no author
Silviu Bănilă
608 vizualizări 8 nov 2018

Tot mai multe voci o indică pe „aghiotanta” lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, secretarul general al CDU (Uniunea Creştin-Democrată), partidul cancelarului german. Aceasta ar putea prelua conducerea de la Merkel nu mai târziu de anul viitor, scrie CNBC.

„Estimăm că Annegret Kramp-Karrenbauer va prelua frâiele CDU de la Merkel”, a declarat echipa de economişti a băncii Citi, condusă de Christian Schultz, într-o notă de luni. „Ne aşteptăm ca alegerile să fie susţinute în a doua jumătate a lui 2019 şi vom asista la crearea unei coaliţii centriste”, a precizat Schultz.

Săptămâna trecută, Merkel a anunţat că acesta este ultimul ei mandat şi CDU a demarat „jocurile” pentru conducerea partidului.MERKEL II

12 persoane s-au înscris în cursă, dar numai trei au şanse reale de a câştiga postul suprem: ministrul sănătăţii, Jens Spahn, fostul lider al grupului parlamentar, Friedrich Merz şi mâna dreaptă a lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer.

„AKK”, cum este alintată în cercurile politice germane, Kramp-Karrenbauer are 56 de ani şi este preferata lui Merkel pentru viitorul partidului şi a cancelariei.

Merkel a nominalizat-o pe Kramp-Karrenbauer pentru funcţia de secretar general al CDU, în februarie 2018, trimiţând un semnal puternic de susţinere pentru cea care era la acea vreme ministrul al Statului Saarland.Mai mult, Kramp-Karrenbauer pare genul de lider care va merge pe urmele lui Merkel. CDU va lua o decizie în cadrul unei conferinţe desfăşurată în 7-8 decembrie.

Miercuri, Kramp-Karrenbauer şi-a prezentat candidatura. „Această eră se încheie şi o eră nu poate continua la nesfârşit - dar nici nu poate fi reversibilă”, a declarat aceasta, oferind un semnal privind păstrarea liniei actuale a CDU.

Cotidianul german Handelsblatt crede că Annegret Kramp-Karrenbauer are o şansă mare să câştige lozul cel mare, datoriă experienţei vaste în politică.

Decăderea ei ar putea veni din faptul că seamănă prea mult cu Merkel şi germanii vor să schimbe FOAIA, a declarat redactorul-adjunct al Handelsblatt, Allison Williams.

„Susţinătorii ei spun că este inteligentă, cu simţul ironiei. Pentru alţii, este conservatoare, nu are o retorică puternică şi va conduce un cabinet MERKEL II”.

CDU se confruntă cu popularitatea crescândă a celorlalte partide: Alternativa pentru Germania (AfD) şi Verzii de stânga.Merkel, retragere istorică, dar aşteptată

Sfârşitul erei politice Angela Merkel a început, scrie ediţia europeană a publicaţiei Politico, după ce cancelarul german a anunţat la finele lunii octombrie, în urma mai multor eşecuri electorale, că acesta este ultimul său mandat şi se retrage din cursa internă pentru şefia Uniunii Creştin-Democrate (CDU). Retragerea Angelei Merkel, unul dintre cei mai puternici lideri europeni vreme de peste 12 ani şi un puternic susţinător al curentului pro-imigraţie, va genera un seism politic resimţit la nivelul întregii Europe, apreciază analiştii.

 "În calitatea de cancelar, eu trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru tot. Acesta este ultimul meu mandat de cancelar," a declarat luni Angela Merkel, citată de bbc.com.

"Nu voi mai candida pentru niciun post politic după încheierea mandatului. Pentru restul legislaturii, sunt pregătită să lucrez în continuare în calitatea de cancelar. Am sentimentul că este momentul să deschidem un nou capitol,” le-a spus Merkel reporterilor în Berlin.

foto: Hepta

Citește și: