Statele Unite intenționează să amplaseze sisteme de rachete în Asia, în contextul anulării INF

Statele Unite intenționează să amplaseze sisteme de rachete în Asia, în contextul anulării INF
Publicat: 03/08/2019, 18:55

Întrebat dacă Statele Unite intenționează să instaleze noi sisteme de rachete în Asia după anularea Tratatului INF, Mark Esper a răspuns: „Da, am vrea acest lucru”.

„Am vrea să desfășurăm astfel de capabilități cât mai rapid. Aș prefera în câteva luni, dar aceste lucruri durează mai mult decât ne-am aștepta”, a precizat Mark Esper, citat de publicațiile The New York Times, South China Morning Post și Tagesschau.de.

„O astfel de măsură probabil ar atrage furia Chinei și Coreei de Nord, țări care se opun de mult timp desfășurării de capabilități militare americane în apropierea frontierelor lor; de asemenea, cel mai probabil, o astfel de hotărâre ar genera consternarea unor aliați privind apropierea Washingtonului periculos de mult de lansarea unei noi curse a înarmării”, comentează cotidianul The New York Times.

Pentagonul va testa o nouă rachetă după retragerea din Tratatul INF/ Rusia avertizează SUA

Statele Unite intenționează să testeze un nou tip de rachetă, în contextul retragerii din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), dar Administrația Vladimir Putin somează Washingtonul să renunțe la planurile de înarmare, condamnând din nou sistemul antibalistic din România. Surse militare citate de agenția Associated Press și de postul CNN au afirmat vineri că Pentagonul va testa în următoarele săptămâni un nou tip de rachetă care ar fi fost interzis prin Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Testul balistic va reprezenta reacția SUA la încălcarea de către Rusia a Tratatului INF în ultimii ani, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului, citat de AP.

Administrația Vladimir Putin a condamnat vehement decizia SUA de retragere din Tratatul INF, cerând evitarea declanșării unei noi curse a înarmării. „Pe 2 august, Statele Unite au finalizat retragerea din Tratatul INF. Drept consecință, acest instrument încetează să mai aibă efect. Washingtonul a comis o gravă eroare. De mulți ani, Washingtonul arăta o ignorare flagrantă a preocupărilor Rusiei privind conformarea cu Tratatul INF. Oricum, instalarea în baze militare americane din Europa a sistemelor de lansare MK-41 care au capacitatea de a lansa rachete cu rază intermediară de acțiune reprezenta deja o gravă încălcare a Tratatului”, a transmis Ministerul rus de Externe. „Îndemnăm Statele Unite să renunțe la planurile de a desfășura rachetele pe care le dezvoltă, și despre care din nefericire se discută în prezent la Pentagon, și să urmeze exemplul Rusiei în sensul aplicării măsurilor pentru garantarea stabilității și predictibilității la nivel mondial. Altfel, Washingtonul va purta întreaga responsabilitate pentru exacerbarea tensiunilor în lume”, a avertizat Ministerul de Externe de la Moscova.

Președintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Donald Trump a susținut că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Washingtonul insistă că Administrația de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administrația SUA a dorit să renunțe la acest acord deoarece era constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziției în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu era semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acțiune.

În replică la decizia SUA, președintele rus Vladimir Putin a semnat, în martie, un decret care prevede suspendarea și eventual încetarea participării Rusiei la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Vladimir Putin a avertizat că Rusia va adopta măsuri simetrice și asimetrice dacă Statele Unite amplasează rachete atomice în Europa după anularea Tratatului (INF). Alianța Nord-Atlantică a catalogat drept „inacceptabile” afirmațiile președintelui Vladimir Putin, care a amenințat că Rusia ar putea ataca Statele Unite și țări europene care ar găzdui rachete nucleare americane.

Recent, Administrația Vladimir Putin îl convocase pe atașatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menținerii Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se număra distrugerea instalațiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România și care urmează să fie amplasat și în Polonia.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult