no author
no author
Silviu Bănilă
Departamentul Externe
541 vizualizări 2 feb 2019

China: SUA să nu se retragă din Tratatul INF, ci să rezolve diferendul cu Rusia prin dialog

"Un tratat bilateral important în ceea ce priveşte controlul armamentului şi dezarmării, Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare are o mare importanţă în îmbunătăţirea relaţiilor dintre marile puteri, întărirea păcii internaţionale şi regionale, şi menţinerea echilibrului strategic şi a stabilităţii globale", se afirmă într-un comunicat publicat sâmbătă de Ministerul de Externe al Chinei.

"China se opune acţiunii de retragere şi îndeamnă Statele Unite şi Rusia să-şi rezolve diferenţele într-un mod adecvat printr-un dialog constructiv", se mai precizează în comunicat, Beijingul avertizând că retragerea în mod unilaterală ar putea avea "consecinţe negative".

China susţine că nu este în favoarea elaborării unui nou acord multilateral de control al armamentului care să înlocuiască Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, spunând că problemele sunt prea complicate şi că acordurile existente ar trebui menţinute şi puse în aplicare.

 

Statele Unite au suspendat începând de sâmbătă obligaţiile asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunţat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Putin a mai afirmat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice.

Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruşi să nu iniţieze discuţii privind dezarmarea cu Washingtonul.

Rusia a suspendat tratatul INF, după o decizie similară a SUA, a transmis sâmbătă Putin, citat de Reuters.

 

„Partenerii americani au declarat că suspendă participarea la acord, astfel încât facem acelaşi lucru”, a spus Putin în timpul unei întâlniri televizate cu miniştrii de Externe şi ai Apărării.

 

Statele Unite vor suspenda începând de sâmbătă obligaţiile asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunţat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

 

Citește și: