Reacția Rusiei după ce SUA a testat o rachetă asemănătoare cu cele instalate în România

Reacția Rusiei după ce SUA a testat o rachetă asemănătoare cu cele instalate în România
Publicat: 20/08/2019, 15:10

„Trebuie notat că testarea unui model avansat al rachetei Tomahawk a avut loc la doar 16 zile după retragerea SUA din Tratatul INF și anularea acordului. Nu poate exista o confirmare mai clară a faptului că Statele Unite dezvoltă astfel de sisteme de mult timp și că pregătirile pentru retragerea din acord au inclus activități de cercetare și dezvoltare”, a declarat marți Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

„Racheta a fost lansată cu un sistem vertical de tip Mk41, un sistem universal de lansare care poate lansa atât proiectile de interceptare SM-3, cât și rachete sol-sol și de croazieră. Este regretabil că Statele Unite inițiază amplificarea tensiunilor militare”, a subliniat Riabkov.

„Noi nu reacționăm la provocări. După cum a spus președintele Vladimir Putin, reiterăm angajamentul pentru instituirea unui moratoriu unilateral în amplasarea de sisteme balistice cu raze intermediare de acțiune, dacă Statele Unite nu instalează astfel de sisteme în alte părți ale lumii”, a subliniat Riabkov, citat de agenția Tass.

Departamentul american al Apărării a anunțat luni, în contextul retragerii SUA din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă asemănătoare cu cele utilizate în sistemul antibalistic din România.

Testul a fost efectuat duminică (luni dimineață, ora României) în zona Insulei San Nicolas (California), situată în Oceanul Pacific. Racheta a atins ținta stabilită, aflată la distanța de peste 500 de kilometri, anunță Pentagonul, citat de agenția de presă Reuters.

Testul nu ar fi putut fi efectuat dacă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) ar fi fost în vigoare, dar președintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul care interzicea sistemele balistice terestre cu raze cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Ca reacție la decizia SUA, Rusia a hotărât, la rândul său, retragerea din Tratatul INF.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru agenția Reuters că racheta testată a utilizat un sistem de lansare de tip MK41, explicând însă că nu este vorba de aceeași versiune cu cea instalată la baza antirachetă din România sau care urmează să fie montată în Polonia.

„Rusia a acuzat ani întregi că sistemul terestru MK-41 poate lansa rachete Tomahawk, astfel că aceasta era o încălcare a Tratatului INF. Deși este primul test în această combinație, Rusia în mod sigur va susține că se confirmă acuzațiile sale”, afirmă expertul Kingston Reif, director în cadrul Asociației pentru Controlul Armamentului.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

Președintele SUA, Donald Trump, a susținut că Rusia a încălcat Tratatul INF, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

În urmă cu câteva luni, Administrația Vladimir Putin îl convocase pe atașatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menținerii Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se număra distrugerea instalațiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România și care urmează să fie amplasat și în Polonia.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a pledat recent pentru reluarea negocierilor cu Statele Unite în scopul evitării inițierii unei curse a înarmării după anularea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Washingtonul de amplificarea riscurilor unui conflict atomic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului