Reporteri Fără Frontiere: Violența împotriva JURNALIȘTILOR a atins cote fără precedent. De vină este URA răspândită de lideri

Reporteri Fără Frontiere: Violența împotriva JURNALIȘTILOR a atins cote fără precedent. De vină este URA răspândită de lideri
Publicat: 18/12/2018, 14:52
Actualizat: 26/03/2019, 08:45

Raportul arată că la toate secțiunile monitorizării, care a centralizat datele privind agresiunile și abuzurile la adresa jurnaliștilor în lume, cifrele au crescut. Crimele, răpirile, detențiile, disparițiile provocate, toate au înregistrat cifre mai mari în situația dată publicității de organizația cu sediul la Paris.

Cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi și cel al slovacului Ján Kuciak sunt doar cele mai cunoscute dintre cele 80 de morți violente înregistrate în rândul jurnaliștilor în 2018.

Potrivit raportului, 348 de jurnaliști sunt în prezent în închisoare și 60 sunt ținuți ostatici.

„Violența împotriva jurnaliștilor a atins cote fără precedent în acest an, situația este critică”, a spus secretarul general al organizației Reporteri Fără Frontiere, Christophe Deloire.

„Ura față de jurnaliști, care este preluată și uneori declarată deschis de către lideri politici ori religioși și oameni de afaceri fără scrupule, are consecințe tragice și acest lucru se reflectă în creșterea tulburătoare a numărului de infracțiuni îndreptate împotriva jurnaliștilor”, a mai spus acesta.

Potrivit raportului, promovarea urii este amplificată de rețelele sociale online, care poartă o bună parte din vină, odată cu legitimarea violenței și subminarea jurnalismului și a democrației în sine, de la o zi la alta.

🔴 Assassinats, emprisonnements, prises d”otages ou disparitions forcées, les violences commises contre les journalistes en 2018 dans le monde sont en nette hausse. C”est ce que révèle le #BilanRSF 2018https://t.co/iLI457yY6g pic.twitter.com/YJsa4AqJ8P

— RSF (@RSF_inter) December 18, 2018

Cu 15 de morți, Afganistanul este anul acesta cea mai periculoasă țară pentru jurnalism, urmată de Siria (11 morți) și Mexic (9 morți).

Un alt fapt notabil pentru Reporteri Fără Frontiere este că aproape jumătate dintre jurnaliștii uciși au fost omorâți în țări în care nu este război, precum Mexic unde nouă jurnaliști au fost asasinați; a treia cea mai periculoasă țară, India (șase morți) și SUA (șase morți). SUA au intrat în acest palmares sumbru după atacul sângeros asupra redacției Capital Gazette.

Numărul jurnaliștilor închiși este de asemenea în creștere, subliniază RSF: 348 comparativ cu 326 în 2017 (+7%), o creștere care îi vizează în special pe jurnaliștii nonprofesioniști.Ca anul trecut, în Iran, Arabia Saudită, Egipt, Turcia și China se află mai mult de jumătate din jurnaliștii închiși. China rămâne cea mai mare închisoare din lume pentru jurnaliști, cu 60 de jurnaliști reținuți, în momentul actual. „Odată cu înăsprirea reglementărilor privind internetul, acești jurnaliști sunt închiși, în condiții deseori inumane, pentru o simplă postare sau pentru o simplă informare pe rețelele sociale sau pe un serviciu de mesagerie privată”, scrie Reporteri Fără Frontiere.

Asasinarea luiJán Kuciak

Asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, care ancheta legăturile dintre oamenii politici slovaci și mafia italiană, ar fi fost comandată de o femeie care lucra ca traducător pentru unul dintre oligarhii vizați de investigație. Suspecta Alena Zs. a plătit 70.000 de euro pentru crimă, a declarat luni, la Bratislava, unul dintre procurorii de caz. În februarie, Jan Kuciak și prietena lui, Martina Kusnirova, au fost împușcați în propria locuință. Dublul asasinat a provocat proteste de stradă și a dus la demisia premierului slovac Robert Fico.

„Alena Zs. a comandat asasinatul, Tomas Sz. i-a ucis prin împușcare, Miroslav M. era șoferul, iar Zoltan A., un intermediar”, a afirmat unul dintre procurorii de caz, într-o conferință de presă la Bratislava, citat deAFP.

Asasinului i-a fost plătită suma de 70.000 de euro, dintre care 50.000 de euro în numerar și 20.000 de euro pentru anularea unei datorii a lui Zoltan A. către Alena Zs., a precizat procurorul.

„Putem confirma că femeia identificată ca A.Z. a fost acuzată de infracțiunea deosebit de gravă de complicitate la crimă”, a declarat și purtătoarea de cuvânt a procuraturii, Andrea Predajnova, într-un comunicat.

Potrivit avocatului familiei Kuciak, fostul ministru al justiției și de interne Daniel Lipsic, citat de televiziunea locală Markiza, suspecta a jucat mai mult un rol de intermediar, „în timp ce ucigașul s-ar putea să nu-l cunoască deloc pe cel care a ordonat crima”.
Presa slovacă a mai scris că femeia lucra ca interpretă de italiană pentru controversatul om de afaceri slovacMarian Kocner, ale cărui activități au făcut obiectulanchetelor jurnalisticeale lui Jan Kuciak.

În februarie 2018, jurnalistul Jan Kuciak (27 de ani) și prietena lui, Martina Kusnirova, au fost împușcați în propria locuință, fiind descoperiți de o rudă a victimelor care a alertat Poliția. Asasinarea jurnalistului slovac a provocat ample proteste care au dus la demisia ministrului de Interne Robert Kalinak.

Procurorul a mai afirmat că „doar asasinarea lui Jan Kuciak a fost comandată” și că „logodnica acestuia, Martina Kusnirova, a fosto victimă inocentăcare s-a aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit”.

Întrebat despre eventuale suspiciuni ce ar putea plana asupra oligarhului slovac Marian Kocner, procurorul general Jaromir Ciznar a declarat că „nu va vorbi despre aceasta deocamdată”.

Înainte de a muri, Kuciak era pe punctul de a publica o investigație care arăta legături între mafia italiană și politicieni corupți din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despreplăți frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetățeni slovaci și italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată „Ndrangheta”.Dublul asasinat a stârnit o profundă îngrijorare în legătură cu libertatea presei și corupția din Slovacia și a provocat numeroase reacții internaționale. Masive manifestații săptămânale la Bratislava și în alte orașe au constrâns guvernul să demisioneze în martie.

Asasinarea Victoriei Marinova

Victoria Marinova, directoare și prezentatoare a postului regional TVN din Bulgaria, a fost torturată și ucisă cu brutalitate în noaptea de sâmbătă spre duminică. Trupul neînsuflețit a fost găsit pe malul Dunării, lângă orașul Ruse. Anchetatorii nu exclud o conexiune între ancheta la care lucra și asasinarea jurnalistei. Ea îi intervievase recent pe jurnalistul român de investigație Attila Biro de la Rise Project și pe colegul său bulgar, Dimitar Stoianov, de la Bivol, în legătură cu arestarea lor de către Poliția bulgară.Există un suspect care a recunoscut fapta, era sub influența drogurilor și alcoolului, își aduce aminte parțial cum a atacat-o pe jurnalistă, cooperează cu organele de ordine și vrea să ispășească.Severin Nadejdov Krasimirov, un tânăr în vârstă de 21 de ani din localitatea bulgară Ruse, este principalul suspect în cazul uciderii jurnalistei Acesta a fugit în Germania prin România, imediat după comiterea crimei. Krassimirov a fost extrădat în Bulgaria miercuri din Germania, unde locuiește mama sa. A fost arestat pe 9 octombrie în apropiere de Hamburg pe un mandat european.

Asasianarea lui JamalKhashoggi

Jurnalistul Jamal Khashoggi, editorialist la The Washington Post,a dispărutîn după-amiaza zilei de 2 octombrie. Intrase în sediul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, pentru a obține o copie după actul de divorț. Afară, îl aștepta noua sa logodnică, turcoaica Hatice Cengiz, dar Khashoggi n-a mai ieșit. După 11 ore, femeia a alertat Poliția turcă.Un procuror din Turcia a cerut emiterea unor mandate de arestare pe numele a doi cetățeni saudiți apropiați ai prințului Mohammed bin Salman, acuzați de implicare în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat miercuri că este necesară demararea unei investigații internaționale pentru a determina cine este responsabil pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...