Sondaj: A crescut numărul americanilor care susțin demiterea lui Donald Trump

Publicat: 23/10/2019, 12:10

Sprijinul pentru demiterea președintelui Statelor Unite, Donald Trump, a crescut în rândul americanilor care nu sunt afiliați politic cu trei procente față de săptămâna trecută, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Reuters și Ipsos, dat publicității marți.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 18-22 octombrie și arată că din ce în ce mai mulți americani sunt nemulțumiți, atât de politica externă a Administrației Trump, cât și de scandalul privind legăturile lui Trump cu Ucraina.

Astfel, potrivit sondajului, 46% dintre americani au declarat că sunt de acord cu demiterea președintelui, în timp ce 40% dintre aceștia se opun demiterii.

Sprijinul pentru demiterea lui Trump a rămas relativ neschimbat în rândul americanilor care se declară republicani sau democrați, însă a crescut în ultima săptămână în rândul cetățenilor care nu se declară nici democrați, nici republicani. Astfel, 45% dintre americanii neafiliați politic se declară în favoarea demiterii, în timp ce 32% se opun, acesta fiind cel mai ridicat procent al susținătorilor demiterii din ultimul an.

Reuters notează că Donald Trump a câștigat alegerile din 2016 cu ajutorul americanilor neafiliați politic și este foarte posibil ca el să aibă nevoie de sprijinul acestora și în 2020, când intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte.

Sondajul a fost realizat după ce președintele american a fost acuzat că i-ar fi cerut președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să demareze o anchetă în Ucraina în legătură cu fostul vicepreședinte american, Joe Biden, în schimbul acordării de asistență financiară Kievului. Acuzațiile la adresa liderului de la Casa Albă au dus la declanșarea unei investigații în Congres, care ar putea duce la demiterea acestuia. Cu toate că Trump a respins în repetate rânduri acuzațiile, acest scandal a dus la scăderea sprijinului populației pentru Administrația sa, chiar și în rândul republicanilor.

Un alt motiv de nemulțumire față de acțiunile liderului american îl reprezintă decizia acestuia de a retrage trupele din nordul Siriei pentru a-i permite președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, să lanseze o operațiune împotriva milițiilor kurde din Siria. Sute de mii de persoane au fost nevoite să își părăsească domiciliile în urma ofensivei turce, iar contestatarii lui Trump susțin că respectiva operațiune ar putea duce la eliberarea din închisoare a mii de militanți ai grupării teroriste Stat Islamic.

Ca urmare a acestor scandaluri, chiar și sprijinul republicanilor față de politica externă a Administrației Trump a scăzut. Astfel, 73% dintre americanii care se declară republicani susțin politica externă a lui Trump, față de 79% în luna aprilie.

Camera Reprezentanților, aflată sub controlul opoziției democrate, a lansat o investigație parlamentară care ar putea conduce la inițierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcția de președinte al SUA, și a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigației, Camera Reprezentanților a trimis citații prin care le solicită unor membri ai Administrației de la Washington participarea la audieri și furnizarea documentelor referitoare la contactele președintelui Donald Trump cu Ucraina.

Ca reacție, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii dețin majoritatea, a anunțat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupție în Ucraina.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?