no author
Mihai Draghici
1084 vizualizări 1 feb 2019

Un avion de vânătoare rus a efectuat o manevră periculoasă în timpul interceptării unei aeronave americane, deasupra Mării Baltice, acuză Departamentul Apărării din Statele Unite. 

 

Imaginile au fost filmate dintr-o aeronavă cargo a Rusiei. Un F-15 al armatei Statelor Unite a fost atacat de un avion rusesc de vânătoare. Aparatul de zbor american face parte dintr-o escadrilă NATO, detaşată în zona Mării Baltice. Avionul rusesc s-a apropiat foarte mult de cel american şi a făcut o manevră bruscă la stânga. Avionul american nu a avut altă opţiune decât să se îndepărteze. 

Nu este primul incident în care un avion rus Suhoi Su-27 se apropie periculos de o aeronavă americană. În ultima perioadă spaţiul aerian a reprezentat un ring al şicanelor pentru aparatele de zbor ale celor două ţări.

Un avion din SUA EP-3 Aries care zbura în spaţiul aerian deasupra Mării Negre ar fi fost interceptat de un avion rus Su-27. Această interacţiune este considerată ca fiind nesigură din cauza faptului că avionul Su-27 s-a apropiat la doar 1,5 metri şi a trecut direct prin faţa traiectoriei aeronavei americane.

"Marţi, 29 ianuarie, un avion american EP-3 Aries care zbura în spaţiul aerian deasupra Mării Negre a fost interceptat de un avion rus Su-27. Această interacţiune este considerată ca fiind nesigură din cauza faptului că avionul Su-27 s-a apropiat la doar 1,5 metri şi a trecut direct prin faţa traiectoriei aeronavei EP-3, care a fost nevoită să zboare prin fumul avionului Su-27. Interceptarea a durat două ore şi 40 de minute", anunţă Flota a VI-a a Forţelor Navale americane.

"Armata rusă are dreptul să efectueze operaţiuni în spaţiul aerian internaţional, dar trebuie să respecte standardele internaţionale de securitate şi să evite astfel de incidente, inclusiv Acordul de evitare a incidentelor în apele internaţionale din anul 1972. Acţiunile nesigure sporesc riscul unor interpretări greşite şi a unor coliziuni în aer. Avionul american zbura în conformitate cu reglementările internaţionale şi nu a provocat activităţile ruse", subliniază Flota a VI-a a Forţelor Navale americane.

În noiembrie 2018, un alt avion rus Su-27 s-a apropiat periculos de un avion SUA EP-3 în spaţiul internaţional al Mării Negre.

 

Citește și: