TRUMP a decis retragerea ETAPIZATĂ a trupelor americane din Siria: Dacă ar fi făcut altcineva ce am facut eu pe un teren al rețelei teroriste Stat Islamic, ar fi fost erou național

TRUMP a decis retragerea ETAPIZATĂ a trupelor americane din Siria: Dacă ar fi făcut altcineva ce am facut eu pe un teren al rețelei teroriste Stat Islamic, ar fi fost erou național
Publicat: 01/01/2019, 14:02
Actualizat: 26/03/2019, 08:45

Conform The New York Times, Donald Trump a stabilit ca retragerea efectivelor americane din Siria să aibă loc în patru luni, deși inițial anunțase un termen de 30 de zile. În cursul vizitei în Irak, liderul de la Casa Albă i-a spus comandantului trupelor americane, generalului Paul J. LaCamera, că militarii americani din Siria vor fi retrași în câteva luni.

Donald Trump a confirmat prin Twitter că retragerea trupelor din Siria se va face „lent”. „Dacă ar fi făcut altcineva ce am făcut eu în Siria, care era un teren al rețelei teroriste Stat Islamic când am devenit eu președinte, ei ar fi eroi naționali. Acum, rețeaua terorirstă Stat Islamic a dispărut în cea mai mare parte, noi retragem lent militarii, aducându-i acasă la familii, în timp ce luptăm în continuare cu restul membrilor rețelei Stat Islamic”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

Rugat să comenteze, un purtător de cuvânt al Pentagonului, Sean Robertson, a afirmat: „Voi lăsa cuvintele președintelui să vorbească de la sine”.

Donald Trump va reevalua situația din Siria și probabil va încetini ritmul retragerii trupelor americane din această țară, a declarat luni senatorul republican Lindsey Graham, președintele Comisiei Forțelor Armate din Senatul SUA, după întâlnirea cu liderul de la Casa Albă. „După discuțiile pe care le-am avut cu președintele și cu generalul Joseph Dunford (șeful Statului Major -n.red.), mă simt bine mai mult ca niciodată în privința direcției în care mergem. Cred că încetinim lucrurile într-un ritm inteligent”, a declarat senatorul Lindsey Graham. „Obiectivul a fost permanent același: să ne putem retrage din Siria și să ne asigurăm că rețeaua teroristă Stat Islamic nu mai revine. Cred că acum suntem într-o situație de pauză, reevaluăm care este cea mai bună modalitate de a atinge obiectivul președintelui de a-i face pe alții să contribuie mai mult”, a subliniat senatorul Lindsey Graham, unul dintre liderii Partidului Republican din SUA. „Președintele nu a revenit asupra deciziei” de retragere a trupelor. „Pauza are rolul evaluării condițiilor de pe teren”, a explicat Graham.

Președintele american, Donald Trump, a criticat recent țările aliate care profită de Statele Unite în materie de securitate și în relațiile comerciale, afirmând că va rezolva această problemă, pe fondul criticilor privind decizia retragerii trupelor din Siria. „Pentru acei senatori care cred că mie nu îmi place sau nu apreciez să fim aliați cu alte țări, ei greșesc, eu apreciez acest lucru. Însă nu îmi place când aceste țări profită de prietenia cu Statele Unite, atât din punctul de vedere al protecției militare, cât și la nivel comercial”, a afirmat Donald Trump săptămâna trecută. „Noi subvenționăm armatele multor țări foarte bogate din lume, în timp ce aceleași țări profită total de pe urma Statelor Unite și a contribuabililor americani la nivel comercial. Generalul Mattis nu a considerat acest lucru o problemă. Eu cred că este și o remediez!”, a adăugat Donald Trump. Ulterior, liderul de la Casa Albă a transmis că „Arabia Saudită a acceptat acum să aloce, în locul Statelor Unite, fondurile necesare pentru reconstruirea Siriei”.

Donald Trump critică frecvent aliații Statelor Unite din cadrul NATO deoarece nu alocă fonduri suficiente pentru securitatea comună. Germania și Franța au refuzat să suplimenteze rapid bugetele militare până la nivelul solicitat de Donald Trump.

Recent, Donald Trump a decis retragerea trupelor americane din Siria și diminuarea efectivelor militare din Afganistan. Președintele SUA a luat spontan decizia de retragere a militarilor americani din Siria, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidențiali și cu țările aliate, au afirmat oficiali citați de agenția Associated Press. Conform surselor citate, Donald Trump a luat decizia după o conversație prin telefon cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Liderul Turc i-a amintit lui Donald Trump că a spus în mod repetat că singurul motiv pentru care există o prezență militară americană în Siria a fost învingerea rețelei teroriste Stat Islamic. „De ce mai sunteți acolo?”, l-ar fi întrebat Erdogan pe liderul de la Casa Albă. „Discuțiile la Washington au fost ferme. Toată lumea l-a îndemnat pe Donald Trump să respingă propunerile Turciei”, a explicat un alt oficial. Casa Albă, Departamentul de Stat și Pentagonul au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Decizia lui Donald Trump de retragere a trupelor din Siria a fost criticată de numeroși politicieni din Statele Unite, dar și de țări aliate. Secretarul american al Apărării, James Mattis, și-a prezentat demisia.

Senatorul republican Lindsey Graham a cerut organizarea unor audieri în Congresul Statelor Unite pe tema deciziei președintelui Donald Trump de retragere a trupelor din Siria și de reducere a prezenței militare în Afganistan. „Este absolut necesar ca în Congres să fie organizate audieri privind decizia de retragere a trupelor din Siria și posibil din Afganistan, pentru a înțelege implicațiile asupra siguranței naționale. Mai ales acum, trebuie să auzim din partea Pentagonului care este probabilitatea relansării rețelei teroriste Stat Islamic și care este situația aliaților kurzi din Siria”, declara Lindsey Graham. Președintele Comisiei Forțelor Armate din Senatul SUA a catalogat drept „știri false” afirmațiile lui Donald Trump că organizația teroristă Stat Islamic a fost învinsă. „Pentru cei care afirmă că rețeaua teroristă Stat islamic a fost învinsă în Siria, aceasta este o declarație imprecisă. Au fost afectați, au pierdut teren. Îi acord președintelui tot creditul din lume pentru schimbarea politicilor față de combaterea organizației teroriste Stat Islamic, dar nu cred ideea că teroriștii au fost învinși. (…) A afirma că au fost învinși este o exagerare, sunt știri false”, a spus Graham. Senatorul republican a avertizat că retragerea trupelor americane din Siria și diminuarea prezenței militare în Afganistan ar putea „deschide drumul spre noi atentate precum cele din 11 septembrie 2011”.

În replică, Donald Trump a declarat: „Mi-a greu să cred că Lindsey Graham s-ar opune salvării vieților militarilor și economisirii a miliarde de dolari. De ce să luptăm noi pentru inamicul nostru Siria prin menținerea trupelor și omorârea membrilor Stat Islamic pentru ei, pentru Rusia, Iran și pentru alții? A venit vremea să ne concentrăm pe țara noastră și să aducem tinerii înapoi acasă!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun