no author
Mihai Draghici
368 vizualizări 21 aug 2019

„În prezent, scenariul central al Brexit este cel fără acord", a transmis Preşedinţia Franţei.

„Există o fermitate europeană asupra principiilor, dar există voinţa discuţiilor cu Marea Britanie pe diverse puncte", a subliniat Palatul Elysée.

Emmanuel Macron va avea joi un dejun de lucru cu Boris Johnson. Vineri, premierul britanic se va întâlni la Berlin cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„Garanţiile privind frontiera irlandeză reprezintă o poliţă de asigurare şi un element indispensabil al acordului deoarece este vorba de asigurarea păcii şi stabilităţii Irlandei şi a integrităţii pieţei europene", a argumentat Preşedinţia Franţei.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.

 

Citește și: