Sorin Bogdan
Sorin Bogdan
10272 vizualizări 26 ian 2019

Epilog trist al operaţiunii de salvare care a început în după amiaza de 13 ianuarie, scrie El Pais. În noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 1:25, cei doi mineri care săpau ultima porţiune a tunelului către puţ au anunţat că l-au găsit pe Julen Rosello. Din păcate, băieţelul era mort. În tunelul paralel a coborât şi un poliţist, iar cadavrul a fost adus la suprafaţă în jurul orei 4:00. 

Vreme de 13 zile şi nopţi, membrii Brigăzii de Salvatori Minieri din Asturia au depus eforturi supraomeneşti, încercând să ajungă cât mai repede la copilul căzut în puţ. După ce au forat un puţ paralel, cu ajutorul unui utilaj special, până la adâncimea de 71 de metri, la care se presupunea că s-ar afla blocat copilul, minerii au coborât într-o colivie specială şi au săpat cu târnăcoapele şi pickamerele un tunel de 4 metri pentru a ajunge la băiat. Garda Civilă Spaniolă a publicat imagini filmate din finalul operaţiunii, în care se poate observa gradul de dificultate al operaţiunii.

Operatiunea de salvare a ţinut cu sufletul la gură nu numai Spania, toată lumea sperând într-un miracol. Iată, pe scurt, filmul celor 13 zile.

”Poziţia corpului copilului indică faptul că a fost o cădere liberă, până la adâncimea de 71 de metri, unde a fost găsit,” a declarat Alfonso Rodriguez Gomes de Celis, trimisul guvernului la această operaţiune, citat de El Pais. El a explicat că băiatul a fost acoperit de pământul nisipos şi afânat, antrenat în cădere de pe pereţii puţului. Deocamdată, specialiştii nu au stabilit de ce căderea băiatului s-a oprit la 71 din cei 110 metri ai puţului. În urma autopsiei, se va constata cauza decesului, iar ancheta oficială va decide cine este responsabil pentru moartea băiatului.

Pe 13 ianuarie, în timp ce alerga printr-o fermă din Totalan, o licalitate de lângă oraşul spaniol Malaga, Julen Rosello, un băieţel de 2 ani a căzut într-un puţ neacoperit, săpat ilegal pentru a găsi apă, de o firmă locală. Coborând o cameră video în groapa cu diametrul de numai 25 de centimetri, echipele de salvare chemate de familie au descoperit că puţul e înfundat cu pământ la o adâncime de 71 de metri, dar au zărit şapca copilului. A fost demarată o operaţiune de salvare neobişnuită, în care peste 85.000 de tone de pământ au fost scoase pentru a fora un puţ paralel, în care au coborât echipele de salvatori minieri.

 

Citește și: