dar stabile, au creat condițiile pentru izbucnirea de războaie civile în ambele țări.

Momentul în care George Bush primește vestea privind atentatele teroriste

Aproape 7.000 de militari americani au fost uciși și peste 50.000 de răniți în aceste conflicte, iar sute de mii de civili au devenit victime colaterale.

Criticii argumentează că Statele Unite au puține succese de lungă durată să arate în urma intervenției militare în regiunea Orientului Mijlociu, și după cele mai multe standarde, regiunea este acum într-o stare mai gravă decât era în urmă cu 17 ani, relatează postul National Public Radio (NPR).

Războiul din Irak. Trupele americane în acțiune

Interviu cu Osama bin Laden, „creierul” atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee