no author
Mihai Draghici
3046 vizualizări 1 dec 2018

Zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă, la un nou miting al mişcării "Vestele Galbene" în mai multe oraşe din Franţa, informează publicaţia Le Figaro.

La mitingul desfăşurat pe Bulevardul Champs-Élysées din Paris au participat aproximativ 5.500 de persoane, a declarat premierul Édouard Philippe.

Unii manifestanţi au atacat cu pietre forţele de ordine, care au ripostat cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene. Cel puţin 107 persoane au fost reţinute de forţele de ordine.

Guvernul Édouard Philippe s-a arătat dispus să discute cu reprezentanţi ai manifestanţilor. "Suntem deschişi dialogului cu cei care sunt pregătiţi în mod sincer pentru acest dialog", a declarat Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Paris.

Mai multe maşini au fost incendiate de protestatari, pompierii intervenind pentru a stinge flăcările.

Mişcarea "Vestelor Galbene" denunţă preţurile mari la carburanţi, generate de accize, şi nivelul de trai din Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron a adoptat un ton conciliant, dar a refuzat să renunţe la introducerea unei taxe suplimentare pe carburanţi, prevăzută în strategia privind viitorul energetic. Macron a subliniat că Administraţia de la Paris nu va ceda în faţa violenţelor, subliniind că va aplica un plan care prevede închiderea tuturor termocentralelor pe bază de cărbune şi a unor centrale atomoelectrice până în anul 2022.

Valul de proteste ale "Vestelor Galbene” s-a declanşat în Franţa pe 17 noiembrie. Sâmbăta trecută, la manifestaţii au participat peste 100 mii de persoane. De la 1 ianuarie 2019 ar urma să intre în vigoare o nouă majorare.

Foto: Hepta

Citește și: