George H.W. BUSH A MURIT. Fostul președinte american avea 94 de ani

George H.W. BUSH A MURIT. Fostul președinte american avea 94 de ani
Publicat: 01/12/2018, 12:48
Actualizat: 29/06/2022, 12:22

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de condoleanțe președintelui american Donald Trump, în urma trecerii în neființă a lui George H. W. Bush, evocând rolul acestuia în transformările democratice radicale în Europa de Est.

„Am aflat cu profundă tristețe despre trecerea în neființă a celui de-al 41-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii, Onorabilul George H. W. Bush. În aceste momente grele, adresez condoleanțe dumneavoastră, familiei îndurerate și întregii națiuni americane, care a pierdut un mare lider și un adevărat om de stat. Președintele George H. W. Bush a lăsat o moștenire politică deosebit de valoroasă, inclusiv pentru Europa de Est și România, influențând în mod capital destinele țărilor care făceau parte din blocul sovietic. Prin viziunea sa curajoasă și angajamentul său politic a contribuit decisiv la încetarea Războiului Rece și a determinat transformări democratice radicale în Europa de Est. Datorită eforturilor sale neobosite, România, alături de celelalte state din blocul sovietic, și-a regăsit libertatea și și-a început drumul pe calea integrării europene și euro-atlantice, revenind în familia de valori căreia îi aparținea în mod natural.”, se arată în mesajul președintelui României, Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, că Președintele George H. W. Bush a fost un bun prieten al țării noastre, punând bazele a ceea ce peste ani urma să se transforme într-un Parteneriat Strategic profund și valoros între Statele Unite ale Americii și România.

Decesul fostului președinte american a fost anunțat printr-un mesaj postat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Jim McGrath. Cauza morții nu a fost încă făcută publică, dar acesta anunțase încă din anul 2012, că suferă de o formă a bolii Parkinson. Soția fostului președinte republican, Barbara Bush, a murit pe 17 aprilie 2018.

„Jeb, Neil, Marvin, Doro și eu suntem îndurerați să vă anunțăm că, după 94 de ani remarcabili, tatăl nostru drag a decedat. George H.W. Bush a fost un om de cel mai bun caracter și cel mai bun tată pe care un fiu sau o fiică și l-ar fi putut dori. Întreaga familie BUSH este recunoscătoare pentru compasiunea celor care l-au îngrijit și celor care s-au rugat pentru tata și pentru mesajele de condoleanțe ale prietenilor și cetățenilor”, a scris George W.Bush, la moartea tatălui său.

Înainte de a fi ales în funcția de președinte, George H.W. Bush a fost un pilot în Marina americană, decorat pentru serviciile sale, a îndeplinit funcția de congressman, a fost delegat la Națiunilor Unite, președinte al Partidului Republican, reprezentant la Beijing și director al CIA.

Absolvent al Universității Yale, George H.W. Bush și-a început cariera în politică în funcția de președinte al filialei Partidului Republican în Comitatul Harris, Texas.

Mandatul său în funcția de președinte al Statelor Unite a început la data de 20 ianuarie 1989.

În anul 1990, acesta a proclamat o „nouă ordine mondială„, liberă de „amenințarea terorii, cu un simț puternic al justiției și mai sigură în cautarea păcii – o lume în care națiunile împart responsabilitatea pentru libertate și justiție”.

În urma invadării Kuweitul în anul 1990, George H.W. Bush a format o coaliție de 30 de națiuni, susținută de NATO, care a luptat împotriva forțelor Irakului.

Președintele SUA, Donald Trump, și Prima Doamnă, Melania Trump, au transmis condoleanțe, sâmbătă, la moartea lui George H.W. Bush, evocând rolul acestuia în încheierea Războiului Rece.

„Eu și Melania ne alăturăm națiunii aflate în suferință după moartea fostului președinte George H.W. Bush (…). Prin originalitatea sa, prin inteligență, devotament pentru credință, familie și pace, președintel Bush a fost o sursă de inspirație pentru generații de americani aflați în serviciul națiunii, fiind, după cum spunea el, «o mie de lumini» care să ghideze măreția, speranța și oportunitățile Americii în lume”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

Fostul președinte George H.W. Bush a decedat vineri seară, la vârsta de 94 de ani. Barbara Bush, soția fostului fostului președinte american George H. W. Bush, a murit în aprilie la vârsta de 92 de ani.

Fosta primă doamnă a SUA a fost spitalizată de mai multe ori în ultima perioadă, dar în ultimele sale zile a refuzat să mai urmeze vreun tratament medical, în afara regimului paliativ, în pofida deteriorării stării sale de sănătate.

„Draga mea mamă a decedat la vârsta de 92 de ani. Familia mea este tristă, însă suntem cu sufletele împăcate deoarece știm că așa este și sufletul ei. Barbara Bush a fost o primă doamnă fabuloasă și o femeie care a adus iubire pentru milioane de oameni”, a transmis George Bush jr.

Barbara Pierce s-a născut în iunie 1925 în statul New York. Ea l-a întâlnit pe George H. W. Bush la 16 ani, iar peste trei ani cei doi s-au căsătorit. Au avut împreună șase copii, printre care George W. Bush, președinte al SUA între 2001 și 2009, și Jeb Bush, guvernator de Florida între 1999 și 2007 și candidat la alegerile primare republicane pentru Casa Albă în 2016.

Barbara Bush a fost singura femeie din istoria SUA care și-a văzut atât soțul, cât și fiul, în funcția de președinte al Statelor Unite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA