no author
Gandul
628 vizualizări 2 dec 2019

Vyacheslav Sobolev şi familia sa au fost ţinta atacului de duminică, în timp ce părăseau un restaurant pe care îl deţine în centrul Kievului, scrie rt.com. Asasinul a tras asupra SUV-ului Range Rover al oligarhului, când acesta staţiona în intersecţie.

Afaceristul ar fi fost ţinta atacului, dar a scăpat nevătămat. Din nefericire, cel mai mic dintre cei cinci copii ai săi a murit după ce a fost lovit de un glonţ. Aleksandr avea doar trei ani.

Sobolev a realizat ce s-a întâmplat după ce soţia lui, Inna, care se afla cu băiatul în spate, a început să plângă, scrie presa din Ucraina.

Afaceristul a chemat ajutor pentru copil, dar acesta a murit la faţa locului. Asasinul a fugit într-o maşină Lexus şi este urmărit de poliţia din Kiev.

Luni, ministrul de Interne Arsen Avakov a anunţat că poliţia are reţinut câteva persoane în acest caz tragic, printre care s-ar afla chiar asasinul şi complicii săi. Acesta a promis că va reveni cu detalii.

Sobolev este unul dintre cei mai bogaţi afacerişti şi politicieni din Ucraina, dar preferă să fie discret. El este originar din regiunea Doneţk şi a început o afacere în retail chiar în zona natală, devenind membru al consiliului municipal.

La mijlocul anilor 2000, Sobolev a intrat în politică în mişcarea premierului de atunci, Iulia Timoşenko şi a avut unele funcţii, în domeniul securităţii, apărării şi energiei. Ascensiunea acestuia s-a oprit după decăderea lui Timoşenko din anul 2010.

Norocul politic al lui Sobolev s-a schimbat iar în 2015, cînd a atras susţinerea preşedintelui Petro Poroşenko. Cu ajutorul partidului de guvernământ, acesta a respins o serie de atacuri la adresa imaginii sale, care îl legau de rebelii din regiunea Doneţk şi Rusia - o acuzaţie din cauza căreia ar fi putut avea de suferit în Ucraina. Sobolev reprezintă partidul lui Poroşenko în consiliul municipal al Kievului.

Nu se ştie exact cine se află în spatele atacului lui Sobolev. Acesta a avut câteva conflicte publice cu rivalii şi a fost ameninţat cu moartea în 2016.

Citește și: