Ultimele 24 de ore și speranța într-un MIRACOL. Minerii spanioli încearcă să scoată un copil de 2 ani dintr-un puț adânc de 100 de metri

Ultimele 24 de ore și speranța într-un MIRACOL. Minerii spanioli încearcă să scoată un copil de 2 ani dintr-un puț adânc de 100 de metri
Publicat: 24/01/2019, 02:34

Membrii Brigăzii de Salvatori Minieri au ajuns la Malaga în urmă cu o săptămână, iar de atunci nu au decât o singură preocupare: cum să salveze băiețelul de 2 ani căzut într-un puț adânc de 110 de metri, dar cu un diametru de numai 25 de centimetri. Cu ajutorul unor utilaje speciale, a fost forat un puț paralel, în care a fost băgat un tub de protecție cu diametrul de 1 metru. Prin el va fi introdusă o colivie specială cu ajutorul căreia salvatorii vor coborî la 61 de metri sub pământ și vor săpa un tunel de 4 metri lungime până la locul unde s-ar putea afla copilul. Operațiunea este estimată că va dura 24 de ore, în care câte doi mineri vor lucra în ture de 40-60 de minute. Duminică, instalația de forare a dat de o stâncă, așa că salvatorii au mai pierdut trei zile pentru a depăși obstacolul.

Tribunalul Regional din Andalusia a început o anchetă pentru a clarifica circumstanțele producerii tragediei care ține întreaga Spanie cu sufletul la gură de 10 zile, scrie cotidianul El Pais. Pe 13 ianuarie, în timp ce alerga pe terenul unei ferme din apropierea localității Cerro de la Corona, care aparține de orășelul Totallan de lângă Malaga, Julen Rosello – un băiețel de numai doii ani – a intrat în pământ, la propriu. Căzuse într-o gaură săpată în pământ. Fără să realizeze cât e de adâncă, tatăl băiatului a încercat fără succes să-l scoată, după care a rugat niște bicicliști să sune după ajutor la numărul de urgență. Era ora 14:00. De atunci, vreme de nouă zile la rând, salvatorii au încercat recuperarea copilului.

„Când am ajuns la fermă, ne-am dat seama că n-am mai întâlnit așa ceva,” povestea Julian Moreno, șeful pompierilor locali. „Părinții erau disperați și au fost preluați de medici, care le-au administrat calmante.” Echipele de intervenție au studiat gaura și au ajuns la concluzia că nimeni nu se poate strecura în puț. Victoria Garcia și Jose Rosello, părinții băiatului, le-au povestit printre hohote de plâns că acesta are 2 ani cântărește 11 kilograme.

Potrivit anchetei, puțul are 110 metri adâncime și doar 25 de centimetri diametru și a fost săpat ilegal, fără nici o autorizație, de firma Triben Perforaciones, ai căror reprezentanți susțin însă că nu au lăsat gaura descoperită. La două ore după apelul la 112, la ferma de lângă Malaga au venit reprezentanții unei firme de vidanjare, care au adus un echipament special pentru a a descoperi cât de adânc a căzut copilul.

„Am coborât în gaură o cameră video automatizată, pe care am legat-o cu o frânghie,” explică Ana Nunez, de la firma de vidanjare. „La un moment dat, cam la o adâncime de 60 de metri, camera a atins ceva. Dar nu era copilul, ci ceva care bloca puțul. Situația se dovedea și mai complicată. Când puțul a fost săpat, pereții nu i-au fost neteziți, iar în cădere, copilul a antrenat pământ și gunoaie care s-au prăbușit în urma sa și l-au blocat.”

Salvatorii au încercat să îndepărteze blocajul cu ajutorul unei fel de linguri, care trebuia manevrată cu delicatețe, însă fără succes. Când vestea întâmplării s-a mediatizat, numeroase firme s-au oferit să ajute cu utilaje și oameni la salvarea băiatului. A doua zi, a fost adus un camion dotat cu un fel de aspirator de nisip, iar salvatorii s-au decis să sape un tunel vertical, paralel cu puțul, pentru a ajunge sub nivelul blocajului. Cu ajutorul camerei video video coborâtă în gaură nu a fost zărit copilul, dar au fost găsite o pungă de snacks-uri și șapca pe care o purtase.

Între timp, Garda Civilă a continuat ancheta pentru a stabili cum s-a întâmplat totul. Luni, 13 ianuarie, în timp ce mama băiatului vorbea la telefon, tatăl lui a ieșit să aducă lemne pentru focul pe care gătea paella. În acel moment, copilul a luat-o la fugă prin fermă. Un alt membru al familiei l-a atenționat pe tată, care a fugit să-l prindă, dar – când se afla la 10-15 metri de el – Julen a dispărut în pământ. Tatăl lui a îndepărtat pietrele de la margine gurii puțului și a băgat mâna, încercând să-l găsească. În acel moment, pereții puțului au început să se năruiască, iar bărbatul s-a oprit. Julen a mai fost auzit plângând puțin, apoi s-a făcut liniște.

Marțea trecută, ministrul Apărării a chemat în ajutor Brigada de Salvatori Minieri din Asturia. A apărut și cel care săpase puțul, care susține că l-a lăsat acoperit și sigilat cu bolovani, dar altcineva ar fi continuat să sape după ce el a plecat.

Subiectul a ținut atenția mediei spaniole, iar în talk-show-urile de seară și în tabloide s-a vehiculat ideea că povestea ar fi o ficțiune, mai ales că unii constructori afirmaseră că ar fi fost imposibil ca băiatul să cadă într-un puț atât de strâmt. „Mi-aș fi dorit să fie imposibil ca băiatul meu să se afle în puțul ăla, așa cum s-a spus,” a declarat supărat Jose Rosello, într-o conferință de presă pe care a organizat-o miercurea trecută. „Mi-aș dori să fiu eu îngropat acolo jos, iar el să se joace aici, cu mama lui.” În 2017, cei doi soți trecuseră printr-o altă teribilă încercare: Oliver, băiatul lor – pe atunci în vârstă de numai 3 ani – a murit din cauza unui infarct.

Analizele ADN ale unui fir de păr găsit în puț au confirmat că aparține lui Julen Rosello. Odată speculațiile risipite, toată lumea urmărește cu sufletul la gură drama de lângă Malaga. Optimist, speologul Jose Antonio Berrocal spunea că a mai întâlnit situații similare, în care oamenii au supraviețuit chiar și 10 zile, rămânând într-o stare de letargie, fără să se miște și consumând foarte puțin oxigen. Medicul pediatru Ivan Carabano explica pentru El Pais că șanselear fi ca temperatura scăzută din puț să determine organismul copilului să-și încetinească metabolismul, iar țesuturile să nu se deterioreze. Însă la doar doi ani, fără mâncare de atâta vreme, hipoglicemia i-ar putea fi fatală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte