no author
Departamentul Sport - Mediafax
4918 vizualizări 23 ian 2019

Şansele ca fotbalistul Emiliano Sala să fi supravieţuit, în urma dispariţiei avionului la bordul căruia se afla sunt din ce în ce mai mici.

John Fitzgerald, pilot la Channel Islands Airsearch, o asociaţie cu sediul în Insula Guernesey, care participă la căutări, a declarat, marţi, 22 ianuarie, pentru L'Equipe:

"Mi-aş dori să nu fie cazul, dar nu cred. Sunt foarte pesimist," a declarat pentru L'Equipe, John Fitzgerald, pilot la Channel Islands Airsearch, o asociaţie cu sediul în Insula Guernesey, care participă la căutări. "Imaginaţi-vă soluţia cea mai optimistă, că pilotul a reuşit să aterizeze în condiţii corecte. El ar fi avut o barcă de salvare autogonflabilă, obligatorie pentru fiecare zbor deasupra mării. Să presupunem că a reuşit să scoată barca din avion şi că el şi Sala s-au refugiat în ea. În acest caz, l-am fi văzut sau auzit, pentru că acest tip de ambarcaţiune dispune de rachete de semnalizare şi balize. Dar luni seară, avionul nostru a survolat îndelung zona accidentului, împreună cu două elicoptere. De asemenea, au fost bărci care au participat la căutare. Şi nimeni nu a văzut nimic, în condiţiile în care vizibilitatea a fost bună. (n.red. - Dacă au sărit din avion numai cu vestele de salvare)

În acest caz, nu cred că mai sunt în viaţă la ora la care vorbim. Am făcut baie în Canalul Mânecii într-o zi şi am putut să rezist cu greu trei minute, deoarece marea este foarte rece în această perioadă a anului. Cred că nu ar fi putut rezista mai mult de o oră fără să-şi piardă cunoştinţa".

Fitzgerald a speculat despre motivul dispariţiei avionului:

"Mă gândesc la o pană electrică totală, ceea ce ar explica de ce contactul s-a întrerupt brusc. Apoi, odată întreruptă funcţionarea motoarelor, presupun că pilotul a încercat să-l dirijeze către cel mai apropiat aeroport, cel din Aurigny, din Insulele Canalului, care era în acel moment la o distanţă de aproximativ 18 kilometri. Dar fără motor, avionul era condamnat să piardă altitudine şi cred că a parcurs cel mult 7 km. În acest caz, nu cred că a ajutat la ceva. Dar acestea sunt numai supoziţii".

Marţi seara, după ce căutările avionului dispărut au fost suspendate din cauza întunericului, Poliţia din Insula Guernsey nu era deloc optimistă.

"Nu am găsit semne despre cei care se aflau la bord. Dacă au ajuns în apă, şansele de supravieţuire în acest moment, sunt, din nefericire, mici," au scris reprezentanţi ai poliţiei insulare, pe Twitter.

Astăzi, căutările au fost reluate încă de dimineaţă.

"Au decolat două avioane care vor cerceta o zonă în care apreciem că există cele mai mari şanse să găsim ceva, având în vedere rapoartele despre codiţiile meteo şi curenţii marini," a anunţat Poliţia Guersney. "Vor survola şi regiunea de coastă Alderney şi vor observa stâncile şi insuliţele din apropiere."

Avionul privat de mici dimensiuni, de tip Piper Malibu, în care se afla fotbalistul argentinian Emiliano Sala, a fost dat dispărut, luni seară, în timp ce se afla deasupra Canalului Mânecii, după ce a pierdut contactul cu controlorii de trafic. Sala se întorcea la Cardiff, pentru a se alătura echipei la care fusese transferat sâmbătă, 19 ianuarie, după o scurtă vizită la Nantes, unde a călătorit cu acelaşi aparat pentru a-şi lua la revedere de la foştii lui colegi, între care se numără şi portarul Ciprian Tătăruşanu.

Piper Malibu este un monomotor care poate transporta şase persoane, pilotul şi cinci pasageri, însă la bord se aflau doar fotbalistul şi pilotul. Avionul a decolat de la Nantes luni, la ora locală 19:15, cu direcţia Cardiff, zburând la o altitudine de 1.650 de metri. După ce a depăşit Insula Guernsey, a cerut să coboare, dar când se afla la o altitudine de 700 de metri, a pierdut contactul cu turnul de control. La 20:23, a fost alertată Garda de Coastă din Guernsey. Două elicoptere, unul francez, cu baza la Cherbourg şi unul britanic, au început imediat căutările, dar le-au oprit la ora 2:00, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (vânt, valuri, vizibilitate redusă).

Potrivit L'Equipe, avionul era pilotat de Dave Henderson, un om cu experienţă.

Emiliano Sala i-a mărturisit coechipierului Nicolas Pallois - care l-a dus cu maşina la aeroport - că au fost turbulenţe în timpul zborului spre Nantes şi se temea să se întoarcă cu acelaşi avion, scrie Daily Mail.

Cotidianul spaniol Marca a publicat câteva mesaje audio pe care Sala le-a trimis în timp ce zbura spre Cardiff pe un grup de WhatsApp.

"Salut, fraţii mei, ce mai faceţi, nebunilor?" îşi începe jucătorul seria de mesaje audio, în care părea destul de obosit şi somnoros.

"Frate, sunt mort de oboseală. Am fost la Nantes şi am făcut lucruri, lucruri, lucruri şi nu se mai terminau, nu se mai terminau...

Sunt aici, într-un avion care pare că se face bucăţele şi mă îndrept spre Cardiff pentru că mâine încep antrenamentele cu noua echipă.

Voi ce mai faceţi, fraţilor, totul bine?".

La scurt timp, Emiliano Sala a mai trimis un mesaj ironic, dar care parcă prevestea ce avea să se întâmple:

"Dacă într-o oră jumătate nu aveţi veşti de la mine, nu ştiu dacă trimit pe cineva să mă caute pentru că nu mă vor putea găsi, dar ştiţi ..... Tată, ce frică îmi e!"

 

Citește și: