no author
Mihai Draghici - Mediafax
1062 vizualizări 11 oct 2017

Potrivit surselor citate, Carles Puigdemont trebuie să răspundă până luni, 16 octombrie, la ora 10.00, dacă a proclamat ori nu independenţa Cataloniei. În cazul în care premierul Cataloniei va răspunde afirmativ, Madridul îi va acorda un termen suplimentar, până pe 19 octombrie, pentru a reveni asupra proclamării independenţei.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat miercuri că va formula o cerere oficială către guvernul Cataloniei pentru a clarifica dacă a declarat sau nu independenţa faţă de Spania, avertizând că autonomia regiunii Catalonia ar putea fi suspendată, relatează site-ul agenţiei Reuters. Anunţul vine după ce liderii regiunii catalane au semnat o declaraţie de independenţă pe care însă au suspendat-o, cerând desfăşurarea unor negocieri cu Guvernul central.

„Vă prezint poziţia guvernului, pentru că angajamentul faţă de claritate este important având în vedere confuzia generată de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol îi va cere guvernului catalan să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa. Această cerinţă este necesară înainte de a activa Articolul 155 din Constituţie. Vrem să oferim certitudini pentru cetăţenii spanioli. Dacă Puigdemont respectă legea, se va sfârşi o perioadă de ilegalitate şi incertitudine. Este ceea ce toată lumea speră, pentru a pune capăt situaţiei cu care se confruntă Catalonia. În răspunsul la solicitarea noastră, domnul Puigdemont are posibilitatea de a răspunde multor apeluri de a reveni în legalitate. Pacea şi liniştea trebuie restaurate. Voi continua să acţionez cu prudenţă", a spus Rajoy.

Mariano Rajoy, prim-ministrul Spaniei, a cerut ca Executivul să se întrunească de urgenţă la începutul zilei de miercuri pentru a decide paşii următori. Recent, Rajoy a promis să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a bloca independenţa regiunii catalane.

Imediat după ce mai mulţi lideri catalani au semnat o declaraţie de independenţă, vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a declarat că Puigdemont este „o persoană care nu ştie unde se află, unde merge sau încotro vrea să se îndrepte”.

Potrivit presei spaniole, Cabinetul de la Madrid are la îndemână o serie de măsuri excepţionale pentru a răspunde acţiunii separatiştilor catalani. În primul rând este vorba de activarea, în premieră, a articolului 155 din Constituţie, însă sub notificarea prealabilă a autorităţilor catalane care să aibă termen de două-trei zile. 

Articolul 155 prevede că „dacă o comunitate autonomă nu-şi îndeplineşte obligaţiile impuse prin Constituţie sau alte legi ori acţionează într-un mod care prejudiciază grav interesul general al Spaniei, Guvernul poate, după depunerea unei plângeri la Preşedintele comunităţii autonome care nu a fost soluţionată satisfăcător, lua măsurile necesare pentru a forţa Comunitatea să-şi îndeplinească obligaţiile respective sau pentru a proteja interesul general sus-menţionat, în urma aprobării acordate de majoritatea absolută a Senatului.  În vederea implementării măsurilor prevăzute la alineatul precedent, Guvernul poate emite instrucţiuni pentru toate autorităţile comunităţilor autonome”. 

O altă măsură pe care ar putea să o aprobe Guvernul, ar fi declararea stării de urgenţă, în condiţiile în care consideră că ordinea publică şi constituţională este afectată în mod grav.

Cabinetul spaniol a calificat drept inadmisibil gesul liderului Cataloniei, calificându-l drept „o trădare inadmisibilă”

Carles Puigdemont, liderul Cataloniei, a semnat, marţi seara, alături de alţi lideri regionali, o declaraţie de independenţă faţă de Spania, însă documentul nu va fi implementat în următoarele săptămâni pentru ca liderii regiunii catalane să poarte negocieri cu Guvernul spaniol.

„Astăzi, Catalonia şi-a redobândit suveranitatea deplină. Cerem tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale să recunoască Republica Catalană ca stat independent şi suveran. Solicităm Guvernului catalan să ia toate măsurile necesare pentru a asigura eficienţa acestei declaraţii şi să ia toate măsurile cuprinse în legea tranziţiei pentru a întemeia republica. Constituim Republica Catalană, ca stat independent şi suveran, de drept, democratic şi social”, se arată în declaraţia semnată de Puigdemont.

Vicepreşedintele guvernului de la Madrid, Soraya Saens de Santamaria, a declarat marţi noapte că Puigdemont a aruncat catalanii în cea mai mare incertitudine. În opinia sa, liderul catalan „nu ştie unde este, unde merge sau cu cine”.

Citește și: