The New York Times: „Cum pot face Donald Trump și Xi Jinping America și China sărace din nou”

The New York Times: „Cum pot face Donald Trump și Xi Jinping America și China sărace din nou
Publicat: 07/08/2019, 19:25

„Dacă vă gândiți că disputa comercială dintre Statele Unite și China va fi soluționată ușor, înseamnă că nu acordați suficientă atenție. Este mult mai profundă decât ați crede și mult mai periculoasă. Dacă președintele SUA, Donald Trump, și omologul chinez, Xi Jinping, nu găsesc o modalitate de a reduce curând tensiunile, riscăm să ajungem la fragmentarea sistemului global, care a adus lumii în ultimii 70 de ani mai multă pace și prosperitate decât în orice alte perioade din istorie. În schimb, vă apărea un Zid al Berlinului de tip digital și o lume cu două tipuri de internet și două tipuri de tehnologie online: una dominată de China, iar cealaltă de Statele Unite”, comentează editorialistul Thomas L. Friedman într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „Cum pot face Trump și Xi America și China sărace din nou / Războiul comercial se îndreaptă într-o direcție periculoasă pentru întreaga lume”.

„Lumea riscă să devină mai instabilă și mai puțin prosperă. Trump și Xi ar trebui să renunțe la orice altceva și să se așeze la masa negocierilor pentru a rezolva această criză înainte de a deveni un tren scăpat de sub control – propulsat de populiști și naționaliști pe un traseu stimulat de mediile de socializare online din ambele țări”, subliniază editorialistul NYT.

Situația actuală a fost generată de modificarea caracterului schimburilor comerciale dintre SUA și China, iar președinții Donald Trump și Xi Jinping nu au gestionat adecvat situația.

Inițial, „comerțul dintre SUA și China putea fi sintetizat în faptul că America cumpăra tricouri, încălțăminte sport și jucării din China, iar China importa soia și avioane Boeing din America. Iar în acel context, nu îi păsa nimănui dacă Administrația Chinei era comunistă, capitalistă, autoritaristă, libertarianistă sau vegetariană. Dar, în ultimul deceniu, China a devenit o națiune cu venituri mai apropiate de cele medii și un motor tehnologic. Beijingul a dezvăluit un plan numit Fabricat în China 2025. Acesta a fost planul lui Xi Jinping de a renunța la vânzarea de tricouri, încălțăminte și jucării, trecând la exportul de produse tehnologice, la fel ca America și Europa – smartphone-uri, sisteme de inteligență artificială, infrastructură 5G, mașini electrice și sisteme robotizate. Salut prezența Chinei ca un competitor în aceste domenii. Aceste lucruri vor contribui la accelerarea inovațiilor și la scăderea prețurilor. (…) Dar unele dintre aceste sisteme pot fi utilizate de China pentru a se infiltra în societățile noastre pentru colectare de informații sau alte scopuri obscure. (…) Nu trebuie să exagerăm aceste riscuri – toată lumea spionează. Dar relația noastră cu China este foarte diferită de cea pe care o aveam cu Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Nu eram interdependenți economic și tehnologic cu rușii. Dar suntem cu China”, notează editorialistul NYT.

Tot mai multe companii americane s-au plâns în ultimii ani că accesul pe piața chineză era obstrucționat, în timp ce competitorii chinezi obțineau influență din ce în ce mai mare pe piața internă protejată. „Cineva trebuia să conteste acest practici. Donald Trump a făcut acest lucru și are dreptate. Dar a făcut acest lucru într-un mod incredibil de prost. Trump ar fi trebuit să semneze Acordul de parteneriat comercial Trans-Pacific, care ar fi aliniat toate marile economii din zona Pacifică – exceptând China – la valorile comerciale, la normele, interesele și standardele SUA, reducând mii de taxe impuse produselor americane. În schimb, Trump a distrus acest acord. Apoi, Trump ar fi trebuit să colaboreze cu țările din Uniunea Europeană, care au aceleași probleme cu China. În schimb, Trump a lovit aceste țări cu taxe vamale pe oțel și alte produse”, notează editorialistul.

„Vechiul regim comercial se axa pe ideea că America era o națiune bogată, iar China una săracă, astfel că națiunea chineză era îndreptățită la anumite avantaje și exista o toleranță privind unele practici incorecte. Acum ar trebui să le spunem chinezilor că suntem egali din punct de vedere economic. Trebuie să le fie dată această demnitate. Și trebuie să le spunem că vrem să reinițiem negocierile pe bază de reciprocitate totală. Trebuie să avem aceleași reguli de acces pe piețe”, explică analistul James McGregor, președintele firmei de consultanță APCO China.

În cazul în care China nu vrea să ofere acces egal în anumite sectoare ale economiei sale, atunci firmele chineze nu vor avea acces în unele zone ale piețe SUA. „Însă, pentru a avansa cât mai mult, obiectivul ar trebui să fie acces egal, negociat între două puteri egale”, subliniază James McGregor.

„Ceea ce ne permite China permitem și noi Chinei. Ce nu permite China nu permtem nici noi Chinei. Iar toate deviațiile de la acest standard pot fi negociate”, concluzionează editorialistul Thomas L. Friedman.

Foto: Hepta

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?