Putin: SUA pot lansa din România rachete de tipul celei testate după retragerea din INF

Putin: SUA pot lansa din România rachete de tipul celei testate după retragerea din INF
Publicat: 21/08/2019, 22:03

Referindu-se la racheta pe care Pentagonul a testat-o în contextul retragerii Statelor Unite din Tratatul INF, Vladimir Putin a declarat: „Astfel de rachete pot fi lansate cu sistemele instalate deja în România și Polonia. Tot ce trebuie să faci este să schimbi sistemul software”.

„Și nu cred că partenerii americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană despre acest lucru. Sunt noi amenințări la care noi trebuie să reacționăm”, a declarat Vladimir Putin, potrivit agenției Reuters, în cursul unei vizite în Finlanda.

Rusia și China au condamnat vehement, marți, testul balistic efectuat de Pentagon, acuzând Administrația Donald Trump de amplificarea tensiunilor în scopul dominației militare pe plan global.

„Trebuie notat că testarea unui model avansat al rachetei Tomahawk a avut loc la doar 16 zile după retragerea SUA din Tratatul INF și anularea acordului. Nu poate exista o confirmare mai clară a faptului că Statele Unite dezvoltă astfel de sisteme de mult timp și că pregătirile pentru retragerea din acord au inclus activități de cercetare și dezvoltare. Racheta a fost lansată cu un sistem vertical de tip Mk41, un sistem universal de lansare care poate lansa atât proiectile de interceptare SM-3, cât și rachete sol-sol și de croazieră. Este regretabil că Statele Unite inițiază amplificarea tensiunilor militare. Noi nu reacționăm la provocări. După cum a spus președintele Vladimir Putin, reiterăm angajamentul pentru instituirea unui moratoriu unilateral în amplasarea de sisteme balistice cu raze intermediare de acțiune, dacă Statele Unite nu instalează astfel de sisteme în alte părți ale lumii”, a declarat marți Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Testul balistic efectuat de Pentagon generează efecte negative asupra securității internaționale și demonstrează că Statele Unite depun eforturi pentru superioritate militară, a acuzat, la rândul său, Administrația Chinei. Testul balistic efectuat de SUA va avea „consecințe negative grave pentru securitatea regională și internațională. Adevăratul scop al retragerii Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare este avansarea fără reținere spre dezvoltarea de rachete în sensul atingerii superiorității militare în mod unilateral”, a subliniat Beijingul.

Departamentul american al Apărării a anunțat luni efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă asemănătoare cu cele utilizate în sistemul antibalistic din România, în contextul retragerii SUA din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Testul a fost efectuat duminică (luni dimineață, ora României) în zona Insulei San Nicolas (California), situată în Oceanul Pacific. Racheta a atins ținta stabilită, aflată la distanța de peste 500 de kilometri, a anunțat Pentagonul.

Testul nu ar fi putut fi efectuat dacă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) ar fi fost în vigoare, dar președintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul care interzicea sistemele balistice terestre cu raze cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Ca reacție la decizia SUA, Rusia a hotărât, la rândul său, retragerea din Tratatul INF.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru agenția Reuters că racheta testată a utilizat un sistem de lansare de tip MK41, explicând însă că nu este vorba de aceeași versiune cu cea instalată la baza antirachetă din România sau care urmează să fie montată în Polonia.

„Rusia a acuzat ani întregi că sistemul terestru MK-41 poate lansa rachete Tomahawk, astfel că aceasta era o încălcare a Tratatului INF. Deși este primul test în această combinație, Rusia în mod sigur va susține că se confirmă acuzațiile sale”, a afirmat expertul Kingston Reif, director în cadrul Asociației pentru Controlul Armamentului.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

Președintele SUA, Donald Trump, a susținut că Rusia a încălcat Tratatul INF, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

La începutul lunii august, Alianța Nord-Atlantică a anunțat că sistemul antibalistic american Aegis instalat în baza de la Deveselu (județul Olt) a fost actualizat din punct de vedere tehnic.

În urmă cu câteva luni, Administrația Vladimir Putin îl convocase pe atașatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menținerii Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se număra distrugerea instalațiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România și care urmează să fie amplasat și în Polonia.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a pledat recent pentru reluarea negocierilor cu Statele Unite în scopul evitării inițierii unei curse a înarmării după anularea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Washingtonul de amplificarea riscurilor unui conflict atomic.

Foto: 123RF

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun