Șef de stat: Turcia a comis crime de război în Siria / ONU anchetează utilizarea de către Ankara a armelor chimice în ofensivă

Șef de stat: Turcia a comis crime de război în Siria / ONU anchetează utilizarea de către Ankara a armelor chimice în ofensivă
Publicat: 18/10/2019, 16:02

„Președintele Recep Tayyip Erdogan îi numește pe kurzi teroriști, eu sunt în dezacord total. Dimpotrivă, eu mă întreb dacă cei care îi atacă pe kurzi și comit crime brutale precum uciderea acestei personalități kurde nu sunt ei teroriști”, a declarat Milos Zeman pentru postul Barrandov TV, referindu-se la moartea lui Hevrin Khalaf, membră a Consiliului Democratic Sirian.

Turcia are legături cu „islamismul radical și criminal pe care îl observăm acum în nord-estul Siriei”, a subliniat Zeman.

„Cred că Turcia a comis crime de răznoi și, în orice caz, cu atât mai puțin ar merita să devină membră a Uniunii Europene”, a acuzat Milos Zeman.

Președintele Cehiei a criticat și Statele Unite și Uniunea Europeană, denunțând trădarea grupurilor insurgente kurde care au contribuit la contracararea rețelei teroriste Stat Islamic. „I-am onorat cât am avut nevoie de ei pentru combaterea rețelei teroriste Stat Islamic, iar acum i-am abandonat”, a spus Milos Zeman.

ONU anchetează utilizarea de către Turcia a armelor chimice în ofensiva din Siria

Organizația Națiunilor Unite a demarat anchete asupra armelor utilizate de forțele turce în ofensiva din Siria, după ce gruparea kurdă le-a acuzat de utlizarea, în mod ilegal, a fosforului alb împotriva cetățenilor, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Organizația pentru ajutor umanitar Kurdish Red Crescent a semnalat existența, în cazul a șase pacienți internați în spitalul din Hasakah, a unor arsuri provenind de la „arme necunoscute”, care, conform unor specialiști britanici, ar fi utilizat fosforul alb. Reprezentanții organizației kurde au informat că nu pot confirma utilizarea fosforului alb, iar în acest sens „lucrează cu partenerii (lor, n.red.) pentru a investiga acest subiect”.

Inspectorii pentru arme chimice din cadrul ONU au anunțat că adună informații, ca urmare a acuzațiilor că substanța chimică interzisă ar fi fost utilizată de forțele turce împotriva copiilor din Siria.

Organizația Internațională pentru Interzicerea Armelor Chimice a transmis vineri, printr-un comunicat, că: „sunt conștienți de situație și că adună informații legate de posibila utilizare a armelor chimice”. De asemenea, aceasta a informat că „nu au determinat încă validitatea acuzațiilor” și că vor continua monitorizarea situației din Siria.

Fosforul alb este deținut de forțele militare ale statelor și folosit, în mod legal, în lupte sub formă de perdea de fum în timpul zilei și ca material pirotehnic pentru a lumina, în timpul nopții. Utilizarea substanței chimice împotriva cetățenilor este interzisă, din cauza faptului că provoacă arsuri majore la nivelul pielii.

Oficialii kurzi au acuzat joi Turcia de utilizarea „armelor neconvenționale”, cu câteva ore înaintea încheierii acordului de încetare a focului, facilitat de oficialii americani și asumat de autoritățile de la Ankara.

Statul turc respinge acuzațiile de utilizare a fosforului alb ca fiind false; „E bine cunoscut faptul că nu există arme chimice în inventarul forțelor armate ale Turciei”, a declarat ministrul turc de Apărare, Hulusi Akar.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Vremea de Florii. Prognoza după episodul ploios din ultima săptămână
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”