Sistemele balistice din România ÎMPIEDICĂ menținerea Tratatului INF

Sistemele balistice din România ÎMPIEDICĂ menținerea Tratatului INF
Publicat: 25/01/2019, 17:35
Actualizat: 25/03/2019, 19:03

Alianța Nord-Atlantică și Rusia nu au reușit să ajungă la niciun acord privind menținerea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), Administrația Vladimir Putin denunțând instalarea de către Statele Unite a sistemelor balistice în România.

Alianța Nord Atlantică a cerut Moscovei să renunțe până pe 2 februarie la noile sisteme de rachete de croazieră care pot transporta ogive nucleare, în timpul unei noi reuniuni a Consiliului NATO-Rusia care a avut loc vineri la Bruxelles.. Dacă Moscova nu se va conforma, Administrația Donald Trump va iniția procedurile de retragere a Statelor Unite din Tratatul INF.

„Tratatul INF este în pericol real. Cu cât Rusia va reveni mai curând la respectarea Tratatului, cu atât va fi mai bine. Tratatul nu are nicio valoare, dacă nu este respectat. Problema sunt rachetele rusești din Europa,” a declarat după reuniune Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

La rândul său, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a acuzat în cursul reuniunii că Statele Unite încalcă de fapt Tratatul INF prin instalarea sistemelor balistice în România, au afirmat diplomați NATO citați de agenția de presă Reuters. În plus, Ministerul rus de Externe i-a acuzat pe americani de reactivarea planului privind sistemul balistic spațial.

NATO susține că sistemele antibalistice din România au rolul de a contracara amenințările Iranului.

Alianța Nord-Atlantică va aplica măsuri defensive „proporționate” pentru a contracara acțiunile Rusiei, care încalcă Tratatul INF prin instalarea unor sisteme de rachete nucleare ce pot fi utilizate contra Europei, a afirmat anterior Jens Stoltenberg.

„Vom lua decizii proporționate și defensive. Dacă vom permite Rusiei să continue încălcarea Tratatului INF, va fi subminată respectarea nu doar a acestui acord, ci a tuturor acordurilor privind controlul armamentului”, explica Stoltenberg într-un interviu acordat site-ului Politico.eu cu ocazia Forumului Economic Mondial Davos.

Stoltenberg a acuzat Rusia că „a dezvoltat și a instalat noi sisteme balistice, mobile, greu de localizat, care pot transporta ogive nucleare și pot ataca orașe europene fără prea mult timp de avertizare. Acest lucru înseamnă că s-a redus zona de evitare a utilizării bombelor atomice într-un conflict,” a subliniat Stoltenberg.

„Eu cred puternic în dialogul cu Rusia, mai ales în vremuri dificile, așa cum sunt cele de acum. Este foarte important să discutăm și să încercăm să identificăm soluții politice, întrucât nu vrem o nouă cursă a înarmării. Știm că nu vrem un nou Război Rece”, a insistat secretarul general NATO.

Rusia a instalat sisteme de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina, conform unor imagini prin satelit obținute de Institutul Imagesat International. Imaginile surprind sisteme de rachete Iskander instalate într-o bază din Krasnodar, oraș rus situat pe litoralul nordic al Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina. Rachetele Iskander au raze de acțiune de până la 500 de kilometri și pot transporta atât ogive convenționale, cât și nucleare.

Rusia continuă să încalce în mod clar Tratatul INF, a acuzat recent un oficial din cadrul Administrației Donald Trump, în contextul negocierilor americano-ruse aflate în curs la Geneva. „Reuniunea a fost dezolantă, deoarece este clar că Rusia continuă să încalce flagrant Tratatul INF și nu a venit pregătită să explice cum poate reveni la respectarea acordului. Mesajul nostru a fost clar: Rusia trebuie să distrugă sistemul balistic ilegal”, a declarat Andrea Thompson, subsecretarul de Stat american pentru Controlul armamentului și Securitate internațională.

Rusia va reacționa simetric în cazul în care Statele Unite vor dezvolta noi tipuri de rachete după eventuala retragere din Tratatul INF, a avertizat în decembrie 2018 președintele rus Vladimir Putin, observând că Pentagonul are deja în planul bugetar un proiect balistic. Vladimir Putin a afirmat că, încă înaintea anunțului președintelui Donald Trump privind retragerea SUA din Tratatul INF, Congresul alocase fonduri pentru dezvoltarea unor noi rachete nucleare.

Statele Unite se vor retrage din Tratatul INF în 60 de zile în cazul în care Rusia nu va reîncepe să respecte acordul, a transmis în decembrie 2018 secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

„Statele Unite anunță astăzi că Rusia a fost găsită vinovată de încălcarea clară a Tratatului INF; vom suspenda obligațiile noastre în 60 de zile dacă Rusia nu revine la aplicarea totală și verificabilă a Tratatului”, a declarat Mike Pompeo după reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor NATO, desfășurată la Bruxelles. „Aceste încălcări ale Tratatului INF nu pot fi văzute separat de modelul mai amplu al ilegalităților ruse pe plan mondial. Lista acțiunilor negative ale Rusiei este lungă: Georgia, Ucraina, Siria, ingerințe electorale, cazul Skripal și acum Strâmtoarea Kerci, iar acestea sunt doar câteva”, a subliniat Pompeo, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru abandonarea Tratatului INF deși președintele Donald Trump a anunțat intenția retragerii SUA din acest acord.

Rusia încalcă în mod clar Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) prin dezvoltarea unui nou tip de rachetă, a anunțat Alianța Nord-Atlantică. „Aliații au concluzionat că Rusia a dezvoltat și a instalat un sistem de rachete, 9M729, care încalcă Tratatul INF și generează riscuri pentru securitatea euroatlantică. Susținem puternic constatarea Statelor Unite că Rusia își încalcă obligațiile asumate în cadrul Tratatul INF”, se arată în comunicatul comun al miniștrilor de Externe din cadrul NATO. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Moscovei să respecte Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), denunțând acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei și Georgiei. „Rusia a dezvoltat, a produs și a testat un nou tip de rachetă. Sunt sisteme mobile care pot fi depistate greu. Rachetele pot transporta ogive nucleare. Și pot atinge orașe europene, fără avertismente sau cu avertismente scurte”, a declarat Jens Stoltenberg. „Statele Unite respectă în totalitate prevederile Tratatului INF. Nu au fost aduse noi rachete în Europa. Dar avem noi rachete ruse. Rusia trebuie să ia măsuri imediate pentru a asigura respectarea în totalitate a Tratatului INF. Într-un mod transparent și verificabil”, a insistat Stoltenberg. „Alianța Nord-Atlantică este un avocat puternic al măsurilor pentru controlul armamentului, pentru a avea cu toții mai multă siguranță. Noi vrem dialog cu Rusia, aspirăm la îmbunătățirea relațiilor. Dar, pentru a face posibil acest lucru, Rusia trebuie să se conformeze în totalitate angajamentelor internaționale”, a subliniat Stoltenberg.

Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Washingtonul insistă că Administrația de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de președintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administrația SUA vrea să renunțe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziției în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acțiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun