Mike Pence: Armata SUA este „pregătită” să apere interesele aliaților după atacurile din Arabia Saudită

Mike Pence: Armata SUA este „pregătită să apere interesele aliaților după atacurile din Arabia Saudită
Publicat: 17/09/2019, 19:23

„După acest atac neprovocat, vă promit, suntem pregătiți”, a declarat Mike Pence într-un discurs rostit la Fundația Heritage.

„Suntem pregătiți să apărăm interesele aliaților noștri, nu vă faceți iluzii”, a adăugat Mike Pence, citat de publicația The Hill.

Vicepreședintele SUA a declarat că, „aparent”, Iranul este responsabil de atacurile din Arabia Saudită, subliniind că serviciile de informații americane încearcă să afle detalii. „Evaluăm toate dovezile, ne consultăm cu aliații”, a adăugat Mike Pence, subliniind că președintele Donald Trump va stabili cea mai bună modalitate de reacție.

„Statele Unite vor lua toate măsurile necesare” pentru apărarea aliaților, a insistat Mike Pence, precizând că secretarul de Stat Mike Pompeo s-a deplasat în Arabia Saudită, pentru evaluarea situației.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, s-a declarat luni seară „extrem de preocupat” de atacurile care au vizat rafinării din Arabia Saudită, acuzând Iranul de amplificarea tensiunilor regionale și avertizând că există riscul escaladării crizei. „Îndemnăm toate părțile să evite producerea unor noi atacuri de acest fel, deoarece pot avea consecințe negative pentru întreaga regiune; de asemenea, suntem extrem de preocupați de riscul escaladării tensiunilor”, a declarat Jens Stoltenberg. NATO „condamnă vehement” atacurile de acest fel, deoarece pot avea efecte destabilizatoare asupra aprovizionării cu petrol, a adăugat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice. „Suntem preocupați de ceea ce vedem mai ales din partea Iranului. Iranul susține diverse grupuri teroriste și este responsabil de acțiunile în sensul destabilizării întregii regiuni”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian și nu au fost lansate din Yemen, a anunțat luni seară coaliția internațională condusă de Arabia Saudită, conform agenției Reuters. „Rezultatele preliminare arată că armele utilizate sunt iraniene, iar acum lucrăm pentru a determina locația. Atacul terorist nu a fost lansat din Yemen așa cum susțin insurgenții huthi”, a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliției internaționale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen.

Iranul a catalogat drept „inacceptabile” acuzațiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalații petroliere din Arabia Saudită.

Donald Trump, președintele SUA, a anunțat că așteaptă poziția Arabiei Saudite referitoare la autorii atacului, sugerând că Washingtonul ar putea lansa o acțiune militară.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită au afectat aproximativ jumătate din producția de petrol saudită, a informat cotidianul Financial Times. Insurgenții huthi din Yemen, susținuți de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq și Khurais.

Administrația Donald Trump a atribuit atacurile Iranului. „În contextul apelurilor pentru detensionarea situației, Iranul a lansat acum un atac fără precedent asupra fluxului energetic global. Nu există nicio dovadă că atacurile au fost lansate din Yemen. Cerem tuturor națiunilor să condamne public și fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor colabora cu partenerii și aliații pentru a se asigura că piețele energetice rămân aprovizionate bine și că Iranul va fi tras la răspundere pentru agresiune”, a declarat, sâmbătă seară, secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Rusia a cerut, luni, comunității internaționale să nu tragă concluzii „pripite” în cazul atacurilor cu drone care au vizat instalații petroliere din Arabia Saudită, în contextul în care Statele Unite au atribuit aceste acțiuni Iranului. „Le cerem tuturor țărilor să se abțină de la orice acțiune ori concluzie pripită care pot agrava situația. Acest incident reprezintă o situație foarte neplăcută pentru piețele mondiale ale petrolului. Sperăm că Arabia Saudită va putea remedia pagubele cât mai curând”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee