no author
Mircea Olteanu
1370 vizualizări 16 aug 2019

O serie de politicieni danezi şi-au manifestat dezaprobarea faţă de ideea că SUA ar putea cumpăra Groenlanda, după ce publicaţia The Wall Street Journal a relatat că preşedintele american Donald Trump a sugerat în discuţii private că ar fi interesat să achiziţioneze insula arctică.

Martin Lidegaard, fost ministru de Externe şi un lider al Partidului Social Liberal, a calificat ideea drept o „propunere grotescă", fără vreun fundament real, relatează agenţia de ştiri Reuters..

„Vorbim despre oameni reali şi nu putem vinde Groenlanda ca o veche putere tradiţională", a adăugat Lidegaard.Lars Lokke Rasmussen.

„Dacă chiar îi trece prin cap asta, atunci aceasta este dovada finală că a înnebunit", a declarat Soren Espersen, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al Partidului Popular Danez.

„Gândul că Danemarca ar putea vinde Statelor Unite 50.000 de cetăţeni este complet ridicol", a adăugat politicianul danez.

„Trebuie să fie o glumă de ziua păcălelilor … dar cu totul în afara sezonului", a afirmat fostul premier danez Lars Lokke Rasmussen.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat, în discuţiile cu consilierii săi, că ar putea cumpăra insula Groenlanda, teritoriu autonom danez, dar nu este clar cât de serioasă este ideea liderului de la Casa Albă, a relatat joi publicaţia The Wall Street Journal, citând surse familiare cu discuţiile.

Cu o populaţie de 56,000 de locuitori, Groenlanda face parte din Danemarca, având o largă autonomie internă, însă Copenhaga decide asupra chestiunilor de securitate şi politică externă. În urma unui referendum în 1982, locuitorii insulei au decis retragerea din Uniunea Europeană.

Oficialii americani consideră că Groenlanda are o mare importanţă pentru securitatea Statelor Unite. Un tratat defensiv între Copenhaga şi Washington, încheiat în urmă cu mai multe decenii, conferă forţelor armate ale SUA drepturi aproape nelimitate în Groenlanda, unde se află cea mai nordică bază militară americană, Thule Air Base. Aflată la aproximativ 750 de mile (1200 de kilometri) nord de Cercul polar arctic, baza include o staţie radar ce face parte din sistemul american de avertizare timpurie pentru ameninţări balistice. De asemenea, baza este folosită de Comandamentul Spaţial din cadrul Forţelor aeriene SUA, cât şi de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD).

Citește și: