Andrei Luca POPESCU
Andrei Luca POPESCU
19325 vizualizări 9 apr 2017

Grupul naval de atac care conţine portavionul USS Carl Vinson a plecat către Pacificul de Vest, iar armata americană a explicat că este vorba despre o măsură de precauţie. Grupul era programat să plece din Singapore către Australia, însă şi-a schimbat destinaţia. Mişcarea vine în contextul în care Donald Trump a declarat că SUA sunt pregătite să acţioneze singure împotriva ameninţării nucleare din partea Coreei de Nord.

„Grupul de comandă SUA Pacific a ordonat Grupului de Atac Carl Vinson să meargă către nord, ca o măsură pentru a menţine nivelul de alertare şi prezenţa în Pacificul de Vest. Ameninţarea numărul unu în regiune continuă să fie Coreea de Nord, din cauza programului său nesăbuit, iresponsabil şi destabilizator de teste cu rachete balistice şi a cursei pentru obţinerea capabilităţii armelor nucleare”, a declarat Dave Benham, purtător de cuvânt al Grupului de Comandă Pacific.

Gruparea navală este compusă din portavionul de clasă Minitz USS Carl Vinson, din două distrugătoare cu rachete şi de un crucişător cu rachete. Grupul are o forţă de atac masivă precum şi capacitatea de a intercepta rachete balistice. Gruparea se afla în drum spre Australia, însă a fost deviată către Pacificul de Vest, unde a mai avut exerciţii cu Coreea de Sud.

Coreea de Nord a executat mai multe teste nucleare, iar experţii se tem că regimul lui Kim Jong Un se apropie de finalizarea programului de rachete nucleare cu rază lungă de acţiune, care ar putea afecta teritoriul SUA.

Miercuri, Coreea de Nord a făcut un nou test cu rachete balistice cu rază medie de acţiune, făcând lansarea din portul Sinpo în Marea Japoniei. Testul a avut loc cu o zi înainte ca preşedintele Chinei, Xi Jinping, să meargă în vizită în SUA, unde s-a întâlnit cu Donald Trump. Înainte de cină, Trump a dat ordinul de atac cu rachete Tomahawk asupra bazei aeriene de la Shayrat, din Siria, atacul desfăşurându-se chiar în timpul cinei cu liderul chinez.

O temă de discuţie între cei doi lideri a fost şi ţinerea sub control a programului nuclear şi balistic al Coreei de Nord, SUA făcând presiuni asupra Chinei, care este un aliat al Pyongyang-ului, să facă demersuri pentru a reduce tensiunea.

„Dacă China nu va rezolva Coreea de Nord, o vom face noi”, a declarat Donald Trump într-un interviu recent.

Coreea de Nord a lansat doar în luna martie patru rachete balistice în Marea Japoniei, dintr-o regiune care se află în apropierea graniţei cu China.

Reacţia Coreei de Nord după atacul SUA din Siria arată că regimul comunist de la Pyongyang nu are de gând să dea înapoi în programul său de rachete.

„Atacul cu rachete al SUA împotriva Siriei este un act de agresiune clar şi intolerabil împotriva unui stat suveran şi îl condamnăm ferm. Realitatea de azi ne arată că trebuie să înfruntăm puterea cu putere şi dovedeşte de un milion de ori că decizia noastră de a ne întări capacitatea de descurajare nucleară a fost alegerea corectă. Atacul din Siria ne aduce aminte de faptul că este absolut periculos să ai orice iluzie despre imperialism şi că doar puterea militară proprie ne va proteja de agresiunea imperialistă. Vom continua să ne întărim puterea armată defensivă pentru a face faţă actelor tot mai intense de agresiune ale SUA”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean, conform The Guardian.

Citește și: