Secretarul SUA al Apărării, Jim Mattis, DEMISIONEAZĂ: Era o insulă de stabilitate în mijlocul HAOSULUI Administrației Trump

Publicat: 21/12/2018, 10:37

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că secretarul american al Apărării, JimMattis, va părăsi acest post la finalul lunii februarie, anunțul survenind la doar o zi după decizia liderului de la Casa Albă de retragere a trupelor americane din Siria.

În scrisoarea sa de demisie,Mattisși-a exprimat părerile sale privind „tratarea cu respect a aliaților” și folosirea „tuturor instrumentelor puterii americane pentru a oferi securitate comună”, relatează BBC News.

„Pentru că aveți dreptul la un secretar al Apărării al cărui păreri sunt mai similare cu ale dumneavoastră în aceste privințe și pe alte teme, cred că este corect să demisionez”, a afirmatMattisîn scrisoare trimisă președintelui Trump.

Senatorul republican Marco Rubio a afirmat că această evoluție este „înfricoșătoare”, afirmând căMattisera „o insulă de stabilitate în mijlocul haosului Administrației Trump”.

Generalul Mattis a fost un mare ajutor pentru mine când a venit vorba de obținerea plății ponderii obligațiilor militare din partea aliaților și a altor țări. Un nou secretar al Apărării va fi numit în curând. Îi mulțumesc foarte mult lui Jim pentru serviciul său”, a scris Trump pe Twitter.

….equipment. General Mattis was a great help to me in getting allies and other countries to pay their share of military obligations. A new Secretary of Defense will be named shortly. I greatly thank Jim for his service!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 20, 2018

Miercuri seară, Președinția Statelor Unite a anunțat începerea retragerii trupelor americane din Siria. Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în Siria, cei mai mulți fiind implicați în misiuni de antrenare a grupurilor insurgente care luptă împotriva rețelei teroriste Stat Islamic.

Decizia lui Trump, care aparent a luat această hotărâre trecând peste obiecțiile liderilor militari, a fost criticată de numeroși politicieni de la Washington, inclusiv o serie de republicani, însă retragerea trupelor americane a fost salutată de Moscova.

Oficiali americani citați de agenția Reuters au transmis că cel mai probabil vor fi sistate și atacurile aeriene împotriva pozițiilor Stat Islamic.

Administrația Donald Trump are în plan să retragă aproximativ 7.000 de militari americani din Afganistan, adică aproape jumătate din numărul militarilor SUA din această țară, relatează presa internațională, citând oficiali neidentificați.

Înainte de alegerea sa în funcția de președinte al SUA, Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că Washingtonul ar trebui să se retragă din Afganistan.

Operațiunile de luptă la care participau direct trupeamericanes-au încheiat oficial în anul 2014, militarii SUA având rolul de a antrena forțele afgane.

Anul trecut, Trump a indicat că va menține o prezență militară americană semnificativă în Afganistan pentru a preîntâmpina un colaps al forțelor locale care fac cu greu față insurgenței talibane.

Planul de diminuare a prezenței SUA în Afganistan se confruntă cu opoziția mai multor oficiali de rang înalt de la Casa Albă, inclusiv John Bolton, consilierul prezidențial pentru Siguranță Națională.

„Vor Statele Unite să fie jandarmul Orientului Mijlociu, fără a primi nimic deși plătesc cu vieți prețioase și mii de miliarde de dolari pentru a-i proteja pe alții, care, în aproape toate cazurile, nu apreciază ceea ce facem? Vrem să fim acolo pe termen nelimitat? A venit vremea să lupte și alții”, a transmis Donald Trump.

„În pofida știrilor false, Rusia, Iranul, Siria și mulți alții nu sunt fericiți că Statele Unite se retrag, întrucât acum vor trebui să lupte ei, fără noi, împotriva rețelei teroriste Stat Islamic și a altora pe care îi urăsc. Eu construiesc cea mai puternică armată din lume. Dacă ne atacă rețeaua teroristă Stat Islamic, vor fi distruși!”, a atras atenția Trump.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația