no author
Silviu Bănilă
1019 vizualizări 31 ian 2019

În ultimele trei luni ale lui 2018, economia italiană s-a contractat cu 0,2%, după un declin de 0,1% în al treilea trimestru, potrivit datelor biroului de statistici Istat, citate de BBC.

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că această contractare a economiei va continua în 2019.

La nivelul UE, creşterea economică în 19 ţări din zona euro arată semne de slăbiciune.

Creşterea în zona euro a rămas la 0,2% în ultimul trimestru din 2018, similară cu cea din trimestrul anterior şi în concordanţă cu estimările analiştilor.

 Cifrele Eurostat au indicat că în Uniunea Europeană, formată din 28 de state, luată ca întreg, creşterea în al patrulea trimestru a fost de 0,3%.

Statisticile arată că, la nivelul Italiei, sectorul agricol, sectorul forestier, sectorul piscicol şi industria au contribuit la încetinirea creşterii economice, în timp ce creşterea exporturilor nete nu a reuşit să contrabalanseze alte pierderi.

Coaliţia de guvernământ din Italia a fost obligată să revizuiască bugetul pentru 2019, luna trecută, după ce Comisia Europeană a manifestat îngrijorări faţă de impactul asupra datoriilor ţării.

 Italia are cea mai mare datorie guvernamentală din UE, de peste 2,3 trilioane euro şi a patra cea mai mare datorie guvernamentală din lume.

Povara îndatoririi ca procent din activitatea economică anuală este a doua cea mai mare la nivelul UE, după Grecia, care înregistrează 132%.

 Săptămâna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că datele privind economia din zona euro au fost mai modeste decât estimările şi riscurile asupra creşterii economice sunt tot mai mari.

Potrivit INSTAT, în Italia trăiau, la sfârşitul anului 2017, un număr de 1.190.091 români, din care 505.961 bărbaţi şi 684.130 femei.

Citește și: