Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
576 vizualizări 12 oct 2017

Ambele tabere au renunţat acum să mai spună că progresul este suficient pentru a avansa la discuţiile referitoare la comerţ până la summitul din această lună, iar Barnier a sugerat că acesta lucru s-ar putea întâmpla abia în decembrie, însă cu mari eforturi de ambele părţi. 

„Nu au existat negocieri pe această temă. Ne-am concentrat pe discuţii tehnice. Utile, dar tehnice. Am ajuns într-un punct mort. Nu le cerem britanicilor să facă nişte compromisuri. Înţelegerea la care lucrăm nu va fi bazată pe concesii. Nici nu se pune problema să facem compromisuri în materie de drepturi ale cetăţenilor şi nici în ceea ce priveşte procesul de pace din Irlanda. Iar despre acordul financiar putem spune că nici acolo nu este cazul să facem concesii care implică mii de proiecte de pe tot teritoriul Europei", a spus Barnier de le Bruxelles, la finalul celei de-a cincea runde de negocieri. 

Partea britanică reprezentată de David Davis a afişat, însă, un ton mai optimist, dar a adăugat că UE ar trebui să extindă mandatul lui Barnier pentru a ajuta ca discuţiile să avanseze. 

„Următorul pas în evoluţia situaţiei este Consiliul European din octombrie, iar noi ne-am dori ca lui Michel să-i fie acordat mijloacele de a extinde actualul mandat. Cred că, dacă acest lucru se întâmplă, este atât în interesul UE, cât şi în cel al Marii Britanii", a spus acesta, adăugând că Regatul s-a pregătit pentru toate scenariile, inclusiv pentru acela în care, în definitiv, nu va exista o înţelegere. „Este, totuşi, important să recunoaştem progresul semnificativ pe care l-am făcut din iunie şi până acum", a mai spus Davis. 

 

Citește și: