A scăpat de trei ori de PEDEAPSA CAPITALĂ, deoarece călăul era PREA OBOSIT. Povestea bărbatului din Malawi, condamnat din cauza INVIDIEI vecinilor

A scăpat de trei ori de PEDEAPSA CAPITALĂ, deoarece călăul era PREA OBOSIT. Povestea bărbatului din Malawi, condamnat din cauza INVIDIEI vecinilor
Publicat: 22/02/2019, 18:00

Byson a copilărit într-un sat din sudul statului Malawi, de unde a plecat apoi în Johannesburg, Africa de Sud pentru a lucra în industria gazului. Cu banii strânși s-a întors în satul natal, unde a cumpărat pământ și a început să cultive fructe și cereale împreună cu cinci oameni pe care i-a angajat. „Atunci a început perioada grea din viața mea”, a declaratByson pentru BBC

Faptul că Byson începea să prospere a stârnit invidia vecinilor, care l-au atacat pe unul dintre angajații săi, rănindu-l grav. Într-o zi în care ploua torențial, Byson Kaula l-a cărat în brațe pe angajatul său, care nu se mai putea deplasa, dar a alunecat și l-a scăpat. Angajatul a murit după câteva zile la spital, iar Kaula găsit vinovat de crimă, deoarece vecinii au depus mărturie împotriva lui.

Condamnat la moarte de invidia vecinilor

„Nu am putut asculta sentința. Când am aflat că a fost condamnat la moarte, am izbucnit în plâns” povestește Lucy, mama lui Byson.

„Când am auzit: „Ești condamnat la moarte. Vei aștepta să fii spânzurat”, mă simțeam deja mort.”, a relatat Byson.

Salvat de trei ori de oboseala călăului

Byson își amintește ziua în care i s-a comunicat că se afla pe lista celor 21 de oameni care urmau să fie executați. Un gardian l-a informat că execuțiile începeau la ora 13:00 și l-a sfătuit să-și spună ultima rugăciune. La orele 15:00, după ce omorâse 18 oameni, călăul a anunțat că își va termina treaba data viitoare, pentru că era prea obosit:.

„Era singurul călău, unicul care manevra mașina morții. Am înțeles că a spus: „E prea mult, revin luna viitoare”. Byson se afla printre cei trei salvați de oboseala călăului. Situația s-a repetat de trei ori. Byson rămânea printre ultimii în ziua execuției și călăul nu reușea niciodată să-și ducă misiunea la sfârșit.Byson își amintește că ultima dată, călăul i-a executat pe toți cei condamnați, cu excepția lui. Toate aceste amânări au avut un impact negativ asupra psihicului luiByson, care a încercat să se sinucidă de două ori, în arest.

Regimul totalitar a căzut, iar execuțiile au încetat

Toate aceste evenimente s-au întâmplat spre finalul regimului totalitar al lui Hastings Banda, când exista doar un călău, un bărbat de origine sud-africană, care călătorea în mai multe țări din regiune și spânzura condamnații. În 1994, regimul totalitar a căzut, iar execuțiile au încetat. Și în prezent, criminalii pot fi condamnați la pedeapsa capitală, dar în ultimii 25 de ani, niciun președinte nu a semnat un act de execuție. În acest caz, sentința se poate schimba cu închisoare pe viață.

Fără nicio speranță de a fi eliberat, Byson s-a implicat în programul educațional al penitenciarului în care era încarcerat, până în 2007, când un proces avea să schimbe situația. Un consumator de droguri a recunoscut că și-a ucis fiul vitreg, fără să fie în deplinătatea facultăților mintale.Judecătorii au constat atunci că există niveluri diferite de vinovăție și, în consecință, ar trebui să existe și pedepse diferite.

Toate cazurile de condamnare la moarte din statul Malawi au fost rejudecate. Din 170 de oameni condamnați la moarte, 139 au fost eliberați din închisori, pentru că, mulți aveau probleme mintale. Și Byson s-a întors în fața judecătorilor, deși a ezitat la început, pentru că nu voia să mai treacă prin trauma tribunalului. Byson își amintește că nu i-a venit să creadă când a fost eliberat.

„Cînd am auzit, nu puteam să mă ridic în picioare, atât de slăbit îmi simțeam corpul… Părea un vis. Nu îmi venea să cred ce a spus judecătorul”, a povestit bărbatul.

În prezent, Byson locuiește cu mama lui. Soția sa a murit, iar cei șase copii ai săi au crescut și s-au mutat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top