no author
Mihai Draghici - Mediafax
642 vizualizări 14 iun 2018

Potrivit cotidianului Yomiuri, Shinzo Abe ar fi dispus să zboare la Phenian pentru întrevederea cu Kim Jong-un. O altă opţiune ar fi ca întrevederea să aibă loc cu ocazia Forumului Economic Estic, programat în septembrie în oraşul rus Vladivostok.

Preşedintele SUA Donald Trump a avut o întrevedere cu liderul Coreei de Nord în Singapore.

În acest context, Japonia a lansat un apel la prudenţă, cerând menţinerea sancţiunilor internaţionale contra Coreei de Nord şi a prezenţei militare americane în Asia de Est. "Considerăm exerciţiile militare americano - sud-coreene şi prezenţa militară americană în Coreea de Sud ca fiind VITALE pentru securitatea în Asia de Est. Este decizia Statelor Unite şi Coreei de Sud în privinţa manevrelor militare comune. Noi nu avem intenţia de a modifica programul exerciţiilor comune cu Statele Unite", a declarat miercuri Itsunori Onodera, ministrul nipon al Apărării.Donald Trump a anunţat marţi, imediat după întrevederea cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, că va suspenda exerciţiile militare din Coreea de Sud. Donald Trump a admis că procesul denuclearizării Coreei de Nord va dura mulţi ani, subliniind că va fi verificat de experţi americani şi internaţionali şi oferind asigurări că Statele Unite nu vor reduce efectivele militare din Coreea de Sud.

Mesajul lui Trump pe twitter, dupa întâlnirea cu Kim Jong-un:

 

În afară de problemele de securitate, Shinzo Abe ar putea discuta cu Kim Jong-un despre cazul cetăţenilor niponi răpiţi de serviciile secrete nord-coreene în anii 1970 şi 1980.

Coreea de Nord reprezintă o ameninţare strategică pentru Japonia. Regimul autoritarist de la Phenian a lansat de mai multe ori, în cadrul unor teste, rachete pe deasupra Japoniei.

În afară de Donald Trump şi de Shizo Abe, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi-a exprimat intenţia de a avea o întrevedere cu Kim Jong-un.

 

 

Citește și: