Jean-Francois Bohnert: Se pune prea mult accent pe experiența anticorupție a Codruței Kovesi

Publicat: 16/07/2019, 10:19

Jean-François Bohnert, procurorul francez susținut de Consiliul UE pentru conducerea Pachetului UE, afirmă, într-un interviu acordat Politico.eu, că sarcina procurorului-șef european nu va fi doar să combată corupția, subliniind că se pune prea mult accent pe experiența anticorupție a Laurei Kovesi.

Jean-Francois Bohnert a evidențiat, în interviul acordat Politico.eu, importanța ca noul Oficiu al Parchetului European (EPPO) să aplice reglementările. „Trebuie să recurgem de fiecare dată la textul legii”, a declarat Bohnert.

Reglementările arată că Parchetul UE îi va „investiga, îi va inculpa și îi va deferi justiției pe autorii infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”, a subliniat procurorul francez.

Întrebat dacă se pune prea mult accent pe experiența Laurei Codruța Kovesi în combaterea corupției, deși aceasta reprezintă doar o mică parte a activității Parchetului UE, Bohnert a răspuns „da”, potrivit Politico.eu. „Este principala experiență a Laurei Kövesi, pot înțelege în totalitate acest lucru dacă vine din partea ei”, a precizat Bohnert, avertizând însă asupra riscului concentrării pe un singur element al atribuțiilor noului procuror-șef al UE. „Este ca și cum am folosi un binoclu, dacă reglezi lentila nu se vede același lucru. Poate că nici în timpul discuțiilor de la audierile în Parlamentul European, concentrarea prea mult doar pe corupție nu a fost neapărat modul bun de a face acest lucru”.

Jean-Francois Bohnert a vorbit și despre faptul că Laura Codruța Kovesi, foarte cunoscută în România și în cercurile politice europene, a fost în centrul atenției de la începerea procedurilor pentru desemnarea procurorului-șef al UE. „În prima fază, desigur, acesta nu a fost un avantaj. M-am simțit puțin lăsat în spatele scenei, deoarece atenția principală era asupra domnișoarei Kövesi”, a subliniat Bohnert, notând că presa a aplicat un „tratament diferențiat”.

Anterior, Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de șef al Parchetului european, a transmis că nu s-a retras din cursă, în pofida faptului că vineri, în România, informația era că Laura Codruța Kovesi a rămas singură în cursă. Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice franceze a declarat că „în momentul de față, nu s-a schimbat nimic” în ceea ce privește poziția Franței. Bonhert a declarat că este „trist să citească mesajele de pe Twitter care îi cer să se retragă din cursa pentru Parchetul european”, afirmând că nu este ceva ce ia în considerare. Mai mult decât atât, acesta a declarat că procurorii germani s-au oferit să îl susțină în cadrul unei conferințe recente. „Mulți oameni mă susțin și știu că am experiență. Nu pot să renunț pentru că mulți alți oameni nu ar înțelege”, a adăugat procurorul francez.

Laura Codruța Kovesi a declarat, duminică, într-un interviu acordat BBC referitor la candidatura sa la Parchetul european, că Guvernul României nu a susținut-o la Bruxelles, precizând însă că acest lucru nu a contat în demersul său pentru că „nu a așteptat niciodată ajutorul lor”. „Această candidatură e foarte importantă, nu doar pentru mine la nivel personal, e importantă pentru colegii mei, pentru întreg sistemul judiciar și pentru țara mea pentru că, în acest moment, independența sistemului de justiție este atacată. Putem dovedi, eu și colegii mei, că, prin această candidatură, putem obține ceva pentru țara noastră și putem face ceva pentru a ne continua munca”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”Numai Dumnezeu știe cât de tare m-am săturat” Zi importantă pentru Dana Roba în procesul...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...