no author
Marinela Sarbu
1291 vizualizări 8 feb 2019

Conversaţia, interceptată de agenţiile americane de informaţii, este dovada cea mai amănunţită de până acum că prinţul coroanei saudite a luat în considerare uciderea lui Jamal Khashoggi cu mult înainte ca o echipă de agenţi saudiţi să-l stranguleze în consulatul saudit din Istanbul şi să-i dezmembreze corpul folosind un ferăstrău de oase. Decesul lui Khashoggi a provocat săptămâni de indignare în întreaga lume şi între ambele partide de la Washington, unde congresmenii au cerut o investigaţie pentru stabilirea responsabililor, scrie The New York Times.

Conversaţia pare să fi fost recent transcrisă şi analizată ca parte a unui efort al agenţiilor de informaţii pentru a găsi dovezi despre cine a fost responsabil pentru moartea lui Khashoggi. Agenţia Naţională de Securitate şi alte agenţii americane de spionaj cercetează acum vocea şi conversaţiile de-a lungul anilor ale prinţului coroanei pe care ANS le interceptează şi stochează în mod obişnuit, la fel cum agenţia a făcut mult timp pentru alţi oficiali străini de top, inclusiv aliaţi apropiaţi ai Statelor Unite.

 

Dovezile existente în cazul asasinării jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi indică un "atac premeditat" comis de "oficiali de stat din Arabia Saudită", afirmă Agnès Callamard, raportorul special ONU care anchetează execuţii extrajudiciare.

"Dovezile colectate din Turcia arată că domnul Khashoggi a fost victima unui asasinat brutal şi premeditat, planificat şi comis de oficiali de stat din Arabia Saudită", a declarat Agnès Callamard, citată de site-ul cotidianului Le Figaro.

"Acest asasinat premeditat reprezintă cea mai gravă încălcare a dreptului fundamental la viaţă", a subliniat Agnès Callamard la revenirea din Turcia.

Raportorul Naţiunilor Unite privind execuţii extrajudiciare, Agnès Callamard, va prezenta în luna mai un raport de anchetă privind asasinarea jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi.

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.

Guvernul saudit a negat că tânărul moştenitor al coroanei a jucat vreun rol în crimă, iar preşedintele Trump a arătat public puţin interes în a încerca să obţină dovezi despre cine a fost responsabil. Prinţul Mohammed, următorul în linie ierarhică la tronul saudit după tatăl său bolnav, regele Salman, a devenit conducătorul de facto al Arabiei Saudite şi aliat apropiat al Casei Albe - în special al lui Jared Kushner, ginere şi consilier al preşedintelui.

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Anchetele de după moartea lui Khashoggi au relevat că jurnalistul a fost sufocat cu o pungă de plastic. Asasinii ar fi acoperit podeaua cu pungi de plastic, după care au dezmembrat trupul jurnalistului, proces care a durat 15 minute, au stabilit anchetatorii turci.

🔸"Remove this plastic bag off my face .. I am suffocating !" .. These were the last words of #JamalKhashoggi before he died ! pic.twitter.com/Ixo0qDZnPq

— Prisoners of Conscie (@m3takl_en) November 11, 2018

Potrivit înregistrărilor audio ascultate de jurnaliştii de la cotidianul proguvernamental Sabah, pe 2 octombrie, în jurul orei 13:15, când Khashoggi a intrat în consulat, a fost poftit în biroul consulului general Mohammad al-Otaibi, care l-a servit cu ceai şi cafea. Puţin mai târziu, peste ei au intrat agenţii speciali, care l-au luat pe sus pe jurnalist, ducându-l în încăperea alăturată, unde au început să-l interogheze şi să-l tortureze. Până la acest moment nu era clar în ce moment şi exact în ce circumstanţe a murit Khashoggi. Râmâne de stabilit dacă înregistrările din care ar rezulta că acesta a fost sufocat cu o pungă de plastic sunt noi şi au ajuns recent în posesia jurnaliştilor turci sau dacă sunt aceleaşi înregistrări citate de presă şi menţionate iniţial de echipa de anchetă.

La aproximativ o lună de la declanşarea oficială a investigaţiei, anchetatorii turci au ajuns la concluzia că trupul jurnalistului a fost dizolvat în acid, după ce au refăcut, pas cu pas, filmul evenimentelor. Ancheta a confirmat că asasinatul nu este un incident datorat excesului de zel al agenţilor saudiţi, ci un act premeditat la nivel înalt. Mai mult decât atât, presa internaţională a relatat că ar exista o ”listă neagră” a criticilor regimului de la Riad.

De altfel, Jamal Khashoggi a menţionat într-unul dintre articolele sale pentru Washington Post, la începutul acestui an, că Saud al- Qahtani, un înalt oficial de la curtea regală, ar fi întocmit o "listă neagră" a jurnaliştilor critici ai regatului, pe care la acel moment doar îi intimida.  

Într-un interviu extraordinar acordat revistei Newsweek, chiar înainte de moartea sa, Khashoggi l-a descris pe Qahtani ca fiind "răutăcios".

Această ”listă neagră” ar mai fi făcut o victimă, jurnalistul Turki bin Abdulaziz al-Jasser, la doar câteva zile înainte de asasinarea lui Jamal Khashoggi şi înainte ca dezvăluirile din această anchetă să expună cazul în mass media din întreaga lume.

Astfel, prima menţiune a celui de-al doilea presupus asasinat, a fost făcută pe 3 noiembrie pe contul de twitter al ” Prisoners of Conscie”, dedicat persoanelor aflate în închisorile saudite pentru criticile aduse regimului.

🔴 Quoting @thenewkhaleej: The detained Saudi writer Turki al-Jasser is reported DEAD under severe torture in prison a few days after his arbitrary detention in March. pic.twitter.com/qEkZzlilfZ

— Prisoners of Conscie (@m3takl_en) November 3, 2018

”Jurnalistul saudit Turki al-Jasser este declarat mort după ce a fost cumplit torturat în închisoare vreme de luni de zile, de la arestarea sa abuzivă din martie”, scriu autorii contului.

În luna noiembrie The New York Times relata că oficialii serviciilor saudite apropiaţi prinţului Mohammed bin Salman s-ar fi întâlnit în 2017 cu mai mulţi oameni de afaceri pentru a discuta manevre pentru sabotarea economiei Iranului, dar şi posibilitatea de a asasina inamicii iranieni ai Regatului.

During a meeting arranged by George Nader and Joel Zamel, Saudis close to MBS discussed killing other enemies a year before #JamalKhashoggi’s death. Both Nader and Zamel are witnesses in the Mueller investigation. https://t.co/ukyBbrR5wk

— Ali H. Soufan (@Ali_H_Soufan) November 12, 2018

În timpul acestei întâlniri, oficialii saudiţi i-au întrebat pe oamenii de afaceri prezenţi la discuţii dacă au ”dirijat mişcarea” ("conducted kinetics") – un termen folosit pentru a face referire la asasinate. ”Aceste discuţii, iniţiate cu mai mult de un an înainte de asasuinatul jurnalistului saudit, arată că oficialii saudiţi aveau în plan excluderea fizică încă de la începutul ascensiunii prinţiului saudit Mohammed bin Salman”, notează The New York Times.

Turki al-Faisal: No international probe into #JamalKhashoggi ’s murder https://t.co/bAEsqVPC5d

— Middle East Monitor (@MiddleEastMnt) November 12, 2018

 

 

Citește și: