Putin, avertisment către Statele Unite: Un atac asupra Iranului ar avea consecințe grave

Putin, avertisment către Statele Unite: Un atac asupra Iranului ar avea consecințe grave
Publicat: 20/06/2019, 18:19

Un atac al Statelor Unite împotriva Iranului ar avea consecințe „catastrofale”, a avertizat joi președintele Rusiei, Vladimir Putin, în contextul tensiunilor dintre Washington și Teheran.

„Statele Unite afirmă că nu exclud folosirea forței (…). Aceasta ar fi o catastrofă cel puțin pentru regiune. Ar genera o amplificare a violențelor și o creștere a numărului de refugiați”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenția Associated Press și de cotidianul Le Figaro.

„Consecințele ar fi triste și pentru cei care ar lansa o asemenea tentativă”, a atras atenția liderul de la Kremlin.

Gardienii Revoluției din Iran au anunțat doborârea unei drone militare americane care ar fi pătruns în spațiul aerian iranian, dar Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susține că aparatul de zbor se afla în spațiul aerian internațional, deasupra Strâmtorii Hormuz.

„Iranul nu poate accepta incursiunile ilegale în spațiul aerian sau invadarea spațiului nostru de către un aparat de zbor străin. Invadatorii vor purta întreaga responsabilitate”, a declarat Abbas Mousavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, citat de agenția de presă Tasnim.

Franța și Germania au anunțat miercuri că vor depune toate eforturile pentru evitarea unui conflict militar între Statele Unite și Iran, avertizând că riscurile se mențin, mai ales pe fondul presiunilor exercitate de Administrația Donald Trump. „Vrem să unificăm eforturile pentru lansarea unui proces în sensul reducerii tensiunilor. Încă avem timp și sper că toate părțile vor da dovadă de mai mult calm. Încă există timp, dar doar puțin”, a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe. Jean-Yves Le Drian a explicat că amenințarea Iranului că va depăși limita stocurilor de uraniu stabilită prin Acordul nuclear din 2015 este îngrijorătoare, însă a atribuit o parte din vină Statelor Unite. „Noi considerăm că decizia SUA de a încălca Acordul nuclear nu este bună și că actuala campanie de presiuni maxime contribuie la tensiuni”, a subliniat ministrul francez de Externe.

La rândul său, Heiko Maas, ministrul german de Externe, aflat în vizită la Paris, a atras atenția că „riscul izbucnirii unui război în Golf nu a fost evitat”. „Trebuie să facem totul pentru a nu se ajunge la acest lucru. De aceea, vorbim cu toate părțile. Am fost în Iran, vorbim și cu americanii. Vrem reducerea tensiunilor prin dialog. Este vremea diplomației, noi avem acest angajament”, a subliniat șeful diplomației de la Berlin.

Planul Statelor Unite de suplimentare a efectivelor militare în Orientul Mijlociu are rolul de a genera un conflict militar cu Iranul, a acuzat marți Administrația Vladimir Putin, îndemnând Washingtonul și Teheranul să dea dovadă de reticență. Administrația Donald Trump a anunțat luni seară trimiterea a încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor cu Iranul.

Nathalie Tocci, un oficial european de rang înalt, a declarat că Administrația Donald Trump este responsabilă de amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu din cauza încălcării Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. „Actuala situație se întâmplă dintr-un motiv care nu a fost menționat până acum, anume faptul că Statele Unite au încălcat Planul Comun Complet de Acțiune, adică Acordul iranian. Practic, nu respectă partea lor din acord”, a declarat, pentru BBC, Nathalie Tocci, consilier special al Federicăi Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate. Referindu-se la atacurile care au vizat petroliere în Golful Oman, Nathalie Tocci a precizat: „Încă nu avem dovezi clare despre ce s-a întâmplat. Cred că este rezonabil ca Iranul, deși neagă acest lucru, să le fi comis. Dar cred că este vorba de o reacție, nu neapărat una extremă sau radicală, dar în mod clar este o reacție la ceea ce Teheranul consideră a fi o escaladare a crizei din zona Golfului. Este o situație foarte periculoasă, deoarece în mod evident escaladarea conduce la riposte”.

Două petroliere, unul norvegian și altul japonez, au fost atacate săptămâna trecută în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite și Iran. În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite. Statele Unite au atribuit atacurile Iranului, care a negat orice responsabilitate.

Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acțiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internațional, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.

Președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia mențin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancțiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunța la unele condiții ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menținerea Tratatului.

Relațiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancțiunilor impuse de Administrația Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Președintele SUA vrea limitarea activităților nucleare și balistice iraniene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani